Annonce
Kultur

'Lakserytteren' springer ud som forfatter: Oldschool på den gode måde

Rasmus "Lakserytteren" Kolbe lærte at tegne på billedskolen i Horsens. Siden har han som en af Danmarks største influencere delt sin passion med tusindvis af børn og unge på nettet. På TikTok alene har han over en million følgere, og de kan nu også opleve ham som forfatter. Foto: Lakserytteren
Over en million følger 28-årige Rasmus Kolbe på nettet – nu kan de også følge ham ind i et nyt fantasy-univers.

Horsens: ”Lakserytteren” har flere end en million følgere på TikTok, YouTube og Instagram. Han kan uden at blinke kalde sig et af Danmarks største navne på de sociale medier, og nu føjer den kreative, 28-årige influencer også titlen forfatter til sit cv.

”Lakserytteren”, som stammer fra Horsens og bærer det borgerlige navn Rasmus Kolbe, bog-debuterer 18. maj med fantasy-romanen "Legender fra Odysïa - Griskernes Hemmelighed". En kulørt, rigt illustreret sag for børn og unge, der handler om York, en såkaldt bæst-tæmmer, som ved et uheld slipper et grumt monster løs og må kæmpe med trolde og gådefulde, farlige væsner for gøre skaden god igen.

- At skrive en roman er noget helt andet end det, jeg har lavet før. Det er lidt oldschool, men på den gode måde, siger Lakserytteren om den analoge platform, han nu også står på.

- Det, bøger kan, er jo at give en fordybelse; dét, at man bruger lang tid på dem og bygger en oplevelse op. De ting, jeg laver på nettet, skal derimod helst eksekveres hurtigt og fænge på tre sekunder for at fungere, siger han og konstaterer, at udgivelsen af bogen er opfyldelsen af en drøm, han længe har haft om at sætte sin fantasi fri på en ny måde.

Annonce

Det, bøger kan, er jo at give en fordybelse; dét, at man bruger lang tid på dem og bygger en oplevelse op. De ting, jeg laver på nettet, skal derimod helst eksekveres hurtigt og fænge på tre sekunder for at fungere.

Lakserytteren

Følgerne har givet en hånd med

Forholdet til sin kæmpeflok af følgere har Lakserytteren brugt helt bevidst som forfatter.

Han lancerede ideen om bogprojektet online, og han har undervejs bedt sine subscribers om at give deres besyv med. Nogle har testlæst kapitler af romanen og givet respons, mens mange hundrede børn og unge på opfordring har sendt ham tegninger som inspiration til fortællingen om bæst-tæmmeren York.

På den måde læner forfatter-rollen sig op ad en mission, Lakserytteren også har på de sociale medier: Udbredelse af kendskab og kærlighed til at tegne og være kreativ. Noget han selv dyrkede flittigt på Horsens Billedskole og Visuelt Gymnasium i Horsens, inden han flyttede fra byen i 2013 - først til Kolding, hvor han læste på Kolding Designskole, og siden til København, hvor han nu bor og arbejder.

- Der er sindssygt mange, der har meldt ind undervejs. Jeg har fået virkelig mange tegninger, og der er masser, som nysgerrigt følger med i processen, forklarer han og uddyber, at inddragelsen af fansene også handler om at skabe et fællesskab om bogens univers. Han nævner de berømte Harry Potter-bøger og -film som pendant.

Billedskolen lærte ham at turde

- Der er et fantastisk community omkring Harry Potter, og det er lidt det samme, jeg gerne vil nå hen til. Jeg har bare forsøgt at starte det allerede før, bogen kom ud, så der blev bygget et medejerskab op hos mine følgere. Min ”skumle” plan har hele tiden været at få dem med ind i maskinrummet, siger Lakserytteren med et grin og forklarer, at han stadig også trækker på lærdom fra Horsens Billedskole og Visuelt Gymnasium.

- En af de vigtigste ting, jeg tog med derfra, var en åbenhed over for at eksperimentere og turde kaste mig ud i nye projekter. Og dét, man især lærer hos Jannik (Broz, billedskoleleder, red.), er at formulere ideer og føre dem ud på papir, siger han om det springbræt, billedskolen var for ham.

Lakserytteren og den ny bog

Rasmus "Lakserytteren" Kolbe er 28 år. Han stammer fra Horsens, hvor han gik på Horsens Billedskole, inden han i 2013 flyttede til Kolding, hvor han blev uddannet på Kolding Designskole.

Online slog han igennem som et YouTube- og Snapchat-fænomen, men TikTok, verdens hurtigst voksende medie, er i dag hans største platform. Her har han flere end en million følgere i ind- og udland. På YouTube følger 56.700 med.

Hans mission er at gøre børn og unge i alderen 8-16 år mere kreative gennem tegning, gør det selv- og designopgaver på sine sociale medier.

Han lever af sit arbejde online, og han har også lavet oplysningsvideoer med for eksempel børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil og social- og indenrigsminister Astrid Krag. Han er desuden ambassadør for Unicef Danmark.

Han debuterer som forfatter med "Legender fra Odysïa - Griskernes Hemmelighed".

Fantasy-romanen er skabt i samarbejde med Lakserytterens følgere og fans på sociale medier, som han har bedt komme med tegninger og ideer til fortællingen.

Bogen handler om den uheldige bæsttæmmer York, som bringer sin landsby i fare, da han slipper et monster løs og slukker den mekaniske sol Solaris. Han må på en farefuld færd og møde mærkelige væsner for at gøre sin fejl god igen.

Det tog røven på mig

At han efter sin uddannelse på Designskolen i Kolding endte som online-kendis var dog mest af alt en tilfældighed.

- Det er kommet løbende, men jeg startede for alvor min Snapchat-karriere i 2016, og det tog faktisk lidt røven på mig, for det var aldrig meningen, at det, jeg lavede, skulle gå viralt. Det var mere et projekt, så jeg kunne øve mig at i tale foran et kamera, for så kunne jeg måske blive tv-vært en dag. Jeg fandt bare hurtigt ud af, at det er meget kedeligere at lave tv end at være på for eksempel YouTube. Nu kan jeg jo slet ikke undvære det, siger Lakserytteren, som lever af sit arbejde online og blandt andet har hjulpet både ministre og store virksomheder med deres kommunikation. Hans kendis-status rækker også til en titel som officiel Unicef-ambassadør.

Bøger kan noget helt andet end de online-medier, Lakserytteren plejer at boltre sig på, konstaterer han. Foto: Lakserytteren

Drømmer om udland og tegnefilm

Selv om bogmarkedet er hårdt, og der er mange om buddet i fantasy-genren, håber han, at "Legender fra Odysïa - Griskernes Hemmelighed" er første skridt ind i en ny del af hans karriere.

Han pønser allerede på en toer og drømmer om at strække evnerne som historie-fortæller så langt som muligt.

- Min helt store drøm er, at mine bøger kan bliver oversat til flere sprog og måske blive til tegnefilm på et tidspunkt, siger han om sine forfatter-ambitioner.

I første omgang lander "Legender fra Odysïa - Griskernes Hemmelighed" mandag 18. maj - på dansk. På grund af corona sker lanceringen formentlig uden større release-arrangementer i butikkerne, men Lakserytteren har til sit held alternative mødesteder for et kæmpe publikum: TikTok, YouTube og Instagram.

Der kommer han til at lave "lidt larm" for sin bogdebut.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce