Annonce
Kultur

La Vie sælger kunst for at overleve: Brug for en seriøs debat efter corona-krisen

Martin Egholms La Vie er som mange andre gå i byen-tilbud i Horsens lukket ned. I bestræbelserne på at komme ud på den anden side af corona-kampen uden alt for hårde øretæver sælger han i disse dage små kunstværker i cafeen i Thonbogade. Arkivfoto: Morten Pape
Martin Egholm har fået skabt 100 malerier, som nu sælges for 200 kroner stykket. Støtten er fantastisk, siger manden bag midtby-café.
Annonce

Horsens: Kunst, musik og kreativitet skaber liv i Horsens. Og i disse dage kan det også ende med at betyde overlevelse for et af byens kulturelle vandhuller.

Caféen La Vie i Thonbogade, der er kendt som en jazz-bastion i midtbyen, er blandt de virksomheder, der har lukket ned på grund af corona-krisen. I et forsøg på at holde cafeen flydende har indehaver Martin Egholm imidlertid sat gang i et kunstsalg, som han håber kan indbringe penge nok til, at stedet også eksisterer, når dansk erhvervsliv slår landingstellet ud på den anden side af den turbulens-plagede corona-rejse.

Martin Egholm sælger i disse dage 100 små kunstværker til 200 kroner stykket. Malerierne er kreeret af en kær ven af huset, Mark Ebert Løvendahl, og de er malet med vægmaling, der tilfældigvis var i overskud hos La Vie.

- Det er unikke værker, men han har lavet 30 ad gangen, så selvfølgelig er det ikke noget, han har brugt flere uger på at skabe. Det vigtigste for mig er egentlig også at vise, at vi gerne vil give noget igen for den velvilje, vi møder. I stedet for bare at bede folk om at støtte os økonomisk er der noget smukt i, at de får et bevis for, at de er med til at redde La Vie, siger Martin Egholm og melder om stor opbakning.

- Helt grundlæggende er der brug for at tale om de forhold, små butikker drives under. Det er os, der ryger først hver gang... Hver gang der er dårligt vejr, så folk holder sig hjemme. Når black friday bliver større, eller når man bygger en gågade om.

Martin Egholm

Annonce

Køb en kop kaffe med

- Støtten er helt fantastisk. I går (onsdag, red.) var der rigtig mange hernede, og jeg havde solgt næsten 50 malerier på forhånd. Kan vi sælge 100 til 200 kroner giver det 20.000, og så kan vi betale husleje og nogle af de omkostninger, vi ikke kan skrue ned for, siger han om kunstsalget, der dels foregår via cafeens Facebook-side og fysisk i lokalerne i Thonbogade 16, hvor han fortsat også gerne må sælge kaffe ud af huset.

- Så kan folk købe en kop med, hvis de alligevel er her for at hente et maleri, siger Martin Egholm, som lukker kunderne ind enkeltvis og dermed lever op til de begrænsninger, der er på forsamlingers størrelse.

Annonce

Flere kunstnere har støttet

Ud over Mark Ebert Løvendahls malerier har caféejeren fået doneret værker af lokalt kendte kunstnernavne som Phuc van Dang og Karina Bækkelund, og dem kan man også kan købe - dog ikke til 200 kroner stykket.

Derudover planlægger Martin Egholm en online-jazz-koncert på søndag, men hvor langt de alternative indslag kan bære i kampen for at komme gennem corona-krisen, tør han ikke spå om.

Det afhænger af krisens længde, regeringens hjælpepakker og ikke mindst af, om horsensianerne, når verden kan ånde frit igen, går ud og bruger byens tilbud; fra teater til cafeer. Dét bliver der brug for, konstaterer han.

Annonce

Efterlyser debat om små butikker

Uanset, hvordan situationen udvikler sig, håber Martin Egholm, at corona-krisens afsløring af mindre virksomheders skrøbelighed kan sætte skub i en generel debat om erhvervs-vilkårene i Danmark.

- Helt grundlæggende er der brug for at tale om de forhold, små butikker drives under. Det er os, der ryger først hver gang... Hver gang der er dårligt vejr, så folk holder sig hjemme. Når black friday bliver større, eller når man bygger en gågade om. Folk er glade for det, vi små erhvervsdrivende skaber, så det kan ikke passe, at vi hele tiden skal leve på kanten. Derfor er der brug for en debat om vilkårene, og det kan den nuværende situation måske være med til at sætte fokus på, siger café-ejeren, som gerne lægger lokal stemme til en diskussion, han ser rejse sig på nationalt plan.

- Hvis vi ikke har kulturen og steder som La Vie, bliver livet godt nok kedeligt, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder

Erfaren familie vil lære andre at vandre

Annonce