Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Akut behov for flere plejehjemspladser

Annonce

Der ses en kolossal udfordring i vores kommune. Udfordringen er: At kommunens plejehjem er fyldt op, at plejeboligkrævende borgere ikke længere kan få en bolig nær deres hjem, at kommunens samlede mængde plejeboliger står til at falde, alt imens at antallet af plejekrævende ældre er voldsomt stigende, og alt imens at vi politikere får vished for, at vi har forventet os alt for meget af den såkaldt sunde aldring.

Ifølge Skanderborg Kommunes officielle befolkningsprognose, så er antal borgere i hele kommunen i alderen 85+ fordoblet om ti år og tredoblet i år 2036. Antal borgere i alderen 75-84 år forventes at stige med 58 procent hen imod år 2030.

Ligesom Ældre Sagens lokalformand i Ry, Børge Møller, er vi alvorligt bekymret for den manglende politiske fokus på ovenstående problemer. Skanderborg Kommune er alt for sent ude med at sikre den nødvendige kapacitet på pleje- og ældreboligområdet.

I dette indlæg vil vi alene forholde os til problemerne i den vestlige del af kommunen, da byrådet står over for en række vigtige beslutninger om potentielle lukninger af plejehjem i dette område. Imidlertid får vi lignende kapacitetsproblemer i Galten, Hørning og Skanderborg, som vi også skal have løst hurtigst mulig.

Vi definerer den vestlige del af kommunen som skoledistrikterne for Låsby Skole, Voerladegård Skole, Bjedstrup Skole, Gl. Rye Skole, Knudsøskolen og Mølleskolen. Pt. har kommunen 97 plejeboliger i dette område. Under den nuværende politik har vi alene 84 pladser efter årsskiftet, og med borgmesterens seneste og overraskende udmelding om Søndervangs fremtid er der overhængende fare for, at vi kan miste yderligere 17 pladser i Låsby.

Dette hænger overhovedet ikke sammen. Vil vi fastholde det nuværende forhold mellem antal ældre i alderen 85+ og antal plejeboliger, så har vi behov for 162 pladser i den vestlige del af kommunen i år 2030 og hele 230 pladser i år 2036.

Hvad så med den sunde aldring? For det første er den overvurderet; gennemsnitsbrugeren af hjemmeplejen bliver yngre i visse områder! Udbredelsen af demens er kraftigt stigende. Men hvis vi alligevel indlægger én procent sund aldring (fald i efterspørgslen på plejeboliger) om året, så vil behovene for plejeboliger være 145 og 194 i hhv. år 2030 og 2036.

Det er altså helt skævt at mindske antallet af plejehjemspladser i disse tider. Tilmed er det ekstremt bekosteligt grundet bl.a. gæld i bygningerne. Venstre siger derfor: Lad os bevare Søkilde og Dalbogård plejehjem og sikre, at der fremover er plejeboliger at få, når der er behov for det – også i centerbyen Låsby.

Anders Rosenstand Laugesen. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce