Odder: Normalt skal man søge om en tilladelse, hvis man vil flage med et udenlandsk flag i Danmark. Derfor undrer det en af avisens læsere, Inge Pors, at hun flere steder kan se det ukrainske flag, uden at det danske flag samtidig er oppe.
- Det skal lige siges, at jeg ikke har noget imod, der bliver flaget med det ukrainske flag. Men jeg synes, man skal følge flagreglerne. Jeg har blandt andet set dem ved Bowlingcenteret og Protruck, når jeg går tur med hunden. Jeg er gammel sejler, så jeg kender de flagregler, siger hun til avisen.
Ukraines flag
Det ukrainske flag er fra 1918, og det er gult forneden og blåt foroven. Det kan tolkes som den blå himmel, der symboliser fred, over de gule kornmarker, som Ukraine er så kendt, og som er et tegn på velstand.
Under Sovjetunionen var flaget forbudt, fordi det signalerede nationalisme. I stedet havde Den Ukrainske Socialistiske Nationalrepublik sit eget flag. Det var rødt og blåt og havde hammer og segl i det ene hjørne.
Det ukrainske flag blev taget i brug igen i 1992 efter Sovjetunionens fald.
Der findes ikke en samlet lovgivning om flagreglerne i Danmark, men der er en række skrivelser, cirkulærer, bekendtgørelser og love, som beskriver forskellige regler. Som udgangspunkt er det ellers forbudt at hejse andet flag end dannebrog - for det danske nationalflag er noget særligt. Man kan dog søge om lov først.
Men for nylig blev der lavet en undtagelse, der gør det lovligt at flage med Ukraines flag uden at spørge om lov, og uden at hejse det danske flag.
Du må godt
Justitsministeriet gav den 2. marts ekstraordinært tilladelse til, at private og offentlige flager med det ukrainske flag, og den tilladelse gælder foreløbig til den 15. maj. Og man må godt nøjes med at hejse det ukrainske flag. Dog må man ikke flage med det ukrainske flag på officielle flagdage, men skal hejse dannebrog, hvis man flager.
Det var Inge Pors ikke klar over. Hun vil dog gerne opfordre til, at man viser respekt.
- Jeg synes, man skal have det danske flag op også for at vise respekt for Danmark, når man nu har flere flagstænger. Og så siger man jo, at man flager for fanden, hvis man flager om natten. Nu går jeg tur med hunden om morgenen, og jeg tror ikke, man tager dem ned om natten, siger hun.
Inge PorsOg så siger man jo, at man flager for fanden, hvis man flager om natten. Nu går jeg tur med hunden om morgenen, og jeg tror ikke, man tager dem ned om natten.
De normale flagregler afspejler Danmarks tilhørsforhold i verden. Derfor må man godt flage med det grønlandske og færøske flag uden særlig tilladelse, og det samme gælder finsk, islandsk, norsk og svensk flag. Man må også flage med FN-flaget og EU-flaget uden en særlig tilladelse.
Og så kan man søge om tilladelse til at flage med et flag fra en anden stat hos politiet. Men der er en særlig betingelse, som gælder det danske flag. Man skal nemlig samtidig flage med et dansk flag, der er mindst lige så stort og anbragt på en "ikke mindre fremtrædende" plads.
Hvis ansøgeren kun har en enkelt flagstang, så kan den betingelse dog "efter omstændighederne" undtages.
Det er god kutyme at tage nationale flag ned om natten, men der er ingen love om det.