Annonce
Odder

Landmænd siger nej: Kysing Fjord bliver ikke genskabt

I 1832 blev den nederste del af Kysing Fjord inddæmmet. Lodsejerne er ikke klar tiil at sælge deres jord, så området kan blive fjord igen. Illustration fra rapporten
På langt sigt vil det være godt for vandmiljøet og fuglelivet at rulle en inddæmning fra 1832 tilbage. Men viljen er ikke til stede hos dem, der ejer jorden.
Annonce

Norsminde: Et stort anlagt naturgenopretningsprojekt ved Norsminde Fjord bliver efter alt at dømme ikke til noget. Lodsejerne vil nemlig ikke være med, viser en forundersøgelse, som firmaet Orbicon har lavet.

- Lige nu og her kommer vi ikke videre. Men vi har et godt diskussionsgrundlag, når nogen kommer med idéer, siger Ole Lyngby Pedersen (V).

Han er formand for kommunens miljø-, teknik- og klimaudvalg, som har taget rapporten til efterretning.

Projektet vil berøre syv forskellige jordejere, hvoraf tre har landbrug i området. Orbicon har snakket med seks af dem. Den syvende ville slet ikke deltage i et møde. Og konklusionen er enkel: Ejerne er ikke interesserede i projektet, og de ønsker ikke at indskrænke deres bedrifter ved at sælge jord.

Annonce

Naturlig reaktion

- Jeg vil ikke sige, at jeg er skuffet. Det er en naturlig reaktion fra dem, der ønsker at dyrke deres jord, siger Ole Lyngby Pedersen.

Ifølge rapporten ville projektet være blevet til det største marine genopretningsprojekt i Danmark til dato. Det omfatter et område, som i 1832 blev inddæmmet. Projektet dækker et område på 170 ha, som skulle oversvømmes, mens et område på 80 ha også ville blive påvirket, så det fremover primært kunne bruges til græsning.

Ifølge rapporten ville projektet på langt sigt føre til færre næringsstoffer i fjorden samt nye biotoper for fugle.

Veluxfonden har betalt de 660.000 kroner, som det har kostet at få lavet undersøgelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os udvikle en social vaccine sammen!

Horsens

Tilde blev trukket efter scooter og døde af kvæstelserne: - Hun var lyspunktet i min svigerfars liv

Annonce