Annonce
Horsens

Løsgænger i byråd genopstiller: Står i spidsen for ny lokalliste med markant grøn profil

Først repræsenterede Anni Jakobsen Dansk Folkeparti i byrådet. Nu er hun løsgænger, men i fuld gang med at etablere sin egen lokalliste, Miljølisten Horsens. Arkivfoto: Morten Pape
To måneder efter bruddet med Dansk Folkeparti melder Anni Jakobsen nu ud, at hun vil genopstille med en ny politisk liste, Miljølisten Horsens, hvor hun i hvert fald foreløbig er eneste kandidat.

Horsens: Anni Jakobsen, løsgænger i Horsens Byråd, genopstiller til kommunalvalget i november som kandidat for sin egen nyoprettede liste, der formentlig får navnet Miljølisten Horsens.

Det fortæller hun til Folkebladet efter at have været i tænkeboks i nogle måneder om sin politiske fremtid.

Da hun forlod Dansk Folkeparti i november i fjor, lød meldingen, at hun næppe ville stille op igen, men hun har siden ændret holdning og er nu i dialog med valgsekretariatet på rådhuset for at få formaliteterne på plads.

- Det er da virkelig op ad bakke at stille op med en ny liste, og statistikken er nok heller ikke med mig. Kommer jeg ikke ind, går verden ikke under, men jeg føler bare, at jeg er nødt til at prøve, siger Anni Jakobsen, der endnu ikke har på plads, om der kommer flere kandidater på listen.

- Det håber jeg da. Jo flere vi er, desto bedre, siger hun.

Anni Jakobsen bor lidt uden for Tyrsting tæt på Brædstrup og har i denne byrådsperiode repræsenteret Dansk Folkeparti ad to omgange. Først under Louise Langes barsel fra september 2019 til februar 2020, og siden fra august i år, da Claus Kvist Hansen nedlagde sit mandat.

I november umiddelbart efter partiets opstillingsmøde meldte hun sig ud af Dansk Folkeparti som konsekvens af, at hendes ambition om at blive partiets spidskandidat og ændre partiets kurs særligt på det grønne område blev underkendt.

Annonce

Grønne mærkesager

Anni Jakobsen har lavet et foreløbigt arbejdsprogram for sin liste, der som navnet antyder, er præget af grønne mærkesager.

Beskyttelse af grundvandet, den urørte natur, vandløb, grøftekanter og naturbeskyttelseslinjer har deres egne selvstændige punkter på listen, og de er placeret højere end kernevelfærd, skolepolitik og "det gode liv på landet".

Naturen i Horsens Kommune er presset, mener Anni Jakobsen.

"Når afstemningerne i byrådet finder sted, taber naturen hver gang uanset flotte billeder på papir eller smukke ord i valgkampen. Naturen er en prioritet ligesom alt andet, men den er svær at prissætte, og forsvinder den, kan den være væk for altid", skriver hun blandt andet i sit arbejdsprogram.


Kommer jeg ikke ind, går verden ikke under, men jeg føler bare, at jeg er nødt til at prøve.

Anni Jakobsen, løsgænger, Horsens Byråd


- Da vi på et byrådsmøde fornylig diskuterede kommunens nye diversitetspolitik, gik det op for mig, at flertallet højst sandsynligt slet ikke gad læse den. Det føltes lidt, som om at nu har man udarbejdet en strategi, fordi det har andre kommuner gjort, og så kan man tjekke det punkt af. Enten har man ikke forstået ”det der med natur”, eller også er man bare fuldstændig ligeglad, siger hun.

Anni Jakobsen

Anni Jakobsen er 46 år og bor lidt uden for Tyrsting i den nordlige del af kommunen.

Hun er uddannet korrespondent i engelsk og fransk og bager og arbejder hos Lantmännen Unibake Schulstad i Hatting.

Anni Jakobsen fik 210 personlige stemmer som kandidat for Dansk Folkeparti ved kommunalvalget i 2017 og blev partiets førstesuppleant.

Byrådsmedlem fra oktober 2019 til februar 2020 som suppleant for Louise Lange og fra september 2020 som afløser for Claus Kvist Hansen, da han nedlagde sit mandat. Løsgænger i byrådet siden november 2020.

Anni Jakobsen er bestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforening, Horsens og bestyrelsesmedlem i Landsforeningen mod Svinefabrikker.

Den markant grønne profil har hun ikke kunnet finde på den helt rigtige måde i et andet parti.

- I Dansk Folkeparti, som jeg kommer fra, fylder det grønne ikke ret meget. Og i byrådet er det vel kun Enhedslisten, der har en rigtig grøn profil, og der er jeg trods alt for blå. Konservative er også ved at komme godt med, men i andre borgerlige partier ville jeg højst sandsynligt skulle lukke ned for mine læserbreve med et kritisk syn på landbruget, og det har jeg ikke lyst til, siger Anni Jakobsen.

Annonce

Miljølistens genkomst

Hvis navnet Miljølisten synes bekendt i lokal sammenhæng, er det nok fordi, at Jakob Ravn, viceborgmester Martin Ravns (V) far, sad i Horsens Byråd under det navn i 20 år fra midten af 1970'erne til midten af 1990'erne.

- Jeg ved godt, at navnet er brugt før, men det var det navn, der først faldt mig ind, og jeg håber, at det er okay med Jakob Ravn. Navnet er godt, fordi ordet miljø favner bredt. Det kan for eksempel også bruges, når man taler om bymiljø eller arbejdsmiljø, siger hun.

Listens navn er endnu ikke godkendt af Valgsekretariatet, og papirerne, der skal til, er endnu ikke ankommet fra ministeriet.

- Det håber jeg ikke, at der er problemer med. Jeg er faktisk lige nu i dialog med Andreas Boesen (fungerende borgmester, red.), om jeg kan få lov til at bruge navnet allerede nu og i resten af byrådsperioden, siger hun.

I det hele taget ser Anni Jakobsen frem til at bruge den platform, hun har som byrådsmedlem.

- Har du et succeskriterium for dit nye politiske projekt?

- Det ultimative vil selvfølgelig være at blive valgt ind i byrådet, men det er svært at sige noget om. Tiden må vise, om folkestemningen omkring grønne temaer er ved at være så stærk, at den kan flytte vælgerkryds, siger hun.

- Hvem vil du pege på som borgmester, hvis du bliver valgt ind?

- For mig er det nok lidt hip som hap i forhold til det grønne. Jeg har været i dialog med de blå partier om at indgå i et valgforbund, men jeg tror, at vi er for forskellige, og det ender nok med, at jeg går alene eller sammen med et mindre parti, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Skuddræbt kvindes kolleger i mindeord: Vi savner hendes hjertevarme, smil, latter og dejlige humor

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Hedensted

Smitte stabiliserer sig i Hedensted: Forventer fald i tallene fra torsdag

Annonce