Annonce
Odder

Landsby vil gerne have en bytter: - Vi siger nej tak til en gave, vi ikke har ønsket os

Mange bruger stien til motion og hyggeture til stranden, og de frygter at miste adgangen til naturen. Et flertal i byrådet vil gøre det muligt at lave et bofællesskab med 15 børnefamilier. Foto: Carina Mayner
Ny kommuneplan åbner op for, at et bofællesskab kan rykke ind i byen. Men borgerne føler ikke, at de er blevet hørt undervejs.

Saxild: Politikerne siger, at det er en gave til os her i Saxild. Men det er lidt en hån. Det er en gave, vi gerne vil sige pænt nej tak til. Er der bytteret, spørger Lisbeth Bonde.

På vegne af en lang række borgere har hun forsøgt at få politikerne i byrådet i tale, blandt andet ved at stille en række spørgsmål til dem. De spørgsmål blev besvaret på mandagens møde i kommunalbestyrelsen.

Men svarene bekom ikke Lisbeth Bonde.

Annonce

- Jeg sidder med den følelse, at det gik som forventet. Jeg er lidt desillusioneret, siger hun.

Og senere på byrådsmødet vedtog et flertal i byrådet en ny kommuneplan, som gør det muligt at lave et bofællesskab med plads til 15 familier. Det skal ligge i et område øst for Østerlunden og byens skole, som ikke tidligere har været tænkt som boligområde. Og sådan burde det ifølge modstanderne blive ved med at være.

Et sted i dette område skal der være plads til et bofællesskab - men borgerne i Saxild synes ikke, det er en god ide. Illustration fra kommuneplanen

I har jo selv i Saxild lavet en kampagne, Flyt til Saxild, som handler om at få nye borgere til byen. Er det slut nu?

- Flyt til Saxild, det vil vi rigtigt gerne have. Vi har et området mellem Trævænget og skolen, hvor der er plads. De skiller byen frem for at samle den, siger Lisbeth Bonde med henvisning til politikerne - for det er ikke potentielle tilflyttere, hun har noget imod.

Mange var imod

I dag eksisterer der en strukturplan, der fortæller, hvor der bør udstykkes. Det skal være langs Rudevej, så den gamle by og skolen forbindes. Men nu har byrådet altså vedtaget en kommuneplan, som går ud over den nuværende plan.

Det mener bl.a. lokalrådet, som sammen med en række borgere har gjort indsigelse mod planerne.

Sagen handler om et område øst og syd for skolen. Her ligger blandt andet et grønt område, og borgerne vil gerne bevare det, som det er, da en del af det bliver brugt af idrætsforeningen, skolen og andre borgere. Det gælder blandt andet en populær sti, som fører ned til stranden.

Flyt til Saxild, det vil vi rigtigt gerne have.

Lisbeth Bonde

Lisbeth Bonde er også skuffet over kommunens høringsproces.

- De snakker så meget om borgerinddragelse herude og om kontakt via lokalråd. Men det var rent tilfældigt, at vi opdagede, at det var med i forslaget. Hvis de laver noget, der vedrører Hundslund eller Torrild i en kommuneplan, så smæk den ud til lokalrådet og spørg: Skal vi lave et borgermøde? Vi føler overhovedet ikke, at vi er blevet hørt. Vi er slet ikke blevet involveret, og kommunen har slet ikke kontaktet lokalrådet, siger hun, der tidligere har været formand for lokalrådet.

Annonce

Stien er beskyttet

Flere politikere nævnte, at før et bofællesskab overhovedet kan blive til noget, så skal der laves en lokalplan for området. Det giver ifølge Kresten Bjerre (R) muligheder.

- Området er overvejende plantage, og det kan udlægges om rekreativt område med shelter mv. Lige nu er det privat og der er ingen adgang, det vil kommuneplanforslaget ændre. Og stien er beskyttet efter naturbeskyttelsesloven, det vil et planlagte boligområde ikke ændre, sagde Kresten Bjerre.

- Det kan godt være, at de siger, at dem, der har købt det, skal åbne området. Men bliver det nu sådan? Er det virkelig så filantropisk, at de vitterlig ønsker, at det er for os alle sammen. Med shelter og fælleshus. Aarh, det skal jeg se, før jeg tror det, siger Lisbeth Bonde.

Som de eneste i byrådet ønskede Konservative og Socialdemokraterne at lytte til borgene i Saxild, men de var i mindretal. Det betyder, at der nu kan arbejdes videre med planerne om et bofællesskab nær skolen.

Annonce
Horsens For abonnenter

70'er-hus med elvarme koster kassen for Egebjerg-familie: - Det er selvfølgelig træls at blive ramt på pengepungen og gå rundt i tykke sokker

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

38-årig mand overfaldet og forsøgt bortført ved sit hjem på Chr. M. Østergaards Vej: Nu er endnu en mand sigtet i sagen

Erhverv For abonnenter

Dyre gaspriser, dyre importvarer og kundernes ønske om billige blomster gør det svært at drive forretning

Horsens

Førsteplads til Horsens: Danmarks fedeste by at være ung i

Horsens For abonnenter

15 boliger har skiftet hænder denne uge - en af dem for over fem millioner kroner: Se listen her

For første gang i to år: Storm rammer Danmark med vindstød af orkanstyrke

Horsens

Granvoksne mænd med potente småbiler: Vi mødes til ræs hver uge

AC Horsens For abonnenter

Nu må AC Horsens, Horsens Kommune og DBU tage sig sammen og tale sammen, før det bliver pinligt

Erhverv

Fra en specialitet til en anden - ny butik åbner i det tidligere Bronuts

Hedensted For abonnenter

Ny pasnings-model bekymrer forældre: Er det forsvarligt, at pædagoger kører rundt med vores børn i store busser?

For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Brædstrup

Slut med rekorder: Færre besøgte Den Genfundne Bro sidste år

Horsens For abonnenter

Spejdere har nu købt omstridt grund ved Nørrestrand: - Det er en kæmpe lettelse

Debat

Tidligere AC Horsens-formand: Få lavet en løsning, så sponsorloungen igen kan anvendes til det, den er bygget til

Annonce