Annonce
Horsens

Løftestang, pløkhammer og lakridspibe: Sygeplejersker sender værktøjskasse landet rundt for bedre løn- og arbejdsforhold

En værktøjskasse, der oprindeligt startede sin rejse i Skagen, blev onsdag fragtet til Langelinie i Horsens, hvor i omegnen af 100 demonstrerende sygeplejersker var samlet. Værktøjskassen skal hjælpe Dansk Sygeplejeråds formand ved forhandlingsbordet i København. Foto: Morten Pape
I omegnen af 100 sygeplejersker var onsdag mødt op på Langelinie, hvor en landsrejsende værktøjskasse blev overgivet fra Silkeborg til Horsens. En værktøjskasse, der skal give formanden for Dansk Sygeplejeråd en forlænget arm ved forhandlingsbordet for bedre løn- og arbejdsvilkår.

Horsens: Et båthorn, så politikerne kan blive råbt op. En lakridspibe, så piben kan få en anden lyd. Og en løftestang, så der kommer en lønstigning.

Det var nogle af de ting, man kunne se i dén værktøjskasse, der onsdag eftermiddag var fragtet fra Silkeborg til Horsens. En værktøjskasse, der 29. juni startede i Skagen og siden har været på visit i 12 øvrige danske byer, før den blev taget imod med kyshånd på Langelinie, hvor i omegnen af 100 sygeplejersker var samlet for at fortsætte deres kamp for en løn, der vil ligestille dem med andre fag på samme uddannelsesniveau. En værktøjskasse, der skal give Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, de bedst mulige forhold ved forhandlingsbordet.

Værktøjskassen til Grete Christensen indeholder blandt andet en løftestang til lønløft. Foto: Morten Pape

En af de sygeplejersker, der var mødt op til ceremonien på Langelinie, var 35-årige Sophie Laursen, der er tilknyttet endoskopisk afsnit på Regionshospitalet Horsens. Hun har - modsat sygeplejersker tilknyttet andre afdelinger end dagkirurgien og endoskopien i Horsens - været udtaget til strejke siden 19. juni, hvorfor det var essentielt for hende at være til stede onsdag eftermiddag.

Annonce
Sophie Laursen - der afleverer værktøjskassen - har været udtaget til strejke siden 19. juni. Foto: Morten Pape

- Det er hamrende vigtigt, vi står sammen om det her, og det er et enormt vigtigt budskab at sende, at vi samarbejder hele vejen fra Skagen til København, hvor værktøjskassen har sin endelige destination, sagde Sophie Laursen.

Hvor der er vilje, er der vej

Overgangen af værktøjskassen foregik ved, at samtlige sygeplejersker spredte sig ud i en kæmpe cirkel på den store græsbelagte plæne på Langelinie, hvorefter værktøjskassen blev givet videre fra hånd til hånd blandt de fremmødte sygeplejersker, før den endte hos Jannie Covarrubias, operationssygeplejerske på Dagkirurgisk Center på Regionshospitalet Horsens.


Det er hamrende vigtigt, vi står sammen om det her, og det er et enormt vigtigt budskab at sende, at vi samarbejder hele vejen fra Skagen til København.

Sophie Laursen


Netop Jannie Covarrubias holdt efterfølgende en kort tale, hvor hun takkede kollegaerne i Silkeborg og lovede at tage godt hånd om værktøjskassen.

- Hvor der er vilje, er der vej. Det er de ord, vi vil huskes for i Horsens, og jeg håber, at alle vores politikere snart lærer disse ord. Vi lægger en pløkhammer i kassen, så vores formand kan slå i bordet og sige, at nok er nok, og at vi er mere værd, sagde Jannie Covarrubias, hvilket blev mødt af en stor klapsalve.

Sygeplejerskerne fortsatte demonstrationen onsdag eftermiddag på Langelinie. Foto: Morten Pape

Derefter greb Dorthe Roland Hansen fra Regionshospitalet Silkeborg  megafonen.

- For at det danske samfund kan bevare et godt og sikkert sundhedsvæsen, skal det kunne fastholde de dygtige sygeplejersker og rekruttere nye dygtige sygeplejersker. Mange sygeplejersker forlader faget, fordi de er vrede og trætte, og fordi vi bliver syge af vores arbejde, som vi ikke får lov at gøre ordentligt, da arbejdsforholdene er alt for dårlige. Vi bliver taget som en selvfølge, og vi vil have en ordentlig løn, sagde hun - hvilket ligeledes blev mødt af bifald.

Annonce

Kæmpe pres på sygehuset

Dansk Sygeplejeråd valgte mandag at udvide den igangværende strejke, som fra 17. august vil omfatte yderligere 225 sygeplejersker på landsplan - herunder 46-48 sygeplejersker, der arbejder inden for opvågning og anæstesi på Regionshospitalet Horsens’ afdeling for bedøvelse, operation og intensiv.

34-årige Malan Abrahamsen, der havde sin kæreste og to børn med ved ceremonien onsdag, var en af de sygeplejersker, der mandag fik meldingen om, at hun var udtaget til strejke.

- Det var selvfølgelig med blandede følelser, jeg modtog nyheden, fordi jeg har svært ved at se, hvordan vi kan undværes, når man tænker på, hvor mange patienter der er på sygehuset, men samtidig glæder jeg mig rigtig meget til at bakke de kollegaer op, der har strejket i forvejen, sagde Malan Abrahamsen, der frygter, det får store konsekvenser på de allerede pressede operationsgange.

- Det kommer til at lægge et kæmpe pres på sygehuset, for jeg ikke kan se, hvordan de skal kunne operere, når anæstesien strejker, og når intensivafdelingen fortsat er fyldt op, som den har været i lang tid.

34-årige Malan Abrahamsen var en af dem, der mandag fik melding om, at hun er udtaget til strejke fra 17. august. Foto: Morten Pape

Talerne fra Jannie Covarrubias og Dorthe Roland Hansen blev efterfulgt af en kort tale fra kredsformand i Dansk Sygeplejeråd, Anja Laursen, der påpegede, at sundhedsvæsenet vil blive væltet om få år, hvis ikke arbejdsgiverne og politikerne tager situationen alvorligt.

Dorthe Roland Hansen (t.v.) og Jannie Covarrubias (t.h.) skålede efter deres taler i en bjesk fra Skagen. Foto: Morten Pape

Afslutningsvis blev der dyrket yoga, hvor sygeplejerskerne symbolsk viste, hvor langt de har strakt sig i kampen for bedre løn- og arbejdsvilkår.

Værktøjskassen vil fortsætte sin færd mod København, når den tirsdag bliver fragtet fra Horsens til Vejle.

Annonce
Erhverv For abonnenter

75-årig forvalter arbejder på fuld tid og fejrer 50-års jubilæum: Jeg stopper, når jeg bliver gammel

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Data-arkæolog krydser fingre for hjælp i Horsens: Hvem ved noget om dette ultra-sjældne apparat?

Erhverv For abonnenter

En helt ekstrem situation: Dobbelt-op på udfordringer slagtede økonomien på fjerkræslagteri

Horsens

Solnedgangen over en ådal tager sig fantastisk ud lige nu

Sport

AC siger farvel til tidligere anfører: Hallurs kontrakt ophævet

Hedensted

Rådhus berøvet for potentiel farlig medicin: Politiet advarer mod indtagning og videreformidling

I øvrigt mener jeg For abonnenter

Lad os udvikle Lilli Gyldenkildes Torv til noget fantastisk: Skal vi tale Horsens op eller ned?

Horsens

Gorm brækkede armen og så fik hans mor en god idé: Nu drukner hun i stofrester

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Odder

Buschauffør sagde op på grund af billetsnyderi: - Halvdelen betaler ikke for turen

Danmark

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

Hedensted

Det gode naboskab på Violvej er gået i arv: Det er så naturligt, at man ikke tænker over det

Kultur For abonnenter

Det sidste store skridt i Vestsalen er fem gange seks ton tungt

Sport

Alexander Ludwig: Det var vores egen skyld

Annonce