Annonce
Odder

Landdistrikternes Fællesråd er på plads i Odder

Grethe Saabye og kollegerne har efterhånden fundet sig til rette i de nye lokaler i Odder. Foto: Søren E. Alwan
Flytning fra Egtved skal blandt andet gøre det nemmere at skaffe kvalificerede medarbejdere.
Annonce

Odder: I takt med, at Landdistrikternes Fællesråd får flere og flere medlemmer, stiger også behovet for videnstunge medarbejdere, som kan betjene både medlemmerne og bestyrelsen. Og den slags mennesker finder man nemmere tæt på universitetsbyen Aarhus.

Det er ifølge organisationens nyansatte sekretariatschef Grethe Saabye en af årsagerne til, at hovedkontoret siden 1. november har haft til huse i Odder nærmere betegnet i den gamle Randers Møbler-bygning på Aarhusvej 100.

At kontoret har fået adresse i netop Odder skyldes ifølge den nyansatte chef dog en kombination af flere ting.

- Selvfølgelig betyder det noget, at Odder ligger tæt på uddannelsesinstitutionerne, men mindst lige så vigtigt har det været, at kommunen er medlem af Landdistrikternes Fællesråd og har gang i mange landdistriktstiltag, siger hun.

Dernæst faldt rådet for de muligheder, der gemmer sig i den firkantede Friis og Moltke-bygning, som siden 2018 har været lejet ud til kontorfællesskaber.

- Bygningen har en lang historie knyttet til en vigtig, landdistriktsbaseret virksomhed. De rammer sætter vi stor pris på og identificerer os stærkt med. Derudover er her gode mødefaciliteter, hvor vi kan afvikle for eksempel konferencer, siger sekretariatschefen og fremhæver, at man lige udenfor døren finder et af Aarhus Letbanes stoppesteder.

Landdistrikternes Fællesråd

Medlemmerne hos Landdistrikternes Fællesråd tæller en række landsdækkende organisationer, 55 kommuner heriblandt Odder, de lokale aktionsgrupper (LAG/FLAG) samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.

Udover funktionen som interesseorganisation fungerer Landdistrikternes Fællesråd som national sparringspartner på landdistriktsområdet for Folketinget og centraladministrationen.
Steffen Damsgaard er formand for Landdistrikternes Fællesråd.
Landdistrikternes Fællesråd er bindeled mellem beslutningstagere og borgere med interesse i stadig udvikling og forbedring af levevilkårene i landdistrikterne.
Rådets hovedsæde har hidtil ligget i Egtved, men er fra 1. november flyttet til Odder.
Dog bevarer rådet sit Videncenter for Landdistrikter og flere projektaktiviteter i Egtved.

Annonce

Odder er synlig

Mindst lige så vigtigt har det ifølge Grete Saabye været, at det nye hovedkontor ligger derude, hvor de ansatte på kontoret "kan mærke" udfordringen ved at være et landdistrikt. Trods nærheden til Aarhus opfatter hun nemlig Odder Kommune som en klassisk landkommune.

- Endnu kender jeg ikke Odder Kommune til bunds, men som en af vores medlemskommuner har vi haft løbende dialog. Det er min opfattelse, at Odder Kommune er et sted, hvor man kerer sig om landsbyerne, og hvor man har blik for at understøtte både borgere og erhvervslivet som hjertet i kommunen. Desuden fornemmer jeg en forbilledlig begejstring fra borgmesteren, siger Grethe Saabye, som for nylig deltog i den årlige briefing for erhvervslivet. Her faldt hun fuldstændig for de dronefilm, som blev vist.

Annonce

Et råd i vækst

At landdistrikternes Fællesråd i de senere år er blevet en vigtig sparringspartner, når man taler udvikling af landdistrikterne, det vidner blandt andet den store medlemsskare om. Den tæller for eksempel 55 kommuner mod 38 for fem år siden. Senest har Region Midtjylland som den første region også meldt sig ind.

Den store vækst glæder naturligvis Grethe Saabye.

- Vi har en bred medlemsskare og skal derfor både rumme det helt lokale perspektiv på landsbyniveau, det kommunale niveau, organisationsperspektivet og nu også det regionale perspektiv. Udfordringen er at få det til at gå op i ét hele i vores politiske, strategiske dagsorden. Lige nu er det blandt andet behovet for en udligningsreform samt hele klimadagsordenen, som fylder på tværs af alle medlemsniveauer. Men jo flere, vi er, desto mere indflydelse får Landdistrikternes Fællesråd, siger sekretariatschefen, som var næstformand i rådet i halvandet år, inden hun tiltrådte stillingen som sekretariatschef.

Der er otte ansatte i det det nye hovedkontor for Landdistrikernes Fællesråd. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Erfaren politiker

Med i bagagen har hun også blandt andet 10 års erfaring som kommunalpolitiker for Konservative i Lejre Kommune, hvor hun bor med sin mand. Dog er hun trådt tilbage som formand for det kommunale udvalg for erhverv og turisme, fordi hun ikke vil have vederlag, så længe hun varetager jobbet i Odder.

- Jeg er et politisk menneske og har altid været det. Men da vores hidtidige sekretariatschef Noa Jankovic (nuværende Public affairs-chef red.) ytrede et ønske om at koncentrere sig fuldt ud om den politiske interessevaretagelse, vakte det noget i mig. Hvorfor ikke for en gangs skyld være med til at forme noget helt fra bunden? Jeg er 55 år, og nu vil jeg gerne prøve at stå i spidsen for og sætte retningen for en organisation - og foreløbig er jeg helt høj på opgaven. Specielt fordi de daglige kolleger er en gruppe energiske mennesker, som går lige så meget ind for sagen som mig, siger Grethe Saabye, der har arbejdet som jordemoder i mange år.

Den karriere er nu stillet i bero - for nu er hun fødselshjælper for et nyt hovedkontor.

- Jeg syntes, at det kunne være spændende at føre nogle af alle de politiske ideer ud i livet, siger Grethe Saabye, der er ny sekretariatschef i Landdistrikternes Fællesråd. Indtil nytår var hun næstformand i selvsamme råd, men den post har hun trukket sig fra. Foto: Søren E. Alwan
Landdistrikernes Fællesråd er flyttet fra Egtved til Odder, nærmere betegnet det tidligere Randers Møbler domicil. Foto: Søren E. Alwan
Grethe Saabye er ny sekretariatschef i Landdistrikternes Fællesråd. Foto: Søren E. Alwan
Grethe Saabye er ny sekretariatschef i Landdistrikternes Fællesråd. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Annonce