Annonce
Horsens

Læsernes bud: Er det ok at sælge tøj og elektronik i varehuse, når små butikker er tvangslukkede?

Er det i orden, at varehuse må sælge non food-varer som for eksempel tøj og elektronik i en tid, hvor butikker er tvangslukket på grund af corona? Vi har spurgt Horsens Folkeblads følgere på Facebook. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Annonce

Horsens: "Det er konkurrenceforvridende, at varehuse må sælge tøj, elektronik osv., når mindre butikker ikke må i en coronatid", lyder kritik af snittet i de nuværende corona-restriktioner.

Vi har spurgt Horsens Folkeblads følgere på Facebook: Hvad mener du?

Her en række af svarene:

1 Det er en gengældelsesaktion uden vindere

Brian K. Jensen: Ja, det er konkurrenceforvridende. Men det er stort set alle corona-restriktioner på den ene eller anden måde. Men hvordan forestiller man sig det løst? Det eneste, man opnår ved at spærre dele af supermarkederne af, er, at folk kun kan købe deres tøj online. Man kan ikke handle i detailbutikkerne, uanset hvor meget man spærrer supermarkedernes tøjafdelinger af. Man reducerer heller ikke smitten, for de samme mennesker vil stadig komme i de samme supermarkeder, nu bare med færre kvadratmeter at fordele sig på. At tvinge supermarkederne til at stoppe med at sælge tøj er en gengældelsesaktion uden vindere og kun med tabere.

2 Vi ender med én stor butik, når de små er væk

Frank R. Andersen: Det er en skævhed og ulige konkurrenceforhold! De store bliver større og æder den ene branche efter den anden: Boghandlere, vinforretninger, kiosker, bagere, slagtere osv. Supermarkederne tager alle de lette løsninger og overlader de specielle ting (som der ikke omsættes så meget af) til specialforretningerne. Så vi ender med én stor butik - uden konkurrenter, så er det slut med bybilleder med små fine forretninger.

3 Tænk ud af boksen i stedet for

Laila Mørk Tøttrup: I denne covid 19-tid må man altså tænke ud af boksen! Og lade være med piberi. Alle butikker kan lave "click and collect".

4 Det kan ikke nytte noget at være så negative

Tinna Schutz Larsen: Jeg tænker ikke, det kan være så svært at forstå. Vi har skullet vælge at lukke store dele af Danmark ned, så det er butikker, der sælger dagligvarer, der må holde åbent. At Bilka så eksempelvis har et større udvalg end det, er jo bare til vores fordel. Det er da rart, at man kan hente en fødselsdagsgave til den mindste. Det kan ikke nytte noget at være så negative og se alt i lyset af, om det er retfærdigt for den ene eller anden. Indtil videre har regeringen ført os virkelig godt igennem det her.

5 Jeg tror, klientellet er forskelligt

Bent Henriksen: Nok mindre end man tror. Hvis man er vant til at købe tøj i Mr, køber man nok ikke i Føtex, og boghandlerne kan ikke konkurrere med to for 99 kroner osv. Jeg tror, klientellet er forskelligt.

6 Tænk butiksåbning i stedet for begrænsninger

Mette Ribergaard: I stedet for at begrænse dagligvarebutikkerne skulle man hellere se på, hvordan man kunne åbne resten af detailhandlen på en sikker måde. Tænker sagtens det kan lade sig gøre.

7 Ansvaret er ene og alene på vores skuldre

Annika Laursen: Det er da ikke mere konkurrenceforvridende, end man gør det til. Hvad så med Matas og andre butikker, der ikke sælger non food? De må gerne holde åbent og fred være med det! Nu er non food bare en del af Bilkas sortiment, og det kan vi ikke rigtig gøre noget ved. Men det, vi kan gøre, er at overholde de restriktioner, regeringen har sat, så landet og de små butikker kan komme i gang igen. Ansvaret er helt og aldeles på vores skuldre, og nogen tager det ikke ret alvorligt. Imens må de små butikker tænke lidt ud af boksen og gøre, som enkelte andre gør.

8 Ja, det er uretfærdigt for de små

Mariann Daugbjerg: Jeg synes nu også, det er uretfærdigt over for de små butikker, som har svært nok ved at klare sig i forvejen.

9 Jeg klarer mig nok, til de åbner igen

Kirstine Willemoes Larsen: De ting jeg plejer at købe i specialbutikker, venter jeg med at købe, til de åbner igen. Når jeg bruger et bestemt mærke i bukser, går jeg jo ikke i Lidl og køber bukser der. Jeg klarer mig nok, til de åbner igen.

10 Nej, det får ikke betydning for detailhandel

Jan Nørskov Andersen: Jeg mener ikke, det får betydning for detailhandlen. Jeg kunne ikke drømme om at gå i supermarked efter erstatningsvarer for noget, jeg plejer at købe i de mindre forretninger, under nedlukningen - ene og alene på grund af kvaliteten.

11 Konkurrenceforvridende? Ja, i den grad

Annette Vinum Plovst: Det er i den grad konkurrenceforvridende. Det virker ikke særlig logisk, at man kan gå i Bilka og være ret tæt på virkelig mange mennesker, men man kan ikke gå i en specialbutik, hvor der er tydeligt skiltet med antal tilladte kunder, og hvor det er nemt at overskue hvor mange kunder, der er i butikken.

12 Jeg bruger butikkernes webshops i stedet

Jytte Kristensen: Det er jo en svær balancegang. Nøgternt set kan man jo i både Rema, Lidl, Aldi og Fakta tit købe nonfood-varer, så som bøger, elektronikvarer, tekstil mm., så skal de så også spærre det halve af butikken af? Jeg mangler et nyt ur. Da min lokale butik er lukket, køber jeg det i deres webshop, så på den måde mister de ikke noget. Og bøger har jeg også lige købt online. Jeg tænker, at når butikkerne åbner igen, bliver der fyldt af kunder, som skal have byttet julegaver. Jeg køber hellere via deres webshops indtil videre.

13 Handlende bør se det i et større billede

Thomas la Cour: Naturligvis er det konkurrenceforvridende. Men de små handlende bør se det hele i et større billede. Hvis der blev spærret for nonfood i Føtex og Bilka, vil endnu mere af den handel flytte permanent over på nettet. Når detailhandelen åbner igen, er det noget nemmere for en god tøjforretning at få kunderne retur fra Føtex og Bilka. Det kan derimod blive en del sværere at få dem tilbage fra Zalando.

14 Hos de fleste kan man bestille og hente

Louise Jensen: Hos de fleste butikker kan man bestille og hente i butikken. Så må de jo køre med tilbud, som trækker folk til. Hvis Name It kan, så kan resten også.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce