Annonce
Horsens

Lærer til politikere: Få skolerne til at droppe nationale test

I et åbent brev til politikerne i børne- og uddannelsesudvalget beder en lærer fra Gedved skole dem om at opfordre skolerne til at droppe de nationale test. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Lærer og læsevejleder på Gedved Skole har sendt et åbnet brev til børne- og uddannelseudvalget, hvor hun beder dem opfordre skolerne til at droppe de nationale test.
Annonce

Horsens: Byrådspolitikerne bør opfordre alle skoler til droppe de nationale test. Sådan lyder det klare budskab i et åbent brev, som Karina Beringer, lærer, læsevejleder og tillidsmand på Gedved Skole har sendt til politikere fra Horsens Kommunes børne- og uddannelsesudvalg og skolechef Flemming Skaarup.

- Jeg vil bare gerne have, at politikerne diskuterer det, og jeg vil opfordre dem til, at de skriver ud til alle skolerne, at de ikke skal tage testene, lyder det fra Karina Beringer.

Brevet er sendt på baggrund af, at børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) for få dage siden gjorde det valgfrit for de bedste 80 procent af skolerne, om de vil teste eller ej resten af året.

Karina Beringer har arbejdet som lærer med test af elever i 25 år, og hun er ikke i tvivl om, at de nationale test er det rene spild af tid, men hun understreger også, at brevet er fra hende personligt, og hun kun taler på egne vegne.

- Jeg synes, den bedste løsning var, at man satte dem definitivt på pause, indtil et bedre system er fundet, lyder det.

Jeg synes, det er overgreb på børn, og de hader de test, fordi de møder så mange opgaver, de ikke kan finde ud af. De bliver slået oven i hovedet med det, de ikke kan, som er meningsløse ting ude af kontekst fra det, de laver i skolen.

Karina Beringer, lærer

Annonce

De rigtige test er gode

For nylig har det Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) konkluderet, at resultaterne fra de nationale test ikke kan bruges til at vurdere de enkelte elever, hvorfor testene nu er blevet frivillige for de 80 procent skolerne med højest gennemsnit. De resterende 20 procent skal stadig teste som hidtil. Det er ikke godt nok, mener Karina Beringer.

- Jeg er for test, jeg er bare imod test, der ikke kan bruges til noget fornuftigt. Det skal give mening, det, vi render og laver. Også for eleverne Og det gør det ikke.

- Jeg synes, det er overgreb på børn, og de hader de test, fordi de møder så mange opgaver, de ikke kan finde ud af. De bliver slået oven i hovedet med det, de ikke kan, som er meningsløse ting ude af kontekst fra det, de laver i skolen.

Annonce

Test skal ikke være et slutresultat

Selvom Karina Beringer har fået svar på sit brev fra flere af byrådspolitikerne i børne- og uddannelsesudvalget, er der ikke nogen, som er klar til at sende en opfordring ud til skolerne om at stoppe testene. Heller ikke formanden for udvalget, Lone Ørsted (S). Hun mener i stedet, at den beslutning skal skolerne selv træffe, indtil andet bliver vedtaget i ministeriet.

- Jeg ser det som en slags timeout i forhold til, at man skal ind og justere på testene. Og min umiddelbare tanke er, at jeg som altid har tillid til, at skolerne agerer med afsæt i de rammer, der er besluttet, og at de enkelte skoleledere selv kan vurdere, om de skal teste eller ej.

- Men hvis man vælger at gennemføre testene, så vil jeg opfordre til at bruge lejligheden til at eksperimentere med testen. Og skabe en testsituation, der gør eleverne fortrolige med formen og testsituationen, siger hun.

Derudover opfordrer Lone Ørsted de skoler, som vælger at gennemføre testene, til at bruge dem mere konstruktivt.

- Man kunne arbejde med at bruge resultaterne til pædagogiske og faglige forbedringer. Det skal ikke være et slutresultat, men noget, der er en del af læringen, og som kan bruges i forhold til dialog med forældrene, siger hun.

I alt er børnene fra 2. til 9. klasse igennem 12 obligatoriske nationale test. Det er endnu ikke oplyst, på hvilke skoler i Horsens kommune de nationale test er valgfri.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce