Annonce
Horsens

Kvickly-grunden har fået et rigtigt navn: Opkaldes efter markant kvindelig politiker

Vejen, der forbinder boliger, butikker og restauranter på den tidligere Kvickly-grund, opkaldes efter den markante politiker Lilli Gyldenkilde fra Horsens, der repræsenterede SF i Folketinget fra 1977-1994. Arkivfoto

Plan- og miljøudvalget fravalgte bygherrens ønske om at give Kvickly-grunden navnet Sankt Helene Torv. Vejen igennem området skal opkaldes efter Lilli Gyldenkilde, markant SF-politiker fra Horsens.

Horsens: Navnet Kvickly-grunden eksisterer ikke længere. På plan- og miljøudvalgets møde tirsdag blev det besluttet, at grunden fremover skal hedde Lilli Gyldenkildes Torv.

Udvalget fulgte dermed ikke indstillingen fra forvaltningen, der anbefalede politikerne at imødekomme bygherrens ønske om at kalde grunden for Sankt Helenes Torv.

Vejen, der forbinder de kommende mange boliger og butikker på grunden, bliver opkaldt efter Lilli Gyldenkilde, der kom fra og levede det meste af sit liv i Horsens, og fra 1977-1994 var en markant folketingspolitiker for SF.

Lilli Gyldenkilde er et oplagt valg, mener formanden for plan- og miljøudvalget, Martin Ravn (V).

- Forslaget kom fra Socialdemokratiet, men der var fuld enighed i udvalget. Vi følger op på vores erklærede ønske om at navngive flere veje efter kvinder, og her passer Lilli Gyldenkilde jo perfekt ind. Også fordi flere veje i området er opkaldt efter politikere. Jeg husker selv, at hun havde en stor stjerne blandt vælgerne i Horsens, selvfølgelig særligt på venstrefløjen. Hun var en kvinde med et stort hjerte, der brændte for de svage i samfundet, og en kvinde, som der var mange i Horsens, der holdt af, siger Martin Ravn (V), formand for plan- og miljøudvalget.

Martin Ravn nævner også, at navnet Sankt Helene Torv også blev fravalgt, fordi det kan give forviklinger, at vejen ligger umiddelbart ved siden af Sankt Helene Vej.

Niels Peter Bøgballe (S), næstformand for plan- og miljøudvalget, mener, at valget af en markant kvindelig politiker er helt naturligt.

- Sankt Helene har i forvejen en vej i Horsens. Vi har et ønske om at fremhæve de stærke kvinder, vi har haft i Horsens, og Lilli Gyldenkilde er en af dem. På havnen har vi også netop fået en vej opkaldt efter Jenny Kammersgaard, og der er flere gode emner til de næste veje, siger han.

Annonce

På familiens og hendes vegne er jeg beæret og stolt. Det er jeg sikker på, at min mor også ville være på hendes sædvanligvis ydmyge måde.

Susan Gyldenkilde, byrådsmedlem og Lilli Gyldenkildes datter

Lilli Gyldenkilde

Lilli Gyldenkilde blev født i Horsens 13. februar 1936, hvor hun boede hele sit liv bortset fra 11 år i København. Hun døde 8. august 2003.

Lilli Gyldenkilde var datter af havnearbejderen Harry Rasmussen og hussassistent Solveig Pedersen, men voksede op hos sine bedsteforældre, teglværksarbejder Niels Pedersen og husmor Louise Pedersen på Parallelvej.

Efter færdiggørelsen af 7. klasse på Allégades Skole flyttede hun til København, hvor hun arbejdede 11 år på fabrik. I 1961 vendte hun tilbage til Horsens, hvor hun fik job på tv-fabrikken Arena. I 1963, som 27-årig, blev hun invalidepensionist på grund af skader fra arbejdet med opløsningsmidler.

Lilli Gyldenkilde var medlem af Socialdemokratiet, men meldte sig ud i starten af 1970'erne på grund af modstand mod partiets EU-politik. Hun meldte sig ind i SF og repræsenterede partiet i Folketinget 1977-1994, valgt i Horsens-kredsen. Fra 1982-1994 sad hun i Folketingets præsidium. Hun satte i Folketinget især sit tydelige præg på arbejdsmarkedspolitikken, hvor hun blandt andet kæmpede for ligestilling, orlovsordninger og uddannelse.

I 1994 blev den folkekære politiker valgt til EU-Parlamentet med over 100.000 personlige stemmer. I 1996 måtte hun imidlertid nedlægge sit mandat som følge af en kræftsygdom.

Hun blev efterfølgende ambassadør for Kræftens Bekæmpelse, holdt foredrag, skrev bogen "Tanker ved et køkkenbord" og bestyrede en brevkasse sammen med den nære veninde og tidligere folketingskollega Kirsten Jakobsen. Hun er mor til tre børn, Lene, Peter og Susan. Susan Gyldenkilde er i dag byrådsmedlem for Socialdemokratiet.

Vejstrækningen, der får navnet Lilli Gyldenkildes Torv, er her markeret med grønt. Den blå streg markerer Sankt Helene Vej og den røde Ribersgade. Der skal også navngives en vej syd for Niels Gyldings Gade (markeret med lyserødt nederst i billedet), men den proces er endnu ikke gået i gang, oplyser Charlotte Lyrskov, konstitueret teknisk direktør i kommunen. Tegning: Horsens Kommune

Susan Gyldenkilde: En stor anerkendelse af min mor

Peter Olsson, adm. direktør i AP Ejendomme, der ejer grunden, kendte ikke til politikernes beslutning om det nye navn, da Folkebladet kontaktede ham onsdag formiddag.

- Det er helt nyt for mig, og jeg vidste faktisk slet ikke, at politikerne har et tema med politiker-navne i området. Men umiddelbart lyder det som et rigtigt godt valg, som vi da bestemt vil tage til os, siger Peter Olsson, der håber, at der med det nye navn vil opstå en større folkelig bevidsthed om grunden.

- Jeg er glad for, at vi nu slipper af med navnet Kvickly-grunden, der jo refererer til fortiden og ikke fremtiden, siger han.

Lilli Gyldenkildes datter, Susan Gyldenkilde, der sidder i byrådet for Socialdemokratiet, fik den overraskende og glædelige besked tirsdag aften.

- På familiens og hendes vegne er jeg beæret og stolt. Det er jeg sikker på, at min mor også ville være på hendes sædvanlige ydmyge måde. Det er en stor anerkendelse af min mor, og jeg er da berørt over, at udvalget vil give den til hende. Min mor elskede Horsens, og hun glædede sig over den gode udvikling i byen, der var ansats til, allerede inden hun døde i 2003, siger hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Nu burde det være forbudt at nøjes med at lave korte uddannelsesaftaler

Læserbrev: Når man har fået en læreplads og klaret prøvetiden, får man en uddannelse, hvis man da ikke dummer sig gevaldigt undervejs eller dumper til svendeprøven. Sådan var det altid i de gode gamle dage, da en mester var en mester og tog ansvar for, at unge mennesker blev uddannet i byggefagene. Den slags mestre findes der heldigvis stadig en stor del af. Men der er altså også mange af de andre. Det er især dem med de større og større biler, der råber op om, at lærlinge er alt for dyre. Det er de samme mestre, der klynker over, at de ikke kan få folk nok og derfor må sige nej til opgaver. At de to synspunkter i den grad strider mod hinanden, er åbenbart ikke gået op for dem. Men uden nye svende i fremtiden bliver det jo endnu sværere at skaffe arbejdskraft nok. Alligevel er det den slags mestre, der tager en lærling på en kort lærekontrakt for så at skifte ham/hende ud med en anden, når praktikperioden er gået. Det kan være forståeligt i perioder med lav beskæftigelse, at mestre kan føle sig presset til at tage en lærling, som der måske ikke rigtig er plads til i virksomheden. Men lige nu, midt i en højkonjunktur med noget nær fuld beskæftigelse, gang i alle hjul og sorte tal på langt de fleste bundlinjer, burde det være forbudt at nøjes med at lave korte uddannelsesaftaler. En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut har påvist, at de korte praktikaftaler skaber usikkerhed hos lærlingen og kan betyde en noget diffus uddannelse, fordi det langtfra er altid, praktiksted nummer to helt ved, hvad praktiksted nummer et har uddannet det unge menneske i. Selv i de tilfælde, hvor en kort praktikaftale virker som en forlænget prøvetid, og praktikken udvides til at omfatte hele forløbet i samme virksomhed, kan den korte uddannelsesaftale have negative følger, fordi den skaber usikkerhed. Nogle gange så stor, at lærlingen helt opgiver uddannelsen, når det nu er så svært at få en rigtig læreplads. Også derfor mener vi, de korte uddannelsesaftaler bør afskaffes. Tre måneders prøvetid må være nok til at finde ud af, om et ansættelsesforhold er rigtigt eller forkert. Indfør til gengæld gerne en uddannelsesbonus i vores næste overenskomst - altså en præmie til mestre for at uddanne til faget. Men kun for et helt og fuldt uddannelsesforløb. Vel vidende at en bonus måske ikke er nok, kunne det være fint, om man på alle uddannelser siger, som det allerede nu er tilfældet inden for malerfaget: En enkelt kort praktikaftale er maksimum - derefter er det fast arbejde resten af uddannelsen. For en uddannelse stykket sammen udelukkende af korte uddannelsesaftaler har sjældent samme kvalitet som et helt sammenhængende uddannelsesforløb.

Annonce