Annonce
Hedensted

Landmands gratis blomster visnede i sommerheden - men han giver ikke op

Mads Østergård Nielsen tilbød for første gang i år gratis blomster fra en stribe af sin markjord. Men tørken tog blomsterne, og den lokale ladmand fik ikke noget ud af ordningen. Foto: Michael Svenningsen

Landmand Mads Østergård Nielsen fra Ølsted er blandt de midt- og østjyske landmænd, der denne sommer har lagt et stykke mark til LMO-initiativet "Blomsterstriber - Pluk en gratis blomst" - men han har stadig den gode oplevelse til gode, fortæller han.

Ølsted: Sommeren går på hæld, og det samme gælder for rådgivningsvirksomheden LMO's årlige initiativ, der viser vej til gratis markblomster hos en hel række landmænd i det midt- og østjyske under titlen "Pluk en blomst og tænk på din landmand".

Initiativet er slut for i år, og det gælder også hos den lokale landmand, Mads Østergård Nielsen, der driver landbrug med konventionelle malkekøer på Søndergårdsvej 3 i Ølsted.

Det er første gang, Mads Østergård Nielsen har været en del af initiativet, hvor landmænd sår blomster i markkanten og tilbyder en gratis buket til dem, der måtte have lyst. I år er ordningen blevet suppleret med en app "Blomsterstriber - Pluk en blomst" udviklet af LMO's afdeling for Planteavl, hvor man kan få vist vej til nærmeste blomsterstribe via sin mobil.

Men Mads Østergård Nielsen har ikke just armene oppe over hovedet efter sin første sæson med gratis blomster. Hensigten med hele initiativet udeblev nemlig godt og grundigt.

Han fortæller:

- Hos mig har det rent ud sagt været en vissen omgang på grund af den meget varme sommer. Jeg fik af samme årsag aldrig sat kampagne-skiltet op ved marken, for der var stort set ingen blomster at komme efter. Derfor har jeg heller ikke fået nogen respons fra omgivelserne, forklarer han.

Annonce
Hensigten med at deltage har for Mads Østergård Nielsen været at gøre lidt mere opmærksom på sig selv som landmand, skabe glæde med gratis blomster og gøre noget godt for blandt andet biernes ve og vel. Det har han alt sammen til gode og regner nu med, at han forsøger sig igen med ordningen næste år. Foto: Michael Svenningsen

Igen næste år

Med sommerens tørke visnede initiativet dermed for den lokal landmand.

Men trods en fejlslagen blomsterstribe, der for Mads Østergård Nielsens vedkommende talte op mod 200 kvm blomstermark, har han ikke helt opgivet at deltage næste år.

- Nej, det har jeg ikke, og jeg tror da bestemt også, at jeg er med igen i 2019. For det tjener jo et godt formål - både når man tænker på at gøre noget godt for andre, men også for biodiversiteten - biernes trivsel blandt andet, siger han.

Ikke flere bilist-smil

Mads Østergård Nielsen tilmeldte sig årets blomstrende initiativ, da han så en god mening med dets formål. Men der er dog et punkt, som han ikke tror meget på.

- Formålet er også, at de gratis blomster skal give en større tålmodighed blandt lokalbefolkningen i forhold til, når vi landmænd færdes på vejene med vores landbrugsmaskiner. Men lige her tror jeg altså, at folk er lige sure og frustrererede, når de skal køre bag ved min traktor - det kan mit tilbud om gratis blomster nok ikke opveje i den situation, selvom det ville være dejligt, siger han og griner.

I forhold til sin deltagelse med sin blomstermark i år har han en ting at sige om det.

- Jeg tænker bedre held næste år, lyder det fra Mads Østergård Nielsen.

En anden af de i alt fire landmand, der i Hedensted Kommune deltog med gratis markblomster i år, er landmand i Daugård Mogens Augustesen. Modsat Mads Østergård Nielsen oplever han god succes med sin blomsterstribe og tilsvarende positiv respons fra lokalbefolkningen, der også i år har kunnet plukke en del blomster, omend der har været færre end de forrige år, fortæller han.

Alle otte midt- og østjyske landbrugsorganisationer i LMO har taget den nye app med henvisning til blomsterstriberne til sig.

Hos blandt andet Mads Østergård Nielsen og Mogens Augustesen er det landboforeningen, der har sået blomsterne, mens andre landmænd selv foretager den del.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce