Annonce
Horsens

Landboformand om det våde vejr: Det får konsekvenser, men svært at sige hvor store de bliver

Østjysk Landboforening med Henrik Nielsen i spidsen lægger gerne pres på for, at der kommer mere fokus på at holde vandløb vedlige, så vandet kan løbe fra markerne. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Østjysk Landboforening ser de oversvømmede marker som endnu et bevis på, at der skal kigges på, hvordan vandet ledes væk fra landbrugsjorden.

Horsens: Vejret kan både være en landmands bedste ven og værste fjende. Lige for tiden er det nok mest det sidstnævnte, og det giver fyldte gylletanke og oversvømmede marker. For nogen kan det også betyde, at vintersæden er ødelagt, og der skal sås nyt.

- Der er ingen tvivl om, at vi siden efteråret har været hårdt udfordret med nedbør, og det får konsekvenser, men det er svært at sige noget om, hvor store de bliver. Det ved vi ikke endnu, siger formand for Østjysk Landboforening Henrik Nielsen.

- Generelt kan vi landmænd ikke gøre ret meget ved vejret lige nu, og vi er jo heller ikke for alvor begyndt på markerne. Enkelte er i gang i kraft af mangel på plads i gylletankene, men det er håbløst at køre noget ud på de våde marker, siger han.

Annonce

Vigtigt med vandløbene

Henrik Nielsen hæfter sig blandt andet ved landmandskollegaen Anders Lunds problemer med oversvømmede marker ned til Gudenåen. Her står flere hektar under vand, og de er praktisk talt værdiløse, fordi der hverken kan dyrkes afgrøder eller sættes dyr ud på arealerne.

- Det viser igen, hvor vigtigt det er, at vandløbene bliver holdt i orden. At der bliver renset op, skåret grøde og holdt vedlige. Det er den første betingelse for, at vandet kan forlade markerne. Vi lægger hele tiden pres på kommune, politikere og så videre for, at man sørger for at holde vandløb vedlige, siger landboformanden.

Kompenserer landmændene

Det gælder ikke kun Gudenåen, men også andre steder, hvor vandet har svært ved at forsvinde for markerne. Alternativt nævner landboformanden, at man bør kigge på at bruge områder, der nemt bliver oversvømmet, til noget andet.

- Det handler også om, at man skal overveje at tage nogle af de våde arealer ud af drift mod en kompensation til landmanden. For eksempel, at man lader et lavt område indgå i et vådområdeprojekt, og landmanden i stedet får noget højere beliggende jord, han kan dyrke, siger Henrik Nielsen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

To anholdt ved McDonald's og Jem & Fix: Politiet havde fået tip om udlejningsbil

Læserbrev

Trods corona-krise: Betal dit medlemskontingent!

Læserbrev: Vi står midt i en historisk krise, hvor samfundet mere eller mindre er lukket ned. Det udfordrer os alle - herunder vores foreninger, klubber og alle vores frivillige. Foreningerne i Horsens kommune ligger p.t. øde hen, uden aktivitet, med tomme klubhuse, ingen træninger, ingen kampe og ingen socialt samvær. Det betyder, at vores foreninger er (eller kan blive) udfordret på økonomien i form af manglende indtægter fra stævner, cups, sponsorater, indtægtsgivende arrangementer, kontingenter, m.m. I yderste konsekvens kan det få fatale følger for vores foreninger i form af lukninger. Desværre har jeg den seneste tid hørt fra flere personer, at de overvejer deres medlemskab af den lokale idrætsforening - når nu de ikke ”får noget for pengene”. Det gør mig frustreret at høre disse udmeldinger, for det er netop nu, at vi skal stå sammen, vise samfundssind og bakke op om vores foreninger. Mennesker er sociale væsner der har et fundamentalt behov for at være sammen med andre mennesker. Derfor indgår de fleste af os i fællesskaber i familien, med venner, på jobbet og i foreninger. Jeg ynder at sige, at mennesker er flokdyr, der skal stimuleres socialt. Den nuværende corona-krise gør, at vi skal holde os indendørs og isolere os fra andre mennesker. Det strider direkte mod vores menneskelige natur, hvilket udfordrer os som individer. Derfor tror jeg, at vi mere end nogensinde før har behov for vores foreninger. Når vi kommer ud på den anden side af krisen, har vi i den grad behov for at blive socialt stimuleret og få plejet vores sociale relationer i fællesskabet med andre mennesker. Så min klare opfordring: Betal dit medlemskontingent og støt op om din lokale forening. Så kan vi igen mødes i fællesskabet om den idræt eller foreningsaktivitet, vi brænder så meget for.

Annonce