Annonce
Østjylland

Læger vil lære af vaccinemangel: Der kommer et politisk efterspil

Der er slet ikke nok vacciner, hverken mod influenza eller lungebetændelse, til alle, der gerne vil have. Og der kommer ikke flere leverancer i år, har lægerne fået at vide. Det bør få et politisk efterspil, mener Lars Risager, læge og formand for Praktiserende Lægers Organisation i Randers. Arkivfoto: Lisi Niesner/Reuters
Et fejlskøn hos Statens Serums Institut over hvor mange, der ønsker at blive vaccineret mod influenza og lungebetændelse, har betydet, at der ikke er vacciner nok. Det går ud over de ældre og svagelige, som har mest brug for det, lyder det fra lokal lægeformand.
Annonce

Randers: At de, der har mest brug for en vaccine mod influenza og lungebetændelse, ikke kan få det, fordi der ikke er bestilt et tilstrækkeligt antal vacciner hjem til landet, kan få alvorlige følger.


Vi kan ikke få mere vaccine til influenzasæsonen 2020-2021.

Lars Risager, læge


- Du får mig ikke til at sige, at det kan koste menneskeliv, for at få en god overskrift, men det er da meget uhensigtsmæssigt, at der ikke er vacciner til de, der har det største behov. De, der er diabetikere, har KOL med mere. Statens Serum Institut, der bestiller vaccinen hjem fra udlandet, har undervurderet interessen for at få vaccinerne, siger læge Lars Risager, Lægerne Tronholmen, som er formand for randersafdelingen af Praktiserende Lægers Organisation.

Meldingen fra Statens Serum Institut til de praktiserende læger, er, at der ikke er flere vacciner at få resten af året, og det gælder både mod influenza og mod lungebetændelse.

Oven i manglen på vacciner er der flere aktører, der tilbyder vacciner, blandt andet apoteker og vaccinationsfirmaer, og det betyder, at overblikket over, hvem der først og fremmest bør vaccineres, ryger. Det vil sige, at sunde, raske og yngre måske har fået et prik, som kunne være gået til kronisk syge og svage personer.

- Det er klart, at det må vi lære af. Det må tages op politisk, fra centralt hold, forestiller jeg mig. Det er jo noget, vi taler om i branchen, siger Lars Risager.

Annonce

Først til februar

Lars Risager fortæller, at hans lægeklinik, Lægerne Tronholmen, har været så heldig lige at få en leverance lige nu, af den vaccinepulje, der skulle fordeles. Men så er det også slut for resten af året.

- Vi kan ikke få mere vaccine til influenzasæsonen 2020-2021. Vi har ikke fået at vide, hvornår vi kan forvente, at der igen er vaccine til influenza at få, mens meldingen til vaccine mod lungebetændelses er, at der skulle komme en leverance til februar, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
HH Elite

Danskerne overraskede alt og alle

Horsens

Julia frygter, at der sker ulykke ved trafikeret kryds - kommunen er på vej med løsning

Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Hedensted For abonnenter

Familiens hund blev kørt ihjel: Nu kræver borger fartbegrænsning

Annonce