Annonce
Brande

Kvindelig jernkæmpe er klar til opstilling

Otte timers smede-arbejde tog det, før den store jerndame var klar. Her ses fra venstre de to smede Birger Dam og Johannes Jeppesen sammen med lokalrådsformand Hans Jørgen Jensen. Foto: Peter Hald
Nørre Snedes meget omtalte dame-skulptur er parat til at blive opstillet på lørdag.

Nr. Snede: En næsten fire meter høj jernskulptur står og venter i en i fabrikshal i Nørre Snede. Der er selvfølgelig tale om "Damen, der varmede sin ende over ilden". Den kolossale dame er nu klar til opsætning på lørdag 8. juni i rundkørslen på Brandevej, men der skal lidt kræfter til at flytte hende.

Udført i tykt pladestål vejer dame-skulpturen cirka 800 kilo, men en kranvogn fra entreprenørfirmaet EMR vil utvivlsomt klare opgaven på lørdag, hvor skulpturen sættes på plads i rundkørslen klokken 10 med borgmestertale og megen festivitas som tilbehør.

- Hun er lidt tung i røven, lød det muntert fra Johannes Jeppesen, en lokal smed, som onsdag gennemførte svejsningen og den sidste finpudsning af damen sammen med sin gamle kollega Birger Dam fra den hedengangne maskinfabrik Nama. Forinden var profilerne skåret ud på den lokale virksomhed Nikodan.

- Skulpturen bliver monteret med nogle kraftige ankerbolte. Hun skal jo kunne holde til vestenvinden, lød det fra Birger Dam.

Annonce
Der krævede hårdt manuelt arbejde at færdiggøre skulpturen, der er produceret med frivilligt arbejde og massiv sponsorstøtte fra lokale virksomheder. Foto: Peter Hald

Harmonisk skulptur

- Det er dejligt at se, at hun er klar - det er der mange, der har glædet sig til, lød det fra lokalrådsformand Hans Jørgen Jensen, der kom ned i hallen for at se på arbejdet.

- Skulpturen er ikke så voldsom, som jeg troede. Den er meget mere harmonisk, end den træ-figur, som blev stillet op for sjov ved nytårstid, tilføjede Hans Jørgen Jensen.

Som nævnt bliver jerndamen stillet op lørdag klokken 10, og en times tid senere samme dag er der flere kulturelle begivenheder i Nørre Snede. Turisthytten på Torvet indvies, og årets udstilling med bannerkunst bliver præsenteret.

Dog er det nok den fire meter høje jerndame, der løber med de største overskrifter denne dag. Der har været en del debat for og imod den dristige skulptur, der er udført efter forlæg fra den nu afdøde Nørre Snede-kunstner Poul Schat Jacobsen, der i 70'erne var et kendt navn - ikke blot i Nørre Snede, men faktisk også på landsplan.

Poul Schat Jacobsen lavede flere skulpturer, og nogle af dem skal måske også kopieres i stor størrelse og udstilles senere.

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Kurdisk opråb på Rådhustorvet i Horsens: Stop den etniske udrensning

Annonce