Annonce
Horsens

Læsere i Horsens midtby er enige: Affaldet flyder mange steder i Horsens

Da Horsens Folkeblad kom forbi Vimmelskaftet, lå der store bunker skrald, som var forsøgt lagt pænt til side på fortorvet. Foto: Michael Strandfelt
Mange læsere kan nikke genkendende til dynger af affald ved de nedgravede affaldscontainere i midtbyen

Horsens: Mandag fortalte vi i Horsens Folkeblad om Erling Lorentzen, der var godt træt af tilværelsen på Vimmelskaftet i Horsens, fordi de nedgravede affaldscontainere tiltrækker voldsomme mængder storskrald, der fylder store dele af gaden foran hans hoveddør. Kommunen bekræftede, at der findes problemer med folk, der bare stiller deres affald op ad containerne, og der har da også været masser af respons fra læsere, efter artiklen blev bragt.

Først og fremmest kom der en del billeder fra netop Vimmelskaftet, hvor der igen mandag morgen flød med skrald. Men der er intet, der tyder på, at det er et problem, der afgrænser sig til denne gade. Der kom således billeder og henvendelser fra borgere med adresse i mange forskellige gader i Horsens midtby.

En af de borgere er Kristina List Svane, der bor på Ole Worms Gade. Hun fortæller, at det ikke kun handler om storskrald, men at også madrester flyder i gaden.

- Så sent som for et par dage siden var der stillet en sæk med blandt andet sushi, hvilket jo selvfølgelig resulterer i, at mågerne går amok på den her sæk. Dagen efter var hele gaden fyldt med plastikemballage, flasker, sushirester og andre madrester, så vi knap nok kunne komme ud af vores dør uden at træde i det hele, fortæller hun.

Hun fortæller, at der for to år siden var problemer med, at containerne ikke blev tømt ofte nok. Men efter en henvendelse til kommunen blev det bedre, og i dag retter hun primært kritikken mod folks opførsel.

- Nu er problemet, at folk stiller store, sorte sække med mad, som ikke kan komme ned i hullet og derfor bare bliver stillet ved siden af. Kun af dovenskab, siger Kristina List Svane.

Annonce
Kristina List Svane, der bor i Ole Worms Gade, har taget dette billede, da svineriet var værst.

Problem i mange gader

Pia Glyngø, der bor i Fredensgade har samme opfattelse. Også hun havde for år tilbage indtrykket af, at containerne ikke blev tømt ofte nok, men det blev forbedret. Det løste bare ikke problemerne med skrald i Fredensgade.

- Det sker minimum en gang om ugen, som regel i løbet af weekenden, hvor folk har fri og skal have flyttet eller ryddet op. Det er mest storskrald, som folk stiller og åbenbart forventer, at nogen kommer forbi og rydder op, fortæller Pia Glyngø.

Udover Fredensgade, Vimmelskaftet og Ole Worms Gade, har vi også modtaget henvendelser fra læsere fra Nygade, Smedegade og Emil Møllers Gade, der kan nikke genkendende til affaldskaos og skrald spredt ud over gaden. Det virker derfor til at være et generelt problem omkring de nedgravede affaldsøer.

Horsens Kommune er i gang med at overveje, hvordan de bedre kan få folk til at overholde reglerne. Allan Lyng Hansen, der er afdelingschef for affald og veje, fortalte således allerede mandag, at man regner med at komme med nye tiltag efter sommerferien. Desuden kan det oplyses, at hvis man har affald, der ikke kan komme i containeren, så kan man ringe til kommunen, der henter storskrald i midtbyen på bestilling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Det kan ramme andre at tage barnet ud for at holde ekstra ferie

Er det i orden at tage sit barn ud af skolen uden for skoleferierne, fordi det passer forældrene bedst at rejse på "skæve" tidspunkter? Tja, hvis Horsens Folkeblads følgere på Facebook er en rettesnor, er det helt op til forældrene. Omvendt slår lokale skoleledere fast, at det altså betyder noget at komme i skole hver dag - ikke mindst for klassens trivsel. Jeg kan godt forstå, at mange jagter en ski- eller solferie uden for de hundedyre rejseuger. En familie sparer mange penge ved at rykke afgangen en uge eller to. En anden anfører, at det for eksempelvis en sygeplejerske ikke er et ta' selv-bord at vælge ferie. Også et validt argument. I det hele taget lever mange i dag et arbejdsliv, hvor ferieugerne langt fra er skåret i granit. Traditionerne har flyttet sig gevaldigt på det punkt i de seneste generationer. Men der er også ting, der trækker alvorligt den anden vej: Antallet af forældre, der beder om fri på børnenes vegne, er stigende i Horsens Kommune. Det sker flere end 2000 gange på et skoleår - mod godt 1600 for bare tre år siden. En enkelt fridag til moster Odas begravelse tæller ikke med her. Vi taler om minimum fem dage inden for en kalendermåned, så i praksis handler det om ferierejser. Fortsætter den tendens, ender vi med klasser, hvor der i nogle uger bliver langt mellem eleverne. En skoleforsker i Politiken har også en pointe med følgende udmelding: - Danske forældre har en forbrugeragtig holdning til skolen. Forstået på den måde, at de ser det som skolens opgave at levere et godt tilbud til eleverne. Men deres egen indsats tænker de måske ikke så meget på at prioritere. Nej, et barn mister ikke vigtig læring af at være væk en uge eller fire i løbet af folkeskoleårene. Men handlinger har konsekvenser for andre: Lærere, skoleledere og ikke mindst klassekammeraterne. - Det er ren egoisme at tage barnet ud, lød det fra en forælder i Folkebladet. Så langt vil jeg ikke gå, for den enkelte kan have gode grunde til at bede om fri. Men tænk over signalet, der sendes: Det bør ikke være noget, "man bare lige gør".

Horsens

Se de mange billeder: Mange Horsens-borgere evakueret på grund af frygt for digebrud

Horsens

Vandet er faldet 30 cm: Vi har været meget heldige

Horsens For abonnenter

Anders har fire hektar jord under vand: Flaskehals på Gudenåen gør hans marker værdiløse

Horsens

Evakuerede beboere kommer ikke hjem i nat: Ring, hvis I behøver hotelværelse

Annonce