Annonce
Horsens

Læser spørger, hvem der visiterer borgere til covid-vaccinen? Her er svaret

Over tre procent af befolkningen har fået det første vaccinationsstik. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Det er forskelligt, hvem der visiterer borgere til covid-vaccination. For sygehuspatienter med risiko for et alvorligt covid-19-forløb er det for eksempel speciallægerne.
Annonce

Horsens: Vaccinationen mod covid-19 foregår i prioriteret rækkefølge.

Sundhedsstyrelsen har delt befolkningen op i 12 grupper, og selv om det kun er få procent af danskerne, der har fået det første stik, er flere af målgrupperne allerede i gang.

De fleste har sikkert tænkt over, hvornår man selv får mulighed for at blive vaccineret? For nogle grupper er det relativt nemt at finde ud af, men for andre kan det være svært. Det har også affødt et spørgsmål, som avisen har fået fra en læser, Vibeke Bjerregaard Iversen, via Spørg Folkebladet:

- Kunne I hjælpe med at finde ud af, hvem der visiterer folk til vaccinegrupperne? Hvordan og af hvem bliver f.eks. en nyopereret hjertepatient visiteret og kategoriseret?

Annonce

Visiteres af speciallæger

Baggrunden for spørgsmålet er, at personer med sygdomme kan tilhøre flere målgrupper. Ser man bort fra alderen, kan personer med sygdom og tilstande, som medfører øget risiko for et alvorligt covid-19-forløb, både være i gruppe 5 og 10.

Og hvem er det så, der tager beslutningen om, hvorvidt man tilhører de udvalgte borgere, som får tilbudt vaccinen i målgruppe 5 og dermed tidligere end de andre i målgruppe 10?


Det er speciallægerne inden for de enkelte områder, for eksempel kardiologi og reumatologi, der gennemgår patienterne og udvælger dem, der skal med i Sundhedsstyrelsens gruppe fem.

Kirsten Lysdahl, seniorprojektleder i vaccinationscentret i Horsens


Det kan Kirsten Lysdahl, seniorprojektleder i vaccinationscentret i Horsens, svare på:

- Det er speciallægerne inden for de enkelte områder, for eksempel kardiologi og reumatologi, der gennemgår patienterne og udvælger dem, der skal med i Sundhedsstyrelsens gruppe 5. De vurderer simpelthen, om der er nogle, som vil kunne få et ekstra kompliceret covid-19-forløb, siger hun.

Annonce

Vaccinationscentre visiterer ikke

Det er ikke vaccinationscentrene, der har noget med udvælgelsen at gøre. De kommer først i betragtning, når listen er lavet af lægerne.

- Så opretter vi borgerne i systemet og sender en henvisning til Statens Serum Institut, så de kan få et brev i e-boks om, at de er indkaldt til vaccine, siger Kirsten Lysdahl.

De 12 målgrupper for covid-vaccinen

Sundhedsstyrelsen har opdelt danskerne i 12 målgrupper, som man tager udgangspunkt i, når befolkningen skal covid-19-vaccineres:

1. Personer som bor i plejebolig mv

- 46.000 personer. Opstart i uge 53 og forventes færdiggjort i uge 6.

2. Personer med alder ≥ 65 år som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp.

- 50.000 personer. Opstart i uge 1 og forventes færdiggjort i uge 7.

3. Personer med alder ≥ 85 år.

- 110.000 personer. Opstart i uge 4 og forventes færdiggjort i uge 11.

4. Personale i sundheds-, ældre- og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion.

- 353.500 personer. Opstart i uge 53 og forventes færdiggjort i uge 15.

5. Udvalgte personer med tilstande og sygdomme, som medfører særligt øget risiko for alvorligt forløb ved covid-19.

- 190.000 personer. Opstart i uge 1 og forventes færdiggjort i uge 12.

6. Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko for et alvorligt forløb ved covid-19 eller pårørende, som er en uundværlig omsorgs- eller plejeperson.

- 6000 personer. Opstart i uge 1 og forventes færdiggjort i uge 8.

7. Personer på 80-84 år.

- 150.000 personer. Opstart i uge 6 og forventes færdiggjort i uge 13.

8. Personer på 75-79 år.

- 250.000 personer. Opstart i uge 7 og forventes færdiggjort i uge 16.

9. Personer på 65-74 år.

- 632.000 personer. Opstart i uge 9 og forventes færdiggjort i uge 18.

10. Personer på under 65 år, som har tilstande og sygdomme, som medfører øget risiko for alvorligt forløb ved COVID-19.

- 200.000 personer. Opstart i uge 14 og forventes færdiggjort i uge 18.

11. Personale, der varetager øvrige samfundskritiske funktioner.

- 100.000 personer. Opstart i uge 14 og forventes færdiggjort i uge 18.

12. Øvrige befolkning, f.eks. segmenteret efter alder.

- 3.000.000 personer. Opstart i uge 15 og forventes færdiggjort i uge 25.

Nogle personer hører til flere grupper og fremgår derfor flere gange, hvilket giver et samlet højere tal end det, der forventes. I alt forventer Sundhedsstyrelsen, at der vil være 4,8 millioner mennesker i alt, der skal tilbydes vaccinen. Gravide og børn under 16 år får ikke tilbudt vaccinen.

1,8 millioner er i grupperne 1-11, mens tre millioner er i gruppe 12. Sundhedsstyrelsen forventer en tilslutning på 90 procent til første stik og deraf 95 procent til andet stik, hvilket i alt betyder vaccination af 4,2 millioner personer.

Oplysningerne her er hentet i Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender, som er opdateret 21. januar.

Der er tale om et kæmpestort og omfattende setup, fordi der skal koordineres meget på tværs af regionerne, vaccinationscentrene, sygehusene og andre, der er involverede i vaccineringen.

Det handler for eksempel om, at der leveres vacciner nok til, at de henviste patienter så også kan få et stik. Eller omvendt, hvis der er vacciner i overskud, at vaccinationscentrene kan få mulighed for at vaccinere patientgrupper hurtigere end først antaget. Det gjorde man forrige weekend med dialysepatienter på Regionshospitalet Horsens.

Annonce

Ledelsen bestemmer

I skrivende stund er 3,13 procent af borgerne i Region Midtjylland vaccineret med det første stik og 0,34 procent med det andet.

Der er primært plejehjemsbeboere, udvalgt frontpersonale og borgere over 65 år, som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp i eget hjem, som er blevet stukket.

Nu gælder det de første i gruppen af borgere, der er 85 år eller ældre. Her er der ikke tale om visitering, men blot en udtrækning i cpr-registret på alder, og der gælder den regel, at fylder man 85 år i løbet af 2021, er man med i den gruppe.

Spørg Folkebladet

Har du et spørgsmål eller en undren, som du gerne vil have Horsens Folkeblad til at undersøge?

Send det til os via spørgeboksen på spoerg.hsfo.dk. Så er du med til at præge, hvad avisen går i dybden med.

Folkebladet vil jævnligt kigge på spørgsmålene. Hvis der kommer mange, vil vi vælge en række spørgsmål ud og lade læserne stemme på, hvilket af de udvalgte spørgsmål, vi skal gå i dybden med.

En del af disse borgere vil allerede have fået vaccinen som en del af de højere prioriterede grupper, hvis de for eksempel bor på et plejehjem.

I forhold til frontpersonale i sundheds-, ældre- og socialsektoren og andet personale, som varetager samfundskritiske funktioner, er det ifølge Sundhedsstyrelsen den relevante ledelse på arbejdspladserne, som vurderer, hvem der skal tilbydes vaccinen først. Her har Sundhedsstyrelsen en række anbefalinger, som lederne kan tage udgangspunkt i.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Butikkerne i Horsens om genåbning: Vi har aldrig været mere klar...

Coronavirus

Få overblikket: Sådan bliver genåbningen i din kommune

Annonce