Annonce
Horsens

Lammet af sygdom: Nu får Jørn oplevelses-briller - og måske et bedre liv

Jørn Søndergaard Sørensen er 100 procent afhængig af hjælp for at klare sig. Nu tester han imidlertid oplevelsesbriller, der kan give ham flere muligheder i livet. Foto: Horsens Kommune

Virtual reality lader syg mand "vandre" i de franske bjerge - men det handler om meget mere end det.

Horsens: Jørn Søndergaard Sørensen er lammet af sygdommen ALS og er 100 procent afhængig af andres hjælp. Nu kan ny teknologi imidlertid åbne verden for ham igen - helt bogstaveligt.

Som den første i Horsens skal manden, som bor i Egebjerg, teste et sæt øjenstyrede virtual reality-briller, der kan give hans liv nyt indhold på flere fronter.

Brillernes software er udviklet af Horsens Kommune og firmaet TakeawalkVR, og i første omgang får Jørn Søndergaard Sørensen f.eks. mulighed for at navigere rundt i et virtuelt fransk bjerglandskab. Perspektiverne i VR-teknologien er dog større end landskaber, forklarer IKT-konsulent Jesper Ingberg Laursen fra Horsens Kommune i en pressemeddelelse.

- Lige nu afprøver vi oplevelsesbrillen, som også kan bruges til kommunikation på computeren - f.eks. i forbindelse med private bankforretninger. Det næste skridt, som Jørn også glæder sig rigtig meget til, er lige på trapperne - nemlig at han via kamera og talemaskine, som bliver installeret hjemme hos hans familie, kan kommunikere med den i dagligdagen, siger Jesper Ingberg Laursen.

Brillerne vil give mig en frihed og uafhængighed, som er helt fantastisk.

Jørn Søndergaard Sørensen, sklerose-ramt
Jørn Søndergaard Sørensen er 100 procent afhængig af hjælp for at klare sig. Nu tester han imidlertid oplevelsesbriller, der kan give ham flere muligheder i livet. Foto: Horsens Kommune

En helt anden verden

Jørn Søndergaard Sørensen, som som fik konstateret ALS, amyotrofisk lateral sklerose, i 2014, bor på plejecentret Egebakken, hvor han glæder sig til at udforske mulighederne i VR-brillerne endnu mere.

- Brillerne vil give mig en frihed og uafhængighed, som er helt fantastisk. Det bliver en helt anden verden, der åbner sig for mig, når jeg får mulighed for at tage del i min families hverdagsliv uden først at skulle køres hjem, siger han.

Horsens Kommunes chef for handicap, psykiatri, og socialt udsatte, Cate Kristiansen, uddyber og fortæller, at den "naturlige videreudvikling af brillen vil være at bruge den interaktivt til virtuelle konsultationer hos lægen, på sygehuse m.m."

Hun vurderer, at alle borgere, der har behov for det, kan bruge teknologien, "der vil give dem en meget bedre livskvalitet. De skal ikke længere bruge fysiske og psykiske ressourcer på at deltage i aktiviteter, men kan virtuelt nå alt, hvad de ønsker," fremgår det.

Video: Horsens Kommune

Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Leder: Tirsdag morgen går alting lidt hurtigere på hsfo.dk

Nye briller, ny frisure eller et slips, der matcher efterårets farver - de fleste af os trænger til at få vores "look", som det hedder på nydansk, forfrisket en gang imellem. Og det gælder såmænd også Horsens Folkeblads hjemmeside, www.hsfo.dk, som tusindvis af horsensianere - flere og flere - klikker ind på hver dag. Den tekniske stab, der designer hjemmesiden, har arbejdet længe og målrettet med en opdatering, og i morgen tidlig, tirsdag klokken 4, går det nye hsfo.dk så i luften. Helt synligt vil det være, at hjemmesiden har fået nyt design og nye skrifter - men opdateringen indeholder også en række tekniske forbedringer, som vil komme læserne til gavn. Først og fremmest er den nye hjemmeside endnu hurtigere med nyhederne end den nuværende. Nyhederne kommer hurtigere ud i verden, når vi på redaktionen trykker "offentliggør" - og hjemmesiden reagerer mere tjept, når du som læser klikker på artikler og/eller billeder. Det nye design gør det samtidig muligt for os at præsentere flere nyheder ad gangen, især for dem, der følger med på en pc. Den nye hjemmeside er naturligvis også tilpasset iPads og mobiltelefoner, men her sætter skærmstørrelsen en begrænsning for antallet af overskrifter. Det bliver nemmere at finde frem til dagens e-avis, hvor man kan bladre gennem siderne ligesom i den trykte avis. E-avisen får simpelthen en fast kasse på forsiden. Som noget nyt er det muligt at få en digital assistent - "hun" hedder Athena - til at læse nyhederne op. Det kan både være en fordel for dem, der måtte have svært ved at læse, og for dem, der for eksempel vil høre nyt, mens de kører bil. Endelig bliver det nemmere for læserne at udnytte og tilpasse vores nyhedsbreve, hvor man hver dag får en e-mail med de vigtigste overskrifter. Vi ved, at mange af jer, der læser den trykte avis, også følger med på nettet. Og vi håber og tror, at I vil synes godt om det nye hsfo.dk. Skulle der vise sig børnesygdomme - så tøv ikke med at kontakte redaktionen eller avisens Kundeservice. God fornøjelse i morgen klokken 4.

Annonce