Annonce
Odder

Læser undrer sig: Hvorfor står nogle vindmøller stille i blæsevejr?

De to vindmøller ved Tendrup Vestermark syd for Hundslund bliver nogle gange taget ud af drift, selv om det blæser. Der er der en særlig forklaring på. Arkivfoto: Søren E. Alwan
En læser i Snaptun kan tydeligt se vindmøllerne ved Tendrup Vestermark samt flere andre møller. Han har lagt mærke til, at det ikke er alle, der kører rundt, når det er blæsevejr.

Hundslund: Selvom vinden er god, så står møllerne syd for Hundslund ofte stille. Hvorfor mon?

Sådan spørger Steffen Christensen, der kan se vindmøllerne fra sit hus ved Snaptun på den anden side af Horsens Fjord.


Annonce

Det handler om at få strømmen ud af markedet, når der er for meget.

Dan Müller, teknologiansvarlig Wind Estate


- Jeg kan se dem rigtigt godt, for jeg ligger lidt hævet over byen. Jeg har ikke noget imod, at møllerne står der, de generer mig ikke. Men jeg undrer mig lidt over, at når man sætter vindmøller op, så skal de ikke køre. Jeg synes, det er lidt mystisk, siger Steffen Christensen til avisen.

Men der er faktisk en grund til, at nogle vindmøller ikke kører, når der er godt med vind, mens andre samtidig kører rundt og laver el. De to møller ved Tendrup Vestermark blev stillet op i 2018 og ejes af Randers-firmaet Wind Estate, som ejer og driver flere end 400 møller i Danmark. Firmaet laver selv nye projekter, men køber også ældre vindmøller.

El sælges på en børs

Wind Estate tjener de fleste af sine penge ved at sælge strøm på den nordiske elbørs Nord Pool. På børsen skal udbud og efterspørgsel helst gå lige op, da elektricitet ikke er så let at lægge på lager.

Når det blæser meget, så kan produktionen af el overstige forbruget. Derfor bliver der nat og dag holdt øje med markedet, og hvis det er nødvendigt, så kan der skrues ned for den samlede produktion ved f.eks. at slukke for nogle vindmøller.

Dagens spørger

Dagens spørgsmål er stillet af Steffen Christensen, Snaptun:

" Der er rejst to pænt store vindmøller ved Hundslund. Jeg kan holde øje med dem fra mit køkkenvindue i Snaptun på den anden side af fjorden. Det undrer mig, at de tit står stille, selvom vinden er jævnt god. Alle andre møller længere ude i baggrunden drøner stort set altid afsted."

- Det handler om at få strømmen ud af markedet, når der er for meget. Og de nye møller er meget nemmere at lukke ned end de gamle, de har ikke noget mekanisk, der bremser dem. Det ser man faktisk meget rundt i landskabet, hvor man kan undre sig over, at møllerne står stille, siger Dan Müller, der er teknologiansvarlig i Wind Estate.

Fra Snaptun kan Steffen Christensen se vindmøllerne ved Hundslund. der er omkring seks-syv kilometer væk. Han undrer sig over, at de nogle gange står stille, mens andre møller snurrer lystigt. Foto: Steffen Christensen

Al strøm fra møller bliver solgt via Nord Pool, hvor elselskaberne har særlige medarbejdere, der kaldes balanceansvarlige. Det er dem, der tager en bærbar computer med hjem i weekenden og holder ekstra øje med vejrudsigter og produktionen af strøm. Og hvis det blæser op, så der bliver lavet mere strøm en forventet, kan de lukke ned for vindmøller, så udbud og efterspørgsel kommer til at passe sammen.

Spørg redaktionen

Har du et spørgsmål eller en undren, som du gerne vil have Horsens Folkeblad til at undersøge?

Send det til os via spørgeboksen på spoerg.hsfo.dk. Så er du med til at præge, hvad avisen går i dybden med.

Folkebladet vil jævnligt kigge på spørgsmålene. Hvis der kommer mange, vil vi vælge en række spørgsmål ud og lade læserne stemme på, hvilket af de udvalgte spørgsmål vi skal gå i dybden med.

- Møllerne i Hundslund er tilmeldt det her reguleringsmarked, men det er der mange møller, der ikke er. Vi har købt nogen til at styre det for os, og når der er meget vind, så er priserne lave. Og så får vi en pris for at lade møllerne stå stille, så andre kan køre videre. På den lange bane tror jeg ikke, det vil blive ved med at foregå. På sigt bliver der et kæmpe behov for strøm. Hvis vi alle sammen skifter til el-biler, så vil der være et noget større behov, siger Dan Müller.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Nyt underlag på Casa Arena? Horsens Kommune foreslår at fremtidssikre banen med hybridgræs

Annonce