Annonce
Horsens

Læsernes dom efter et helt særligt år: Er det i orden med julegaver til de kommunalt ansatte?

Er det ok med julegaver i det offentlige? Og er det i givet fald i orden at skrue op for niveauet i et særligt år? Her en række af læsernes svar. Arkivfoto: Annelene Petersen
Annonce

Horsens: Nogle kommuner skruer op for personalejulegaverne i et år med corona-udfordringer. Andre - som Horsens Kommune - holder fast i ikke at give noget, mens man i for eksempel Odder giver i samme omfang som normalt.

Vi har spurgt Horsens Folkeblads følger på Facebook: Hvad mener du? Er det ok med julegaver i det offentlige? Og er det i orden at skrue op for niveauet i et ganske særligt år?

Her en række af svarene:

1 Kan pengene ikke bruges bedre?

Sanne Harder Quvang Davidsen: Om der skal være julegaver til offentligt ansatte, er et godt spørgsmål. Ser man på det empatisk og og med taknemmeligheds øjne, så ja. Men ser man det med økonomiske øjne, så nej. Hvis man ser på, hvor mange der er ansat bare i plejen (ikke at der er for mange varme hænder - det er der ikke efter min mening) og derefter ser på, hvor mange der er ansat på kommunekontoret, hos politiet, på Christiansborg osv. Skal der skelnes mellem "varme hænder" og "kolde hænder"...? Hvis nu man leger med tanken om, at alle ansatte - uanset jobbeskrivelse - skal have en gave til 100 kroner pr. person, så bliver det godt nok mange penge. Løseligt udregnet er der cirka 11.000 ansatte plus det løse (vikarer mm.). Lav selv beregningen, kan disse penge ikke bruges bedre?

2 Find penge til to flasker rødvin til alle

Charlotte Kær Kvist: Der skal ikke være forskel fra kommune til kommune. To flasker rødvin må der kunne findes penge til til medarbejdere, som hver dag møder på arbejde.

3 Hvem beslutter at sige nej?

Krumme Andersen: Bliver der heller ikke givet julegaver på direktionsgangen? Eller til byrådsmedlemmerne? Hvem beslutter, at sosuen eller pædagogen ikke må få tak for et godt år?

4 Ok i både det offentlige og det private

Janie Ryberg: Jeg synes, at det er i orden at give julegaver, uanset om det er offentligt eller privat. Det er følelsen, man får som medarbejder af, at man er værdsat, der er vigtig. Det kan en julegave altså være med til at fremme - værdsættelse. Jeg husker, at personalet på sygehuset et år blot fik et fælles kort med ønske om en god jul og tak for indsatsen. Jeg ville ønsk,e at de alle havde fået en æske chokolade eller andet hver med et tak for indsatsen- kort. De løber så stærkt for os alle. Det kan vi da godt finde råd til - kan vi ikke?

5 Særligt vigtigt i et underligt år

Larisa Kovac: Ja, det er i orden med gaver i det offentlige! Og ja, særligt i år - et år som på så mange måder har været et underligt år, et år hvor blandt andet de offentligt ansatte har måttet omstille sig på nærmest daglig basis med nye retningslinjer og anbefalinger. I princippet behøver det ikke være en kæmpe julegave, men som man siger "det er tanken, der tæller".

6 Gave som tak for en megastor indsats

Fie Lindenstrøm: For at være helt ærlig synes jeg, det vil være en god idé at give alt personale på sygehuse, bofællesskaber, plejehjem, udekørende plejepersonale og så videre en julegave som tak for megastor indsats med fare for at selv få covid-19. Vi kan ikke takke dem nok for at tage sig af de syge, ældre og udsatte i vores samfund. Det vil fra mit synspunkt være dem, der fortjener et stor tak.

7 Bunden er simpelthen ikke nået

Eva Svenningsen: Bunden er simpelthen nået, når man ikke kan give sine ansatte en lille erkendtlighed som tak for året, der gik!

8 Der bruges ikke penge på noget socialt

Mette Bugge: Jeg synes fint, man kunne give en lille gave. Der er ingen julefrokoster eller andre muligheder for socialt samvær med kollegerne. Samtidig har folk været hjemsendt eller skullet være særligt omstillingsparate i år.

9 Selvfølgelig bør vi få gaver

Helle Rosendal Brøndum: Hmm, tænkte det nok... Ja, selvfølgelig bør vi som offentligt ansatte også få julegaver. Det offentlige er en virksomhed som enhver anden med ansatte, som knokler og yder deres bedste for for eksempel ældre og børn.

10 Ikke nogen guldgrube at være ansat

Karin Bodil Jensen: Det har aldrig været nogen guldgrube at arbejde for det offentlige, især ikke i Horsens Kommune.

11 Ansat flere hænder i stedet

Marianne Thuesen: Jeg synes, pengene til julegaver til blandt andet personale på plejehjem skulle bruges til at ansætte flere hænder.

12 Kernevelfærd er vigtigere

Frank Christensen: Så længe der mangler penge til kernevelfærd, synes jeg ikke, det er ok at skrue op for niveauet.

13 Nej, der skal ikke bruges penge på gaver

Alice Bomholt: Så længe der ikke er penge til nok varme hænder, skal der ikke bruges penge på gaver!

14 Gaver er okay

Anders Midtgaard: Jeg synes, det er okay - specielt dem der har været ekstra hårdt belastet.

15 Spist af med seks flødeboller

Lone Grønnemark: Så engang et billede af nogle aftenvagter, der havde fået en kasse med seks flødeboller - med gul lap sat på hvor der stod "husk at gemme nogle til nattevagterne". Så hellere undvære.

16 Risiko for ringe glæde blandt ansatte

Victoria Simonsen: Det kommer jo lidt an på hvilken type medarbejdere, man ønsker. Er man som kommune en "Ebenezer Scrooge" (julehader fra Dickens' "Et juleeventyr", red.), så vil man også opleve at få et mandskab, der arbejder med en ringe glæde til opgaver og chefer.

17 Måske lige præcis i år

Mai Britt Søndergaard: Måske er det lige præcis i år, at det ville være særlig godt at anerkende frontpersonalet for en kæmpe indsats i en svær tid. Og her mener jeg både medarbejdere og ledere.

18 Har aldrig fået gaver i mine 20 år i staten

Ingrid Søborg Skovbo: Selvfølgelig er det i orden at give julegaver til dem, der arbejder i det offentlige. Jeg arbejder selv for staten og har aldrig i de 20 år, jeg har været ansat, fået nogen julegave. Jeg synes, at os, der arbejder i det offentlige, gør et lige så stort stykke arbejde, som dem der arbejder i privat regi. Især i år hvor sundhedspersonale, politibetjente, fængselsfunktionær og andre har passet på os i disse coronatider.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odder

Gør noget: Gå en tur

Horsens

Forældre opfordres til at holde små børn hjemme: Otte ud af 10 børn møder op i vuggestuer og børnehaver i Horsens Kommune

Horsens

SF'er til minister: Hvordan vil du sikre, at loven står over økonomiske hensyn i børnesager?

Annonce