Annonce
Udland

Mand anholdt i sag om skuddrab på mor i Malmø

50090 Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix

En mand er anholdt i sag om drab på en kvinde i Sverige mandag. Hendes mand kan have været målet.

Da en svensk kvinde mandag formiddag blev skuddræbt på åben gade i Malmø, mens hun sammen med sin mand gik tur med parrets to måneder gamle baby, var hun formentlig ikke det primære mål.

Det er i hvert fald den hovedteori, som politiet arbejder ud fra, skriver det svenske medie Expressen.

En mand blev mandag klokken 21.10 anholdt i drabssagen. Han er mistænkt for medvirken til drabet.

- Han er anholdt på mistanke for drab og alvorlig våbenforbrydelse, siger Karin Rosander, der arbejder ved anklagemyndighedens pressetjeneste, mandag aften til Expressen.

Trods anholdelsen leder politiet fortsat efter en eller flere mulige medgerningsmænd, skriver Aftonbladet mandag aften.

Flere svenske medier beretter, at politiet arbejder ud fra en teori om, at det var kvindens mand, som var målet for skudsalven. Det skyldes hans kriminelle fortid - der trækker tråde i både Sverige og Danmark.

Han er tidligere idømt otte et halvt års fængsel for blandt andet groft røveri.

Klokken var 09.58 mandag, da politiet modtog anmeldelser om, at der var afgivet skud i Ribersborg nær byens havn.

Her blev den kvindelige læge, der var i begyndelsen af 30'erne, ramt af skud i hovedet.

Hendes liv stod ikke til at redde.

Hverken manden eller spædbarnet kom noget alvorligt til under skudangrebet. Øjenvidner fortæller, at de hørte op mod ti skud blive affyret under angrebet, der er blevet beskrevet som en henrettelse.

- Jeg hørte ni til ti skud. Da jeg kiggede ud, så jeg en kvinde ligge ubevægelig på jorden. Ved siden af hende lå et lille barn, siger et øjenvidne til det svenske medie Expressen.

Den formodede gerningsmand stak herefter af fra stedet.

Politiet offentliggjorde i den forbindelse et overvågningsbillede af en sortklædt person, der ser ud til at løbe med en pistol i højre hånd.

Svensk politi oplyste mandag, at den anholdte mand skulle afhøres samme aften. Det er uvist, hvad den mistænkte har forklaret, og om han erkender eller nægter sig skyldig i anklagerne.

Drabet på kvinden har vakt forargelse hos Sveriges statsminister, Stefan Löfven.

– Det er en ufattelig grusom handling, som vækker afsky hos mig og i hele landet. Dette har intet at gøre i vort samfund, siger han i en udtalelse om drabet.

/ritzau/TT

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Annonce