Annonce
Horsens

Landsretten slår fast: Dement dømt til psykiatrisk behandling

En 81-årig mand fra Endelave har ved Vestre Landsret fået stadfæstet den dom, han i juni fik ved byretten i Horsens. Manden er idømt psykiatrisk behandling på ubestemt tid for bl.a. vold, røveri og flere indbrud. Arkivfoto: Morten Pedersen
En 81-årig mand fra Endelave skal modtage psykiatrisk behandling på ubestemt tid. Sidste sommer begik han en stribe lovovertrædelser på øen. Den dømte lider af demens.
Annonce

Endelave: En 81-årig mand fra Endelave fik ikke noget ud af at anke den dom, han i juni fik ved Retten i Horsens.

Manden, der ifølge en retspsykiatrisk erklæring lider af demens i moderat til svær grad og har en "aggressiv og grænseoverskridende adfærd", blev 3. juni dømt til psykiatrisk behandling på ubestemt tid.

Den dom ankede han på stedet til Vestre Landsret, som nu har stadfæstet dommen.

Den 81-årige er bl.a. dømt for at have begået røveri og vold mod ejeren af Endelave Camping, at have påkørt en ansat på øens færge med sin el-scooter, at have udøvet hærværk flere steder, at have bidt en politibetjent i hånden, at have været i besiddelse af en kniv samt en stribe indbrud og tyverier.

Han har gennem hele sagen nægtet sig skyldig.

Op mod 30 vidner berettede i løbet af sagen i byretten om en mand, for hvem tingene gik kraftigt ned ad bakke, efter han i efteråret 2018 fik en demens-diagnose. Tidligere var manden - ifølge vidnerne - en vellidt og respekteret mand på Endelave, som langt de fleste havde et udmærket forhold til.


Han har ikke fortjent det her. Det er beskæmmende, at man kan ende her i et retssamfund.

Forsvarer for 81-årig i byretten


Annonce

Kørte af sporet

Hen over sommeren og efteråret 2019 kørte tingene tiltagende af sporet for manden, der begik en lang række lovovertrædelser af forskellig art. Det handler bl.a. om røveri, ulovlig indtrængen, grov vold, trusler og en hel stribe indbrud og tyverier.

I løbet af sommeren sidste år sendte både Horsens Kommune og Sydøstjyllands Politi ekstra mandskab til Endelave for at holde opsyn med manden og afbøde hans sammenstød med de øvrige beboere og de mange turister, der besøger den lille ø i sommerperioden.

Og i byretten var både anklager, forsvarer og vidner enige om, at det var virkelig trist, at sagen var endt i retten.

- Han har ikke fortjent det her. Det er beskæmmende, at man kan ende her i et retssamfund, lød det fra den 81-åriges forsvarer i retten, mens næsten alle vidner som afslutning på deres vidneforklaringer bad dommeren og domsmændene om at "passe på" den 81-årige.

Annonce

Mere end 40 sager

Den 81-årige blev varetægtsfængslet i surrogat på en psykiatrisk afdeling efter et grundlovsforhør ved Retten i Horsens i december sidste år.

Her fremstod den hidtil ustraffede mand skiftevis veltalende og stærkt forvirret og opfarende. I grundlovsforhøret kom det frem, at politiet havde flere end 40 sager liggende på manden, som bl.a. havde opført sig særdeles aggressivt, truende og opfarende over for både beboere, turister, kommunalt ansatte og politiet på Endelave.

Op til anholdelsen havde den 81-årige været tvangsindlagt flere gange. Han understregede flere gange i grundlovsforhøret, at han syntes, det var "ude af proportioner" og "rent vås", at han skulle anholdes.

Efter dommen i byretten i juni blev han løsladt, men med det samme tilbød Horsens Kommune ham en plads på et plejecenter. En plads, han umiddelbart afslog med ordene, at han skulle hjem til Endelave med det samme. Det lykkedes dog dengang at få manden til at acceptere at blive boende på et plejecenter.

Horsens Kommune har tidligere udtalt til Horsens Folkeblad, at man har gjort alt, hvad man kunne inden for lovens rammer, for at hjælpe den 81-årige, der ikke har ønsket at forlade Endelave.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Frederik Rønnow skadet

Sport

Vellykket dansk EM-premiere: Det ligner allerede en billet til mellemrunden

Annonce