Annonce
Horsens

Læsere i Horsens midtby er enige: Affaldet flyder mange steder i Horsens

Da Horsens Folkeblad kom forbi Vimmelskaftet, lå der store bunker skrald, som var forsøgt lagt pænt til side på fortorvet. Foto: Michael Strandfelt
Mange læsere kan nikke genkendende til dynger af affald ved de nedgravede affaldscontainere i midtbyen

Horsens: Mandag fortalte vi i Horsens Folkeblad om Erling Lorentzen, der var godt træt af tilværelsen på Vimmelskaftet i Horsens, fordi de nedgravede affaldscontainere tiltrækker voldsomme mængder storskrald, der fylder store dele af gaden foran hans hoveddør. Kommunen bekræftede, at der findes problemer med folk, der bare stiller deres affald op ad containerne, og der har da også været masser af respons fra læsere, efter artiklen blev bragt.

Først og fremmest kom der en del billeder fra netop Vimmelskaftet, hvor der igen mandag morgen flød med skrald. Men der er intet, der tyder på, at det er et problem, der afgrænser sig til denne gade. Der kom således billeder og henvendelser fra borgere med adresse i mange forskellige gader i Horsens midtby.

En af de borgere er Kristina List Svane, der bor på Ole Worms Gade. Hun fortæller, at det ikke kun handler om storskrald, men at også madrester flyder i gaden.

- Så sent som for et par dage siden var der stillet en sæk med blandt andet sushi, hvilket jo selvfølgelig resulterer i, at mågerne går amok på den her sæk. Dagen efter var hele gaden fyldt med plastikemballage, flasker, sushirester og andre madrester, så vi knap nok kunne komme ud af vores dør uden at træde i det hele, fortæller hun.

Hun fortæller, at der for to år siden var problemer med, at containerne ikke blev tømt ofte nok. Men efter en henvendelse til kommunen blev det bedre, og i dag retter hun primært kritikken mod folks opførsel.

- Nu er problemet, at folk stiller store, sorte sække med mad, som ikke kan komme ned i hullet og derfor bare bliver stillet ved siden af. Kun af dovenskab, siger Kristina List Svane.

Annonce
Kristina List Svane, der bor i Ole Worms Gade, har taget dette billede, da svineriet var værst.

Problem i mange gader

Pia Glyngø, der bor i Fredensgade har samme opfattelse. Også hun havde for år tilbage indtrykket af, at containerne ikke blev tømt ofte nok, men det blev forbedret. Det løste bare ikke problemerne med skrald i Fredensgade.

- Det sker minimum en gang om ugen, som regel i løbet af weekenden, hvor folk har fri og skal have flyttet eller ryddet op. Det er mest storskrald, som folk stiller og åbenbart forventer, at nogen kommer forbi og rydder op, fortæller Pia Glyngø.

Udover Fredensgade, Vimmelskaftet og Ole Worms Gade, har vi også modtaget henvendelser fra læsere fra Nygade, Smedegade og Emil Møllers Gade, der kan nikke genkendende til affaldskaos og skrald spredt ud over gaden. Det virker derfor til at være et generelt problem omkring de nedgravede affaldsøer.

Horsens Kommune er i gang med at overveje, hvordan de bedre kan få folk til at overholde reglerne. Allan Lyng Hansen, der er afdelingschef for affald og veje, fortalte således allerede mandag, at man regner med at komme med nye tiltag efter sommerferien. Desuden kan det oplyses, at hvis man har affald, der ikke kan komme i containeren, så kan man ringe til kommunen, der henter storskrald i midtbyen på bestilling.

Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Alt om weekendens seriefodbold

Læserbrev

DBU-folk reagerer: Besparelser på foreningslivet er en kostbar svækkelse - sunde og raske borgere er en god forretning

Læserbrev: Er frivilligheden og foreningslivet bare en udgift eller en vigtig og værdiskabende faktor for en kommune? Det spørgsmål trænger sig på, når man med bekymring kan læse, at Fredericia Kommune bl.a. har planer om at spare en halv mio. kr. væk på "udendørs idrætsanlæg" på det kommende budget. Det vil konkret betyde, at fodboldklubbernes frivillige frem over selv skal ud at slå græs og kridte baner op - oveni alle de mange andre opgaver, som dagligt skal løses i en forening. I Trelde GI’s fodboldafdeling er der nervøsitet for, at man som en konsekvens må lukke hold og sende spillere til andre klubber. Yderste konsekvens er at lukke hele fodboldafdelingen. Hvis det sker, vil der kun være seks fodboldklubber tilbage i Fredericia Kommune, der allerede ligger utroligt lavt i antal, når man sammenligner med kommuner med ca. samme indbyggertal. Og så er det desværre en kendsgerning, at Fredericia Kommune i forvejen er et af steder i Jylland, hvor der er færrest aktive fodboldspillere set i forhold til indbyggertallet. Kun på Samsø er tallet lavere. Der er med andre ord rigtig mange faktorer, der peger på, at der er behov for investeringer i breddefodbolden og foreningslivet i Fredericia. Ikke besparelser og nedskæringer. Og foreningslivet og frivilligheden er altså ikke en unødvendig luksus. Det er tværtimod en motor til at skabe sundhed, tryghed og fællesskab i ethvert lokalsamfund. En undersøgelse fra Damvad Analytics viser faktisk, at de frivillige timer, der bruges i fodboldklubberne, medfører mellem 400 mio. kr. og 1,1 mia. kr. i besparelser årligt for det danske samfund, bl.a. på grund af færre sygedage. Derfor håber vi, at kommunalpolitikerne vil se midlerne til et stærkt foreningsliv og velfungerende fodboldklubber som en investering i kommunens samlede trivsel og råstyrke. Sunde og raske borgere er en god forretning - også for kommunen. Det er heller ingen hemmelighed, at mange potentielle tilflyttere, i særdeleshed børnefamilier, vægter et godt foreningsliv som en afgørende faktor for valg af bopæl. Netop en udfordring, som aktuelt italesættes af politikerne i Fredericia. Mon besparelser på foreningslivet vil stimulere tiltrækningskraften på nye indbyggere? I DBU er vi altid åbne for dialog med kommunerne omkring fodboldens udvikling, og hvad vi kan bidrage med. Vi er er også indforståede med, at økonomien for kommunerne er en kompleks sag, men vi vil argumentere for, at besparelser på foreningslivet er en kostbar svækkelse på både kort og langt sigt. Foreningslivet er ikke noget, der bare er der. Det kræver prioritering. For de frivillige har altså nok at lave. Og de gør en kæmpe forskel. Også i Fredericia.

Annonce