Annonce
Horsens

Lær at redde liv med hjertemassage og hjertestarter

Hjertemassage og hjertestartere kan redde liv. Her er det elever på Saxild Skole, der øver livreddende teknikker. Arkivfoto: Søren E. Alwan
På Hjertestarterdagen onsdag 16. oktober kan alle lære, hvordan man kan yde førstehjælp ved hjertestop. Børn kan også være med.

Horsens: Er du i tvivl om, hvad du skal gøre, hvis nogen falder om med hjertestop, så er der god hjælp at hente onsdag 16. oktober på den internationale Hjertestarterdag, hvor både sygehuset og Dansk Folkehjælp stiller op med undervisning i midtbyen.

I Kuben på Søndergade kan man blive undervist af personale fra Regionshospitalet Horsens. De har udstyr med, så alle får mulighed for at afprøve hjerte-lunge redning på en dukke og for at bruge en hjertestarter. Der udleveres diplom og balloner til børn, som prøver at yde livsreddende førstehjælp. Det foregår klokken 14-16.

- Tiden er en afgørende faktor i forbindelse med hjertestop. Når man ringer 1-1-2 ved hjertestop, bliver man guidet til at give hjertemassage og kunstigt åndedræt, men det er altså lettere, hvis man har øvet sig et par gange. Det hjælper vi med til på Hjertestarterdagen, lyder det fra hospitalet.

Annonce

Flere hjælper

I Bytorv Horsens underviser Dansk Folkehjælp i samme teknikker.

- Der findes mange hjertestartere i Horsens-området, men desværre er mange bange for at bruge en hjertestarter, derfor er der nu mulighed for at prøve at bruge en på Hjertestarterdagen, fortæller Svend Aage Hansen, der er formand for den lokale afdeling af Dansk Folkehjælp.

Det sker klokken 13-16 i Bytorv Horsens.

I Danmark falder i gennemsnit 11 om med hjertestop uden for hospitalet hver dag. I to ud af tre tilfælde træder vidner til med genoplivning. Det er en tredobling i forhold til 2001. Tre ud af fire tilfælde sker i private hjem, derfor er det vigtigt at kunne træde til hurtigt for at redde sine nærmeste, da chancen for at overleve forøges markant, hvis der bliver givet hjertemassage og kunstigt åndedræt inden for de første minutter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce