Annonce
Erhverv

Landmand lancerer øko-projekt: Abonnementsordning på friske grøntsager

Peter Ritter fra Bøgballegård lancerer nu et økologisk grøntsagsprojekt sammen med en række lokale familier. Billedet her er taget, da han for tre år siden byggede en stor hønsefarm ved gården. Arkivfoto
Gårdejer Peter Ritter fra Bøgballegård ved Tønning lancerer et grøntsagsprojekt, hvor lokale familier medvirker
Annonce

Tønning/Træden: Et nyt økologisk grøntsags-projekt ser snart dagens lys på Bøgballegård mellem Tønning og Træden. Gårdejer Peter Ritter sætter nemlig gang i dyrkning af økologiske grøntsager i samarbejde med 12 forsøgs-husstande fra området samt Gudenå Hospice og Osho Risk meditationscentret på Bøgballevej.

Lige før nytår lancerede Peter Ritter et opslag på gårdens Facebook-side, hvor han beskrev projektet, der går ud på at oprette et fællesskab mellem forbrugerne og Bøgballegård om at dyrke grøntsager. Det fungerer ved, at Bøgballegård stiller et areal til rådighed, og de medvirkende husstande og gården beslutter, hvilke grøntsager der skal dyrkes.

Primært bliver det Bøgballegård, der sår, renser og høster grøntsagerne - men der bliver også mulighed for, at de medvirkende familier kan hjælpe til.

- I begyndelsen bliver det omkring 10 forskellige grøntsager, vi skal dyrke. Medlemmerne betaler et års-abonnement, og de kan så komme her og hente friske grøntsager. Når vi har bygget kundebasen op, skal vi gerne nå op på 20 til 25 forskellige slags grøntsager, så folk bliver selvforsynende med grønt og kan hente grøntsager året rundt, fortæller Peter Ritter.

Annonce

Miljøvenligt og sundt

Peter Ritter fremhæver flere fordele ved det nye projekt:

Der vil ikke være meget madspild, da ingen grøntsager bliver kasseret, bare fordi de er for små eller store. Grøntsagerne bliver ikke pakket ind i emballage, og man sparer derfor store mængder plastik. Der er ingen transport fra landmanden til supermarkeder, så der bliver ikke brugt en masse brændstof.

Desuden vil projektet få deltagerne til at spise mere grønt:

- Ja, det handler også om sundhed. Man skal jo have 600 gram grønt om dagen, og det er nok de færreste, der får det spist. Men når man her har forpligtigelsen og ser de friske grøntsager, så vil de medvirkende også begynde at spise flere grøntsager, siger Peter Ritter.

Der findes andre økologiske projekter, men det nye er her, at folk selv til en vis grad får mulighed for at hjælpe til:

- Det bliver en del af charmen at lave weekend-arrangementer, hvor folk kan hjælpe med at luge og høste. Det vil nok især være godt for børnefamilier - det er jo godt at vise børnene, hvor tingene kommer fra, fortæller gårdejeren.

12 familier har meldt sig, og desuden er Gudenå Hospice og Osho Risk med i samarbejdet, oplyser Peter Ritter.

Der vil være cirka 100 kvadratmeter mark pr. forbruger. Planen er, at 2020 bliver et forsøgsår, hvor man skal afprøve forskellige grøntsager og udvikle konceptet yderligere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Udsigt til brandslukning resten af aftenen: Vi skal ind fra ydersiden, og det tager tid

Annonce