Annonce
Brædstrup

Landsbyers gode venskab er indstillet til pris

Det er initiativer som blandt andet Købmandscaféen i Træden Forsamlingshus, der er en landsbypris værd ifølge Sund By i Horsens Kommune. Her ses Hannah Hedevang, Henning Kjempenes og Henriette Kragelund fra Købmandsforeningen, som håber på at begynde ombygningen til Købmandscaféen til foråret. Arkivfoto
Annonce
træden - Landsbysamarbejdet omkring de fire landsbyer Tønning, Træden, Troelstrup og Gammelstrup er en succeshistorie, som er en landsbypris værd.

Det mener projekt Sund By i Horsens Kommune, som derfor har indstillet byerne til Region Midtjyllands Landsbypris 2017.

Indstillingen kommer på baggrund af de gode erfaringer omkring projekt "Den trygge landsby", som syv landsbyer i Horsens Kommune har deltaget i, siden projektet med at skabe tryghed og sammenhold i landsbyer begyndte i 2015.

- Vi har valgt at indstille landsbyklyngen Tønning-Træden som det gode fyrtårn. De har været gode til at samarbejde på tværs af de fire byer, og så har de samlet kræfterne om forsamlingshuset i Træden. Vi synes, det er en succeshistorie, de har formået at skabe derude, forklarer Jesper Nielsen, borgerkonsulent i Sund By.
Annonce

Aktivt landsbyliv

Der er ifølge indstillingen flere gode årsager til, at netop landsbysamarbejdet imellem de fire små landsbyer skal dyste om regionens landsbypris, hvor førstepræmien er på 150.000 kroner.

Dels er der samarbejdet omkring Træden Forsamlingshus, hvor frivillige prøver at etablere en købmandscafé i forlængelse af huset. Dels sker der mange kulturelle arrangementer lige fra fællesspisninger, høstfester, Træden Marked og revy til den kommende festival Træden Winter Folk, hvor professionelle musikere vil optræde med folk-musik i forsamlingshuset.

Midt i landsby-enklaven ligger Tønning-Træden Friskole som et vigtigt samlingspunkt. Skolen har netop udvidet til 9. klasse, og i alt går der 170 elever i den lokale friskole.

- Et af kriterierne for at få landsbyprisen er, at man kan vise, at der er en befolkningsfremgang. I Træden har der været en flot fremgang på syv procent siden 2010, mens Tønning ligger mere stabilt. Også på erhvervssiden har Tønning-Træden ud over det traditionelle landbrugserhverv formået at tiltrække konsulentvirksomheder. Det fortæller historien om, at landsbyer også kan være ramme for videnstunge erhverv, siger Jesper Nielsen.
Annonce

Et skulderklap

Hos Tønning-Træden lokalråd er bestyrelsesmedlem Rune Hindsgaul Mikkelsen glad for normineringen til regionens landsbypris.

- Det er et skulderklap og en cadeau til, at vi er aktive og prøver at lave noget fornuftigt, som er med til at fremme landsbyerne, siger Rune Hindsgaul Mikkelsen.

Selvom lokalrådet er involveret i mange af områdets projekter, anser bestyrelsesmedlemmet det ikke for hårdt arbejde at skabe liv i lokalsamfundet.

- Det er meget, hvad man gør det til. Jeg bliver gang på gang imponeret over, hvor lidt der skal til for at sætte noget i gang herude. Der er tit én, som får en idé, og så er der nogle andre, der har haft samme tanke og støtter op om det. Fra lokalrådet skal vi ikke drive projekterne, men prøve at støtte dem på den ene eller anden vis, siger Rune Hindsgaul Mikkelsen.

Vinderne af Region Midtjyllands Landsbypris 2017 kåres til februar. Her skal Tønning-Træden op mod de øvrige kandidater fra de 19 kommuner i Region Midtjylland.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted For abonnenter

Lancerer højvandsplan med diger og klitter i Juelsminde: Se hvad der er på idebrættet for havn og tre kyststrækninger

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce