Annonce
Odder

Lær om LAR-løsninger i Økologiens Have

Wadien, som samler regnvandet op og leder det ud i et anlagt vandhul på en mark. Foto: Samn Forsyning
Samarbejde mellem haven og Samn Forsyning betyder, at gæster kan hente inspiration til, hvordan man separerer regnvand fra spildevand.

Odder: Måske lægger man ikke mærke til det lige med det samme, for det indgår som en naturlig del af havens anlæg. Men vil man vide mere om, hvordan man kommer af med regnvandet uden at lede det ud i kloakkerne, så er Økologienes Have stedet.

Efter næsten fire års samarbejde har det fælleskommunale spildevandsselskab Samn Forsyning og Økologiens Have nemlig netop indviet en række demonstrationsanlæg for LAR-løsninger i haven.

LAR er en forkortelse for lokal afledning af regnvand eller lokal anvendelse af regnvand, og ideen er, at regnvandet ikke ryger direkte i kloakken men i stedet genbruges på egen grund.

Mulighederne er mange, og en del af dem kan ses i Økologiens have. Blandt andet er havens p-plads for handicappede belagt med et materiale, der lader regnvandet sive igennem og leder det ned i et lille reservoir, hvorfra det siver videre.

Gennem hele havens stianlæg ses nu også en såkaldt wadi, en lille rende der kombineret med en faskine leder regnvandet ned i jorden, når der falder meget regn. Nogle steder er renden beklædt med natursten, andre er den græsklædt, så den kan slås med en maskine. På staldenes tag er der desuden etableret et afløb, der sender regnvandet ned i renden fremfor ud i kloakken - for blot at nævne nogle af forslagene til, hvordan man separerer regnvand fra spildevand.

Annonce

- Vi er stolte af at kunne præsentere de forskellige LAR-løsninger, fordi de er en klar fordel for miljøet, og fordi man her kan se, at de faktisk ikke fylder ret meget i det samlede billede af en have.

Sanne Rubinke, leder af Økologiens Have.

Gavner miljøet

- Vi er stolte af at kunne præsentere alle forslagene, fordi LAR-løsninger er en klar fordel for miljøet. Nu mangler vi kun at få lavet de sidste skilte, der forklarer de besøgende om de forskellige løsninger. For det siger vel lidt sig selv, at mange af dem jo er ikke er særligt synlige, siger havens leder Sanne Rubinke.

Ud over Samn Forsyning og Økologiens Have har rådgivere, entreprenører og leverandører af LAR-løsninger været aktive bidragsydere. Det har ifølge Sanne Rubinke været et godt samarbejde, som alle får glæde af: haven, fordi LAR-løsningerne er etableret uden beregning, og virksomhederne, fordi de nu kan tage potentielle kunder med ud til haven for at opleve, hvordan man separerer regnvand på sin egen matrikel.

- Det er ifølge min overbevisning er god ting, fordi mange måske nok har en fornemmelse af, hvad LAR-løsninger er, men ofte tror, at det er noget meget teknisk og meget dyrt. Nu kan de med egne øjne se, hvor enkelt, man faktisk kan lave LAR-løsninger, siger Mikael Lind-Frandsen, der er proceschef hos Samn Forsyning og har en fortid som direktør for Odder Spildevand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fodbold

Hedensted vil drille topholdene

Danmark

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Annonce