Annonce
Kultur

Landsby-ekspert: De små samfund skal spille sammen

Landsbyerne skal være bedre til at samarbejde, mener Tyge Mortensen, forstander for Landsbyhøjskolen. Onsdag aften besøger han Nørre Snede for at holde foredrag om lokalsamfund. Arkivfoto
Tyge Mortensen fra Landsbyhøjskolen: Udviklingen begynder at vende til fordel for de mindre samfund - men der skal kæmpes.

Nr. Snede: Byer på størrelse med Nørre Snede kan gøre sig håb om udvikling og fremdrift, hvis de spiller deres kort rigtigt.

Det mener landsby-eksperten Tyge Mortensen, der onsdag 25. september kommer til Nørre Snede for at holde foredrag i forbindelse med lokalrådets generalforsamling onsdag aften. Tyge Morgensen er forstander for Landsbyhøjskolen og en ofte benyttet foredragsholder, når lokalsamfund skal have ny inspiration.

Han mener, at både landsbyer og "mellembyer" som Nørre Snede har flere muligheder for udvikling:

- "Mellembyer" på Nørre Snedes størrelse kan få udfordringer med blandt andet butiksdød og manglende sammenhængskraft, men der er flere knapper, man kan trykke på. Det handler blandt andet om at skabe et forum, hvor de forskelige foreninger, virksomheder og institutioner kan mødes og få deres ressourcer til at spille sammen og blive stærke i fællesskab - altså simpelthen få skabt nogle større samarbejdsflader, forklarer Tyge Mortensen.

- Det er meget vigtigt, at en by som Nørre Snede ser selv mere som en egn end som by. Nørre Snede har jo et opland og er omgivet af små lokalsamfund, der naturligt orienterer sig ind mod Nørre Snede og bruger skolen, idrætslivet, butikkerne og så videre. De små samfund skal spille sammen som egn og et netværk, der også rækker ud i landet og på den måde være med til at skabe tilflytning, fortsætter han.

Ser vi en tendes til at landsbyer og mellembyer oplever vækst?

- Det begynder at vende... det kan man høre på snakken i storbyerne og blandt de unge familier med små børn. Disse familier er ramt af, at huspriserne i de større byer er meget høje, og samtidig vil de gerne have deres børn til at vokse på i trygge miljøer. Her har de små lokalsamfund noget at spille på - nemlig deres fællesskaber. Så hvis landsbyerne skal gøre sig attraktive, handler det om at skabe det gode liv og fremstå som et stærkt fællesskab. Det er den gode historie, der skal fortælles, siger Tyge Mortensen.

Annonce
Man ser ofte, at landsbyer og mellembyer lever hver deres liv og kæmper hver deres kampe.

Tyge Mortensen, forstander for Landsbyhøjskolen

Den ægte vare

Landsbyer og mellembyer skal præsentere sig selv på den rigtige måde:

- Det skal være den ægte vare, man "sælger". Hvis det ikke er det, så bliver det jo blæst for meget op, understreger Tyge Mortensen.

- Landsbyerne skal tænke i de gode historier og for eksempel få dem præsenteret i aviserne. Hver gang der fortælles om noget spændende, er det med til at synliggøre byen - og det gælder også om at fortælle de gode historier internt for at styrke fællesskabet. Væk med den negativ snak som "her sker sgu aldrig noget". Man skal tænke over, hvordan man i byerne fortæller historier om sig selv, tilføjer han.

Det handler også om at få skabt nogle alliancer, der strækker ud over bygrænsen:

- Man ser ofte, at landsbyer og mellembyer lever hver deres liv og kæmper hver deres kampe. De synes mere, at de er konkurrenter, end at de har noget at give hinanden - men det burde være omvendt. Flere steder er der landsbyklynge-projekter i gang. Det er egentlig ikke fordi, at landsbyklyngerne er blevet til kæmpe-successer, men de har åbnet øjnene for en ny tænkning i stil med: "Der er nogen ting, vi kan selv - men hvis vi rigtig skal rykke, skal vores netværk og orientering være større", siger Tyge Mortensen.

Han ser en tendens til, at de mindre byer faktisk er begyndt at opdage byerne i deres nærhed.

Det handler også om identitet som lokalsamfund:

- Identiteten ligger stadig fæstnet i de tidligere små kommuner, der var bygget op omkring centerbyer. Den mekanisme blev lidt punkteret af den seneste kommunalreform, men man skal nok til at orientere sig mere tilbage mod de overskuelige enheder, mener Tyge Mortensen.

Når det gælder vækst, tænkes der ofte i nye byggegrunde:

- Det kan være en god ide at få flere udstykninger. Men det skal vel at mærke være grunde, der kan sælges. Hvis der ligger "døde grunde", der ikke kan sælges, så virker det negativt, Men igen - tilflytnings-områder skal se sig selv som en egn, hvor byerne kan løfte hinanden. Det vil jo ikke skade Nørre Snede, hvis der for eksempel kom flere byggegrunde i Klovborg, påpeger Tyge Mortensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ny tennis-dille på vej: Sådan har kommunen fordelt 900.000 kroner til nye faciliteter

Annonce