Annonce
Horsens

Løftestang, pløkhammer og lakridspibe: Sygeplejersker sender værktøjskasse landet rundt for bedre løn- og arbejdsforhold

En værktøjskasse, der oprindeligt startede sin rejse i Skagen, blev onsdag fragtet til Langelinie i Horsens, hvor i omegnen af 100 demonstrerende sygeplejersker var samlet. Værktøjskassen skal hjælpe Dansk Sygeplejeråds formand ved forhandlingsbordet i København. Foto: Morten Pape
I omegnen af 100 sygeplejersker var onsdag mødt op på Langelinie, hvor en landsrejsende værktøjskasse blev overgivet fra Silkeborg til Horsens. En værktøjskasse, der skal give formanden for Dansk Sygeplejeråd en forlænget arm ved forhandlingsbordet for bedre løn- og arbejdsvilkår.

Horsens: Et båthorn, så politikerne kan blive råbt op. En lakridspibe, så piben kan få en anden lyd. Og en løftestang, så der kommer en lønstigning.

Det var nogle af de ting, man kunne se i dén værktøjskasse, der onsdag eftermiddag var fragtet fra Silkeborg til Horsens. En værktøjskasse, der 29. juni startede i Skagen og siden har været på visit i 12 øvrige danske byer, før den blev taget imod med kyshånd på Langelinie, hvor i omegnen af 100 sygeplejersker var samlet for at fortsætte deres kamp for en løn, der vil ligestille dem med andre fag på samme uddannelsesniveau. En værktøjskasse, der skal give Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, de bedst mulige forhold ved forhandlingsbordet.

Værktøjskassen til Grete Christensen indeholder blandt andet en løftestang til lønløft. Foto: Morten Pape

En af de sygeplejersker, der var mødt op til ceremonien på Langelinie, var 35-årige Sophie Laursen, der er tilknyttet endoskopisk afsnit på Regionshospitalet Horsens. Hun har - modsat sygeplejersker tilknyttet andre afdelinger end dagkirurgien og endoskopien i Horsens - været udtaget til strejke siden 19. juni, hvorfor det var essentielt for hende at være til stede onsdag eftermiddag.

Annonce
Sophie Laursen - der afleverer værktøjskassen - har været udtaget til strejke siden 19. juni. Foto: Morten Pape

- Det er hamrende vigtigt, vi står sammen om det her, og det er et enormt vigtigt budskab at sende, at vi samarbejder hele vejen fra Skagen til København, hvor værktøjskassen har sin endelige destination, sagde Sophie Laursen.

Hvor der er vilje, er der vej

Overgangen af værktøjskassen foregik ved, at samtlige sygeplejersker spredte sig ud i en kæmpe cirkel på den store græsbelagte plæne på Langelinie, hvorefter værktøjskassen blev givet videre fra hånd til hånd blandt de fremmødte sygeplejersker, før den endte hos Jannie Covarrubias, operationssygeplejerske på Dagkirurgisk Center på Regionshospitalet Horsens.


Det er hamrende vigtigt, vi står sammen om det her, og det er et enormt vigtigt budskab at sende, at vi samarbejder hele vejen fra Skagen til København.

Sophie Laursen


Netop Jannie Covarrubias holdt efterfølgende en kort tale, hvor hun takkede kollegaerne i Silkeborg og lovede at tage godt hånd om værktøjskassen.

- Hvor der er vilje, er der vej. Det er de ord, vi vil huskes for i Horsens, og jeg håber, at alle vores politikere snart lærer disse ord. Vi lægger en pløkhammer i kassen, så vores formand kan slå i bordet og sige, at nok er nok, og at vi er mere værd, sagde Jannie Covarrubias, hvilket blev mødt af en stor klapsalve.

Sygeplejerskerne fortsatte demonstrationen onsdag eftermiddag på Langelinie. Foto: Morten Pape

Derefter greb Dorthe Roland Hansen fra Regionshospitalet Silkeborg  megafonen.

- For at det danske samfund kan bevare et godt og sikkert sundhedsvæsen, skal det kunne fastholde de dygtige sygeplejersker og rekruttere nye dygtige sygeplejersker. Mange sygeplejersker forlader faget, fordi de er vrede og trætte, og fordi vi bliver syge af vores arbejde, som vi ikke får lov at gøre ordentligt, da arbejdsforholdene er alt for dårlige. Vi bliver taget som en selvfølge, og vi vil have en ordentlig løn, sagde hun - hvilket ligeledes blev mødt af bifald.

Annonce

Kæmpe pres på sygehuset

Dansk Sygeplejeråd valgte mandag at udvide den igangværende strejke, som fra 17. august vil omfatte yderligere 225 sygeplejersker på landsplan - herunder 46-48 sygeplejersker, der arbejder inden for opvågning og anæstesi på Regionshospitalet Horsens’ afdeling for bedøvelse, operation og intensiv.

34-årige Malan Abrahamsen, der havde sin kæreste og to børn med ved ceremonien onsdag, var en af de sygeplejersker, der mandag fik meldingen om, at hun var udtaget til strejke.

- Det var selvfølgelig med blandede følelser, jeg modtog nyheden, fordi jeg har svært ved at se, hvordan vi kan undværes, når man tænker på, hvor mange patienter der er på sygehuset, men samtidig glæder jeg mig rigtig meget til at bakke de kollegaer op, der har strejket i forvejen, sagde Malan Abrahamsen, der frygter, det får store konsekvenser på de allerede pressede operationsgange.

- Det kommer til at lægge et kæmpe pres på sygehuset, for jeg ikke kan se, hvordan de skal kunne operere, når anæstesien strejker, og når intensivafdelingen fortsat er fyldt op, som den har været i lang tid.

34-årige Malan Abrahamsen var en af dem, der mandag fik melding om, at hun er udtaget til strejke fra 17. august. Foto: Morten Pape

Talerne fra Jannie Covarrubias og Dorthe Roland Hansen blev efterfulgt af en kort tale fra kredsformand i Dansk Sygeplejeråd, Anja Laursen, der påpegede, at sundhedsvæsenet vil blive væltet om få år, hvis ikke arbejdsgiverne og politikerne tager situationen alvorligt.

Dorthe Roland Hansen (t.v.) og Jannie Covarrubias (t.h.) skålede efter deres taler i en bjesk fra Skagen. Foto: Morten Pape

Afslutningsvis blev der dyrket yoga, hvor sygeplejerskerne symbolsk viste, hvor langt de har strakt sig i kampen for bedre løn- og arbejdsvilkår.

Værktøjskassen vil fortsætte sin færd mod København, når den tirsdag bliver fragtet fra Horsens til Vejle.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Fra to mand i en kælder til 35 ansatte: Selv exceptionelle fragtproblemer stopper ikke smykkesucces fra Horsens

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens For abonnenter

DR-vært i skarp kritik af arkitekturen på Lilli Gyldenkildes Torv: - Hvordan kan det lade sig gøre, at man i 2021 bygger sådan her inde i centrum af en by?

Horsens For abonnenter

Naboer i oprør over dement mands chikane: Har sendt protestbrev til borgmesteren

Navne

Leg i klasseværelset bærer frugt: Hæder og en halv million kroner til lokal underviser

AC Horsens For abonnenter

Taktisk snilde fik kampen til at tippe til AC Horsens fordel: Derfor giver det grund til optimisme, at AC viste taktisk omstillingsparathed mod Nykøbing FC

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte venter i månedsvis på hjælp

AC Horsens

Videoanalyse: På to punkter var AC Horsens afgørende bedre, da Nykøbing blev besejret

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

Træer tager toppen af farten: Husoddevej skal være både smallere og smukkere

Tyskland

Live: Tysklandskender: Alle muligheder er i spil efter tæt valg

Hedensted

Video: Kandidater bød ind med løsninger på skrald, biodiversitet og drikkevand

AC Horsens For abonnenter

Karakterbogen: Disse fire AC Horsens-spillere gik forrest i sejren over Nykøbing

AC Horsens

Uvante målscorere bombede igen: Midterforsvarer og wingback har nu scoret halvdelen af AC Horsens' ligamål i sæsonen

Annonce