Annonce
Horsens

Lang ventetid på coronatest i Horsens: Derfor skal nogen vente op mod en uge

Der skal nu bestilles tid, hvis man skal coronatestes i Horsens. Det har mange gjort, hvilket giver lang ventetid. Arkivfoto: Mads Dalegaard
I Horsens er ventetiden på at få en tid til en coronatest op mod en uge. Lægefaglig direktør i Region Midtjylland opfordrer til, at man overvejer nødvendigheden af at blive testet.
Annonce

Horsens: Lang kø til coronatest er blevet afløst af lang ventetid på coronatest.

Onsdag morgen sluttede muligheden for at blive testet i Horsens uden en tidsbestilling, da der de foregående dage havde været lang kø ved testbilen på parkeringspladsen ved Casa Arena.

I stedet skal man nu bestille en tid på www.coronaprover.dk, og det har mange allerede gjort. Avisen har torsdag morgen forsøgt at bestille en tid i Horsens, og her er næste mulighed onsdag 30. september. Ventetiden er altså næsten på en uge.

Annonce

Horsens ligger lavt

Årsagen til ventetiden er primært, at Statens Serum Institut har kapacitet til at analysere cirka 30.000 tests om dagen, og der er derfor begrænset, hvor mange der kan testes.

For det første i Region Midtjylland, da den lige nu er mindre hårdt ramt end andre regioner. For det andet i Horsens Kommune, da den er mindre hårdt ramt end andre steder i regionen.

- Hver dag kigger vi på overblikket for smittetallene, og så prioriterer vi antallet af tests i de forskellige områder efter det. Lige nu ligger Horsens Kommune ret lavt, mens det er højt i Aarhus og Ringkøbing/Skjern, hvor vi derfor lægger flest kræfter, siger Per Sabro Nielsen, lægefaglig direktør for Præhospitalet Region Midtjylland.


Man skal vurdere, om der er en særlig grund til at blive testet, hvis man skal noget meget vigtigt, eller har været sammen med mange mennesker. Men man skal ikke erstatte den sunde fornuft og de gode råd om afstand og hygiejne med at blive testet ofte.

Per Sabro Nielsen, lægefaglig direktør for Præhospitalet Region Midtjylland


Han fortæller, at regionen p.t. har mulighed for at få analyseret 4400 tests om dagen hos Statens Serum Institut, og de fordeles i samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed ud mellem regionens teststationer.

Annonce

Borgmester vil ikke skælde ud

Borgmester i Horsens Kommune Peter Sørensen (S) er glad for, at regionen er gået over til tidsbestilling, så folk ikke skal spilde flere timer i kø til en test. Samtidig er han dog ikke ovenud begejstret for den manglende testkapacitet.

- Med den ene hånd presser sundhedsmyndighederne på for, at vi alle skal testes, og at plejepersonalet for eksempel skal det hver 14. dag, men samtidig kan maskinerne, der analyserer de mange tests, p.t. ikke håndtere flere, siger han - dog med en forståelse for, at man er i gang med at øge kapaciteten.

- Det er OK, at vi havde flere tests i Horsens, dengang vi lå højt, og at man nu sender mere til Aarhus og Fredericia. Der er maksimalt pres på systemet, og det nytter ikke noget at skælde ud, siger han.

Og det gør den. Per Sabro Nielsen uddyber tallene:

- Lige nu kan Statens Serum Institut analysere omkring 30.000 tests om dagen, men fra fredag skulle det gerne stige til 36.000, og fra uge 42 er målet 50.000. Vi forventer derfor at få mulighed for at teste flere, og der vil vi igen fordele dem efter behovet, siger den lægefaglige direktør.

Annonce

Kort ventetid for nogen

Indtil da må de fleste væbne sig med tålmodighed - men ikke alle. For nogen er ventetiden på en coronatest ikke nødvendigvis op mod en uge:

- De, der er syge, kommer ind med symptomer på covid-19 eller skal til andre undersøgelser på sygehuset, bliver testet i sundhedssporet på hospitalerne, og der er ikke de samme udfordringer med ventetider, siger Per Sabro Nielsen.

Det er også den gruppe, der skal tage kontakt til egen læge, inden de bestiller tid, så de kan få en henvisning. For stort set alle andre er der lige nu lang ventetid.

- I samfundssporet er der plads til, at de, der har været i nær kontakt med en smittet, kan blive testet hurtigst muligt. Derefter er der dem, der gerne vil testes, men som ikke har en speciel mistanke, og der kan man overveje, om det er nødvendigt, siger Per Sabro Nielsen.

Annonce

Skal ikke erstatte fornuften

I forhold til nødvendigheden i at blive testet henviser den lægefaglige direktør til et pressemøde i Aarhus i tirsdags, men samtidig kan han også godt følge, hvorfor mange lader sig teste ofte - og måske lidt for ofte:

- Vi hørte om eksemplet fra Aarhus, hvor en borger er testet over 100 gange, og det var formentlig ikke nødvendigt. Men omvendt siger regeringen også ”test, test, test,” og det gør man jo så, siger han.

Tidligere på ugen var der lang kø til at blive testet ved Casa Arena, da man kunne komme uden tidsbestilling. Det valgte mange fra for eksempel Aarhus at udnytte, da man der ikke havde samme mulighed. Det gjorde bestemt ikke køen kortere. Arkivfoto: Martin Søndergaard Jensen

Den lægefaglige direktør har derfor en klar opfordring til folk, så de ikke optager testpladser for dem, der måske behøver det mere:

- Man skal vurdere, om der er en særlig grund til at blive testet, hvis man skal noget meget vigtigt, eller har været sammen med mange mennesker. Men man skal ikke erstatte den sunde fornuft og de gode råd om afstand og hygiejne med at blive testet ofte, siger Per Sabro Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Hele følelses-paletten er i spil

CORONAVIRUS

Live: Statsministeriet indkalder til pressemøde om corona

Hedensted For abonnenter

Polakker fik 45 kroner i timen: Byggefirma erklæret konkurs efter strid om underbetaling

Annonce