Annonce
Alarm 112

Landsret bøvler med at få kontakt til kvinde i fangelejr

En 31-årig kvinde har fået frataget sit statsborgerskab. Hun har sagsøgt staten for at få det igen.

Mens advokater, dommere, tilhørere og pressefolk tirsdag formiddag har samlet sig i Østre Landsret i Bredgade i København til en principiel retssag om administrativ fratagelse af statsborgerskab, er hovedpersonen langt væk.

Den 31-årige kvinde, der er blevet ramt af en ny lov, hvor udlændingeministeren uden forudgående rettergang i særlige tilfælde kan tage statsborgerskab fra folk, befinder sig i fangelejren Al Roj i det kurdiske selvstyreområde i Syrien.

Herfra skal hun efter planen tirsdag formiddag via en videoforbindelse afhøres i sagen. En sag, som hun har anlagt mod den danske stat, fordi hun vil have underkendt afgørelsen om fratagelsen af statsborgerskab.

Annonce

Men allerede fra retsmødets begyndelse står det klart, at der er problemer. Kvindens advokat, Knud Foldschack, fortæller, at en repræsentant fra hans advokatkontor har haft problemer med at få adgang til lejren.

Det er dog lykkedes i sidste øjeblik, men alligevel er der problemer. For ledelsen af lejren har tirsdag formiddag givet besked om, at kvinden ikke får lov til at afgive forklaring, før der er en repræsentant fra en dansk delegation til stede.

Det skal der efter planen komme klokken 12. Men hvem det er, er der umiddelbart ingen, der ved, fortæller advokat Søren Horsbøl Jensen fra Kammeradvokaten, som er ministeriets advokat i sagen.

- Jeg har simpelthen ikke fået det at vide. Formentlig fordi jeg ikke må få det at vide, fortæller Søren Horsbøl Jensen.

Det hele handler om sikkerhed. På grund af trusselsniveauet i Syrien i almindelighed, herunder i lejren, er mange oplysninger i sagen ømtålelige og hemmeligholdte.

Personen fra den danske delegation skulle efter de i retten fremlagte oplysninger være en person med teknisk udstyr og indsigt, der kan etablere den videoforbindelse, som afhøringen skal foregå via.

Det skal i øvrigt foregå via beskedtjenesten WhatsApp, er det blevet meddelt i retten. Angiveligt er det et krav fra lejrledelsen.

Hovedpersonen, den 31-årige kvinde, er en af 11, som har fået frataget deres danske statsborgerskab administrativt. Loven om dette blev vedtaget i 2019 med det formål at tage statsborgerskabet fra fremmedkrigere, som opholder sig i udlandet.

Netop fordi de er i udlandet, er det i mange tilfælde ikke muligt at føre en straffesag mod dem, hvor de på almindelig vis vil kunne frakendes statsborgerskabet. Løsningen på det skulle altså være at gøre det administrativt.

Ifølge loven kan ministeren administrativt tage statsborgerskabet fra personer, hvis de har handlet på en måde, som skader Danmarks "vitale interesser".

Dog er det et krav, at den pågældende ikke gøres statsløs. Derfor skal personen have dobbelt statsborgerskab eller have mulighed for ved anmodning at opnå statsborgerskab i et andet land.

Senere tirsdag vil det vise sig, om afhøringen af kvinden kan gennemføres. Efter planen skal sagen behandles over tre dage i denne uge. Det vides endnu ikke, hvornår landsretten afgør sagen.

/ritzau/

Annonce
Horsens For abonnenter

Nyvalgt politiker udfordrede den gode tone i byrådssalen på det første møde: Beskyldte byrådskollega for at 'rage udvalgsposter til sig'

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Politiet efter drama i Nim: Der kan komme flere sigtelser

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

AC Horsens

Her skal AC Horsens forbedre sig markant: Klubben halter efter de fire øvrige tophold i 1. division på et centralt punkt

Leder For abonnenter

Central gade i Horsens er det uforløste potentiales holdeplads

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Sport For abonnenter

Nederlag udstillede niveauforskel - men muligheder: Derfor kan Horsens IC stadig slå Bakkens Bears og sikre sig sølvtøj senere på sæsonen

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Horsens

Kraftigt uvejr: Kvinde måtte på skadestuen, efter hun blev ramt af væltet træ

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Horsens

Kø-drama i Rema: Politiet måtte tilkaldes da to mænd kom op at slås

Brædstrup For abonnenter

Efter vild politiaktion i Nim: Beboere blev vækket af ung mand, der var i fare og bad om hjælp

Sport

HIC-comeback lurede mod mestrene, men gled ud af hænderne: - Det er frustrerende at have fem sæt øjne på mig, hver gang jeg modtager bolden

Annonce