Annonce
forside

Landbetjent: Tricktyvene er vanvittigt dygtige

Landbetjent Flemming Bækgaard øste af sin store erfaring, da han mandag holdt foredrag for pensionister i Brædstrup. Foto: Peter Hald

Brædstrups landbetjent Flemming Bækgaard gav gode råd til lokale pensionister om, hvordan man kan undgå at blive bestjålet.

Annonce

Brædstrup: Ikke så få ældre i Brædstrup og omegn har været udsat for tricktyve eller behændige taske- og lommetyve. Det stod klart, da Brædstrups landbetjent Flemming Bækgaard mandag 15. januar holdt foredrag på mødestedet Klippen for lokale pensionister. Foredraget handlede om, hvordan man kan gardere sig mod tricktyve - og der vankede også gode råd om, hvordan man kan sikre sit hjem mod indbrud.

Tricktyve er desværre blevet et almindeligt fænomen.

- Det sker alt for tit, at at tyvene får held til at aflure folks dankort-koder, når man står ved kasseapparatet i en butik. Det gælder om at beskytte koden - læn dig godt ind over dankort-terminalen - for tyvene har virkelig lange øjne, sagde Flemming Bækgaard.

- Det er ingen hemmelighed, at de fleste af den slags tyve er udlændinge, og de er vanvittigt dygtige, understregede han.

De 46 fremmødte pensionister, der var inviteret af foreningen Danske Seniorer, lyttede meget opmærksomt. En hurtig optælling viste, at næsten en fjerdedel af dem havde oplevet at blive bestjålet på den ene eller anden måde.

Tricktyvene opererer ikke blot i butikkerne. De kan også finde på at aflægge besøg i folks hjem. Bækgaard fortalte om et særligt udspekuleret trick, der fandt sted ved juletid på Brædstrup-egnen. Det ringede på døren hos en lokal pensionist. Udenfor stod en kvinde med en lille pige på seks-syv år.

- Datteren skulle låne toilettet, og kvinden og barnet kom indenfor. Men da de forlod stedet, manglede der et smykkeskrin, fortalte landbetjenten.

Andre svindlere prøver at benytte sig af elektroniske metoder.

Flere borgere på Brædstrup-egnen har prøvet at få opkald eller mails fra folk, der giver sig ud for at være bankfolk, og de skal "bare lige have kontonummer og cpr-nummer". Svindlen er lykkedes i flere tilfælde, hvor folk har fået tømt kontoen. Men det gælder bare om at smække røret på eller afvise mailen, for en bank vil aldrig kontakte folk på denne måde:

- Når banken kontakter jer, sker det altid via e-boks, understregede Bækgaard.

Betjenten havde selv oplevet et fup-opkald fra en person, der påstod, at han ringede fra et pensionsselskab.

- Jeg sagde bare: "Hav en god dag", og så lagde jeg på, fortalte Flemming Bækgaard.

Det sker alt for tit, at tyvene får held til at aflure folks dankort-koder.

Flemming Bækgaard, landbetjent
Annonce

Råb op og hold øje

- Må man give tyvene en med stokken, hvis de prøver at mase sig ind, spurgte en ældre herre.

- Ja, hvis de virkelig skubber på, så tror jeg ikke, at der sker noget ved det, svarede landbetjenten.

Til gengæld understregede han, at de fleste indbrudstyve som regel er ubevæbnede og næsten altid stikker af, hvis de fornemmer, at der er fare på færde for dem:

- 99,9 procent af tyvene løber deres vej, hvis man råber op. De vil jo ikke fanges, fastslog Bækgaard.

Man kan gøre meget for at gøre det træls for tyvene. Bedre lister på vinduerne, udvendigt lys, der tænder med følere, ekstra hasper og låse, kodelåse, alarmer og overvågning - og ikke mindst Nabohjælp.

- Nabohjælp har en god effekt, og det er i det hele taget en rigtig god idé, at man holder et vågent øje, sagde Flemming Bækgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Trods påbud og dødsfald: - Jeg har tillid til både personale og ledelse, når jeg taler med avisen

Annonce