x
Annonce
Horsens

Læsernes dom: Langt de fleste bakker op om Daugård-købmands aktion mod energidrikke til børn

Allan Kring Bülow (tv.) har Min Købmand i Daugård og sælger ikke længere energidrikke til børn under 16 år. Det bragte ham i mange medier i forrige uge. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Horsens: Allan Kring Bülow, der har Min Købmand i Daugård, og Lidl har egenhændigt indført forbud mod energidrikke til børn under 16 år.

Købmanden i Daugård reagerede på opfordring fra en bekymret far. Allan Kring Bülow har siden forklaret, at han oplevede, at børn på 10-12 år fra den nærliggende skole i stadig stigende grad købte energidrikke.

Hans - og Lidls - beslutning om en aldersgrænse er lovlig, lyder det fra blandt andet Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Vi har spurgt Folkebladets følgere på Facebook: Er forbuddet rettet mod børn under 16 år at gå for vidt? Eller skal der endnu mere til - for eksempel lovindgreb - så børn og unge ikke får så meget koffein?

Her en række af reaktionerne:

Annonce

Sten Hisselholm:

Jeg synes, det er en fantastisk idé! Noget som potentielt kan være farligt for både børn og voksne, skal ikke sælges til børn. Det er sund fornuft, mere er der ikke at sige.

Birgitte Rasmussen:

Lovgivning burde ikke være nødvendig. Så vidt, jeg har forstået, står det på dåserne, at det ikke må indtages af personer under 18 år. Så er det selvfølgelig op til diskussion, hvem der skal håndhæve det. Jeg synes, det er rigtig fint, at der er handlende, der ta'r ansvar.

Bent Bjørnholt Tjelum:

Det er en modig og klog købmand. Støt ham!

Camilla Schoelzer:

Jeg synes, det er et fantastisk tiltag. Stort forbrug af energidrikke kan give hjerteproblemer for mennesker i alle aldre, men det er særligt problematisk, når vi taler om børn, da vi ikke fuldt ud kender konsekvenserne på længere sigt.

Louise Bækkelund Hansen:

Fantastisk idé, da det er en modetrend hos de unge. Min søn på 12 tigger om at få lov til at drikke det. Men det er et stort NEJ fra hjemmefronten. Så det er da dobbelt opbakning fra supermarkedet. Så vi kan stå sammen om, at de ikke skal drikke det.

Randi Elkjær Varøy Daugaard:

De fleste af købmændene burde støtte op om det. Jeg tror, der er lange udsigter til et lovindgreb. Derfor er det et flot initiativ. Fakta er, at at det er skadeligt for børn og unge med den drik i store mængder.

Pernille Richoff Andersen:

Stærkt! Og jeg synes, der bør laves en lovændring, så energidrikke følger alkoholgrænsen. Mange børn drikker så meget af det, at de bliver afhængige fra en meget ung alder.

Jes Tollerup Christensen:

Så længe der ikke er et officielt forbud, så kaldes det selvtægt eller diskrimination og er i princippet ulovligt, men de er jo selvfølgelig i deres gode ret til helt at fjerne produkterne fra hylden og slet ikke forhandle dem, for så er det helt lovligt. Men de er jo for grådige til at fjerne produkterne fra hylden, så hellere overskride loven og diskriminere.

Rikke Taarsted Soelberg:

Nej, det er fuldstændigt og aldeles ansvarligt. Alle andre butikker, tankstationer og lignende burde følge trop!

Brian Berg:

Hvornår kommer forbuddet mod, at unge kan købe kaffe? For der er koffeinindholdet højere end energidrik i Danmark. Det er rigtigt, at energidrik har meget i forhold til almindelig læskedrik, men ikke kaffe.

Lisa Frost:

Det er da ikke koffein, der er problemet, men sukker, aspartam og alle de andre tilsætningsstoffer, de fylder i dem. Har smagt dem engang og føj - aldrig igen. Det smager jo slet ikke godt.

Betina Hemdorff:

Jeg synes, det er rigtig godt. Det burde fjernes helt fra hylderne.

Svend Mikkelsen:

Skal man så også forbyde kaffe? Det indeholder mere koffein.

Gunnar Kanstrup:

Jeg mener ikke, det er købmanden, som skal lave egne regler for handlende. Det må være op til forældrene. Hvad bliver det næste? En vægt, som skal afgøre, om man må købe fløde, is, sukker? Til gengæld var det i orden, at købmanden fjernede en vare fra butikken, så det var ens for alle, men dobbeltmoralen, at han godt vil sælge varen til voksne, er til at brække sig over.

Frank Christensen:

Hvorfor ikke sætte aldersgrænsen ved 18 år?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Husk de gode vaner - de bliver guld værd

Corona-smitten har vendt op og ned på alles dagligdag. Intet er, som det var før. Helt lavpraktisk - hvem havde forestillet sig, at der ville være rift om håndsprit i samtlige supermarkeder, og hvor den eftertragtede vare ellers kan opdrives. Lige nu står vi midt i kampen for at få lov til at vende tilbage til hverdagen, og vi kan i den sammenhæng glæde os over, at vi er ved at tillægge os en stribe gode vaner, der kan blive guld værd frem over. Den lavest hængende frugt er uden tvivl hygiejnen. Hvis vi blot tilnærmelsesvis kan fortsætte det nuværende brug af sæbe og håndsprit, vil vi kunne spare et hav af sygedage. Den almindelige influenza ville få trange kår, hvis butikkerne fortsætter med jævnligt at afspritte dankort-terminaler, gøre indkøbskurve rene med meget mere. Derhjemme vil noget så enkelt som daglige rutiner med at afspritte eller vaske iPads, telefoner, fjernbetjeninger og håndtaget til køleskabet også gøre en stor forskel. Listen over små ting, der gør en stor forskel, er stor. Eller bare det at vaske hænder korrekt. De forsøg, som fornylig florerede på nettet, hvor en børnehave kiggede på franskbrød, der have været i berøring med beskidte hænder og korrekt vaskede hænder, siger alt om, hvor stor en forskel lidt vand og sæbe kan gøre for vores generelle sundhed og antallet af sygedage. Selv lusene må have trange kår i disse tider, hvor vi holder afstand. Vi må komme til at kigge langt efter de traditionelle udmeldinger om, at der konstateret lus i skoleklassen eller børnehaven. Men alting med måde. Gode vaner skal man ikke smide væk, men specielt børn har godt af en vis portion bakterier. Sammenhængen mellem bakterier og et stærkt immunforsvar har forskningen bevist for efterhånden en del år siden, så det handler ikke om at stoppe med at rulle sig i skidt på legepladsen. Men hvis vi bare kunne blive ved med at huske at vaske hænder og bruge håndsprit både derhjemme, og når vi handler, vil vi være nået langt.

Annonce