Annonce
Hedensted

Landmand vil anlægge sø på sin mark: Jeg gør det for miljøet og landbrugets image

Henrik Brix vil efter planen anlægge et vådområde på cirka 4000 kvadratmeter svarende til 0,4 hektar på sin jord, der vil rense vand fra 50 hektar marker for næringsstoffer. Foto: Michael Svenningsen

Landmand fra Hornsyld vil anlægge et vådområde på cirka 4000 kvadratmeter på sin jord, der skal rense vand fra 50 hektar marker for næringsstoffer.

Annonce

Hornsyld: Det er ikke et projekt, der vil tilgodese bundlinjen, når landmand Henrik Brix fra Hornsyld efter planen går i gang med at anlægge vådområde på sin jord til efteråret. Men det er underordnet.

- Jeg har ikke regnet på det økonomiske, for det er ikke det, det handler om. Det handler om gøre noget godt for miljøet og for landbrugets image, siger 68-årige Henrik Brix.

Selvom mange tror det modsatte, så vil landbruget faktisk det bedste for miljøet. Det her er mit bidrag, og jeg håber, andre lader sig inspirere af det.

Henrik Brix

Klima set fra Horsens

Folkebladet stiller skarpt på et altid aktuelt emne, klimaet. Og vi gør det med afsæt i den lokale virkelighed.Hvad er lokalt de største udfordringer på klima-området? Hvad gør kommunen? Og hvad er vigtigt for borgerne? Det er nogle af de spørgsmål, vi i en række artikler i de kommende uger forsøger at besvare.

Klimaet er i sig selv en artikelserie værd, men artiklerne fungerer også som en optakt til avisens uddeling af Bojsen-priserne 5. april.

Til forskel fra tidligere år uddeles priserne i år på baggrund af et tema. Det valgte tema er klimaet, og for at komme i betragtning til en pris skal man have udmærket sig på en måde, der har med klimaet at gøre.

Ud over at skrive artikler om emnet vil Folkebladets journalister løbende portrættere nogle af de forhåbentlig mange indstillede kandidater.

Man kan foreslå kandidater på hsfo.dk/bojsen.

Henrik Brix har været landmand siden 1969. Indtil for seks år siden drev han svineproduktion. I dag er han planteavler. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Fra der bliver trykket på knappen

I 2016 blev der vedtaget en national landbrugspakke, hvori de danske landbrugsaktører indvilgede i at nedbringe udledningen af kvælstof med 1451 ton gennem frivillige initiativer. Målet skulle være nået ved udgangen af 2018, men en ny måling fra miljø- og fødevareministeriet viser, at de frivillige initiativer blot har ført til en reduktion på 12 ton.

Det kan give et billede af manglende velvilje hos landbruget, men det er ikke tilfældet, slår Henrik Brix fast.

- Man skal huske, at fra det øjeblik, hvor der bliver trykket på knappen, går der en periode, før et projekt bliver gennemført, siger han og bruger sit eget projekt som eksempel.

- Jeg søgte kommunen om at etablere et vådområde i november, men har ikke hørt noget endnu. Så det tager tid at få initiativerne godkendt, siger han, der regner med at komme i gang med gravearbejdet i slutsommeren.

Et vådområde er et areal, der renser vandet fra markerne for næringsstoffer, inden det bliver ført videre til å, sø eller hav.

Sådan virker vådområder

Et vådområde er en fordybning i en mark, som opholder vandet, der løber fra markerne og ud i åer, søer og have.

Vandet, der løber fra markerne, indeholder væsentlige mængder af næringsstoffer som nitrat, som øger bestanden af alger og risikere at skabe iltsvind i de vandmiljøer, som vandet bliver ført ud i.

Ved at opholde vandet fra markerne i et vådområde, inden det løber videre til åer, søer og have, vil betydelige mængder af næringsstofferne blive udfældet. Eksempelvis vil nitraten blive "spist" af naturligt forekommende bakterier, der omdanner nitraten til luftholdigt kvælstof, som svæver op i atmosfæren.

Det var på opfordring fra landbrugsrådgivningsorganisationen LMO, at Henrik Brix gik i gang med planerne om at anlægge et vådområde. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Pensionsliv var for kedeligt

Indtil for seks år siden drev Henrik Brix svineproduktion på sin gård på Hornumkærvej nær Hornsyld.

- Men en dag fik vi et tilbud fra en, der ville leje vores stalde. Det var en god anledning til at søge mod pensionstilværelsen, hvor der ville blive tid til at rejse og gå i teatret. Så det gjorde vi, siger Henrik Brix.

- Det viste sig, at hverken min kone eller jeg trivedes som pensionister. Det var for kedeligt, siger han.

Henrik Brix genoptog derfor arbejdslivet, nu som planteavler, og hans kone genoptog lærergerningen.

Henrik Brix blev ligeledes tilbudt job som key account manager i Padborg-virksomheden DTL A/S, der sælger avlsdyr.

- Det gav mig mulighed for at arbejde hjemmefra, så jeg sideløbende kunne holde fast i mine aktiviteter med planteavl, siger Henrik Brix.

Idéen med et vådområde er at reducere mængden af næringsstoffer i vand, der løber fra marker, inden det når frem til hav eller sø. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

En inspiration for andre

For en håndfuld måneder siden blev Henrik Brix kontaktet af landbrugsrådgivningsorganisationen LMO.

- De fortalte om det her projekt med at etablere vådområder, og de ville gerne have mig med. Det tiltalte mig. For det er godt for miljøet, og det er godt for landbruget, hvis det kan bidrage til, at landbruget kan undgå flere sanktioner, siger Henrik Brix, der har været landmand siden 1969.

Ifølge projektet skal cirka 4000 kvadratmeter (mellem 0,3 og 0,5 hektar) af hans jord graves ud til et vådområde, som vil opsamle vandet fra de omkringliggende 50 hektar marker, som er ejet af Henrik Brix og hans nabo. Vådområdet kommer til at bestå i seks kamre på forskellige dybder, så der nogle steder er en meter dybt og andre steder 30 centimeter dybt.

- Al vandet fra markerne vil blive ledt til vådområdet, og her vil på grund af dybdeforskellen opholde sig så lang tid, at nitratet bliver udfældet, inden vandet forlader vådområdet, siger Henrik Brix, der selv skal betale for gravearbejdet.

En udgift, han endnu ikke kender størrelsen på. Uanset hvad gravearbejdet beløber sig til, har han dog udsigt til et tilskud fra staten og EU.

Den konkrete effekt af vådområdet, har Henrik Brix ikke tal på, men det skal ses som et lille bidrag til en større sag.

- Selvom mange tror det modsatte, så vil landbruget faktisk det bedste for miljøet. Det her er mit bidrag, og jeg håber, andre lader sig inspirere af det, siger Henrik Brix.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Se billederne: Nu skal Horsens Fjords havmiljø forbedres - frivillige sætter titusindvis af ålegræsplanter i fjordbunden

Horsens

Tyve stjal pengeskab fra skole

Hedensted

Gennemrodede hus under indbrud

Annonce