Annonce
forside

Kvium-maleri var forsvundet i næsten 20 år: Nu er det kommet op på væggen igen

Advokatfuldmægtig Flemming Ege fra LRP Advokaterne i Horsens fortalte tirsdag 600-700 elever fra Learnmark Horsens om, hvordan et stjålent Kvium maleri kom til veje igen ved hans mellemkomst. Foto: Michael Svenningsen

Michael Kviums kendte oliemaleri "En spejderscene", blev tirsdag afsløret ved en sammenkomst på Stadionsvej for Learnmarks elever. Her hørte eleverne den fantastiske historie om, hvordan maleriet, der blev stjålet i 1998, dukkede op igen.

Horsens: Der blev lyttet intenst, da 600-700 elever fra Learnmark på Stationsvej tirsdag middag fik fortællingen om skolens nye Michael Kvium-maleri, der vurderes til at være op imod en halv million kroner værd.

Det er også en god historie om, hvordan værket "En spejderscene" i oktober 1998 blev stjålet fra det daværende AMU Center på Strandpromenaden i Horsens.

Maleriet var forsvundet i næsten 20 år, indtil det i foråret sidste år dukkede op igen via advokatfuldmægtig Flemming Ege fra LRP Advokaterne i Horsens.

En sjov historie, men et underligt billede, lød vurderingen fra de to elever Ida Schwartz (t.v.) og Nikoline Trust, da Michael Kviums værk "En Spejderscene" tirsdag blev afsløret på skolen. Foto: Michael Svenningsen

Opringning fra en småkriminel

Nu er værket endelig tilbage hos sin rette ejermand, der i mellemtiden er blevet til Learnmark Horsens.

For at fejre det var Flemming Ege indbudt til at fortælle eleverne om den opringning til kontoret, der startede det hele.

En opringning fra en småkriminel klient, der gerne ville snakke om, hvad man gør, hvis man har noget af en vis værdi, som nogen mangler?

Herefter fortalte klienten, hvordan han og en kammerat for nogle år siden købte en stak billeder på et kræmmermarked.

Billederne var rullet sammen, og de to gutter gemte dem i en sort sæk på loftet, indtil de sidste år fandt rullen frem, kiggede nærmere på billederne og opdagede, at det ene af dem var signeret Michael Kvium på bagsiden.

- Da de begyndte at google billedet, fandt de ud af, at det var forsvundet fra AMU Centret i 1998, fortalte Flemming Ege eleverne.

600-700 elever på Learnmark Horsens på Stadionsvej var tirsdag samlet for at høre historien om, hvordan et Kvium-værk, der i 1998 blev stjålet fra det daværende Amu Center, pludselig dukkede op igen i en rulle billeder købt på et kræmmermarked. Foto: Michael Svenningsen

Jeg tror på dem

De to kammerater var klar over, at billedet ville give dem problemer og ringede derfor til Flemming Ege.

Aftalen blev, at de afleverede maleriet til ham, som så indleverede det til Sydøstjyllands Politi.

Det gjorde han i maj sidste år, og nogle dage senere blev maleriet afleveret til Horsens Kunstmuseum, hvor Learnmark Horsens direktør Niels Yde så det for første gang.

- Jeg bliver tit spurgt, om jeg tror på deres historie. Jeg hører mange historier på mit arbejde, nogle tror jeg på, andre gør jeg ikke. Men her, ja. Jeg tror på historien, for de to, der afleverede billedet, var for unge til at have stjålet det i 1998, lød det afslutningsvis fra Flemming Ege.

Mange overvejelser

Siden overdragelsen i maj sidste år er det i øvrigt velbevarede maleri blevet restaureret.

Tirsdag kom det så tilbage til sin rette ejer og hænger nu på vandregangen på Stadionsvej til glæde for skolens elever.

- Vi har haft mange overvejelser om, hvor det skulle hænge, om det skulle være her eller et andet sted. Men det er kunst, der er blevet givet til skolen, og vi har en forpligtelse til at holde kunsten i spil i forhold til de unge. Det skal hænge et sted, hvor vi kan se det og tale om kunsten, lød det fra Niels Yde.

Han glæder sig over, at billedet er kommet hjem igen.

- Jeg er stolt af, at det er os, der har et så væsentligt Kvium-maleri. Det er et af de værker, der er lavet rigtig mange billedanalyser af. Det er lækkert, at det hænger her hos os.

En sjov historie

De to elever Nikoline Trust og Ida Schwartz var fascineret, men også lidt skeptisk omkring historien om billedets genkomst

- En sjov historie, lød det fra Ida Schwartz.

- Jeg tror ikke, at de selv har stjålet billedet. Men måske er det nogen i deres familie, og så er billedet gået i arv, mente Nikoline Trust, der i øvrigt ikke var voldsomt imponeret over selve værket.

- Det virker lidt underligt. Men jeg er ikke så meget til kunst.

Underligt eller ej. Efter at have været rullet sammen og gemt væk i 20 år, er "En spejderscene" nu fremme i lyset igen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: YouSee fyrer op under vigtig debat om tv-pakker

Det er noget af en hvepserede, tv-udbyderen YouSee har stukket fingrene i de seneste dage. Beslutningen om at smide Discovery-kanaler - Kanal 5, 6'eren, Canal 9 og Eurosport 1 og 2 - ud af tv-pakkerne fra årsskiftet berører cirka en million danskere, og det er især store sportsbegivenheder, der sætter fut i debatten. - I kan vælge Discovery blandt vælg selv-kanalerne, lyder det fra YouSee, men måske har de gjort regning uden vært: Tv-krigen eskalerede nemlig i aftes, da Discovery gik på banen med annoncer rundt om FC Københavns fodboldkamp i Europa League, hvor der blev opfordret til at vælge Stofa og en række andre aktører i stedet for YouSee - og at der i øvrigt ikke er gang i forhandlinger parterne imellem. Dansk Boldspil Union og Danmarks Idrætsforbund advarer om tab af nationalt tv-arvegods, når vigtige landskampe og dele af OL-dækningen forsvinder for mange. - I har selv solgt jer til privatkanalerne for ussel mammon, lyder modsvaret fra mange, og det argument er fair - med modifikationer. For eksempel er det ikke DBU, der sidder med rettighederne til EM-kvalifikationskampe. De forhandles fra centralt hold i det europæiske fodboldforbund UEFA. Alligevel må idrætsforbundene vedkende sig en del af ansvaret for deres interesseorganisationers valg. Striden åbner en anden spændende diskussion: Har tv-pakker så overhovedet en fremtid? Antenneforeningerne argumenterer med, at de på vegne af tusindvis af medlemmer skaffer kanalerne langt billigere, end hvis vi alle selv satte pakker sammen. Omvendt er jeg en af dem, der har 70+ kanaler i min store tv-pakke, og et konservativt bud er, at jeg aldrig er forbi de 40 af dem. Og er det ikke sådan med sport, at hver gang, man siger til sig selv: Nu har jeg de kanaler, jeg skal bruge, for at se AC Horsens, åbner der en ny...? En krølle på halen er, at de fleste børn og unge i dag er flintrende ligeglade med kanalpakker og flow-tv. De finder alt på YouTube og streaming-tjenester, så måske dør denne diskussion af sig selv om føje år.

Annonce