Annonce
Horsens

Kunstner i Kuben: Jeg har altid været draget af jern

Mille Kalsmose har selv været med til at svejse reolsystemet i jern sammen på Statens Værksteder i København. Bag hende et par af hendes hjælpere i Kuben: Eva Marie Mikkelsen og Asbjørn Thernøe. Foto: Morten Pape

Mille Kalsmose lægger op til udstilling på Horsens Kunstmuseum med en installation i Kuben - og hun vil gerne have horsensianerne til at bidrage.

Horsens: Lige nu handler det om jern i Kuben. Om kunst i jern. Og en kunstner, som meget gerne vil have horsensianerne til at hjælpe.

Mille Kalsmose er tilbage i byen, hvor hun voksede op. Lørdag 3. november åbner hun udstillingen "The Shape of Us" på Horsens Kunstmuseum, og som optakt arbejder hun i disse dage i Kuben med installationen "Conscious Matter" - en lidt tvetydig titel, der bl.a. handler om, at bevidstheden får betydning.

Og hvad der så ligger i dét - ja, spørg Mille Kalsmose selv, og hun vil sige, at hun ikke helt ved, hvad hun har gang i, når hun laver sine værker. Meget handler om intuition - og en bevidsthed, som kommer, mens værket bliver til.

Store blokke af canadisk jernmalm indgår som en del af installationen i Kuben. Asbjørn Thernøe er ved at få en af dem på plads, mens Mille Kalsmose kigger på. Foto: Morten Pape

Meget mere end metal

Det kræver dog ikke de store armsving for at konstatere, at jern spiller en central rolle i Kuben. For kernen i installationen er en sekskantet reol i råt pladejern, hvor der her fredag formiddag står karafler med jern-pigmenter og blod (jo, det indeholder også jern), flankeret af store klumper jernmalm, som Mille Kalsmose har fået fra en mine i Canada.

- Jeg har altid været draget af jern, siger hun og taler om samarbejder med smede i New York, Spanien og København. Dygtige håndværkere, som kan udnytte, at metallet i sig selv er smukt.

Men jern rummer meget mere. Det er en del af vores krop og hjælper i blodet med at transportere ilt rundt. Det var et af metallerne, som fortidens alkymister arbejdede med i håbet om at skabe guld. Og det siges hos de, der tror på metallers egenskaber. at det kan øge den menneskelige selvindsigt.

Værket i Kuben er på mange måder internationalt. Den canadiske jernmalm har bl.a. selskab af italienske pigmenter og svineblod, som Mille Kalsmose i første omgang troede, hun skulle have fra Frankrig, men det endte nu med at være dansk. Foto: Morten Pape
Annonce

Hvorfor vi gør, som vi gør

Det bringer os frem til det centrale i alt, hvad Mille Kalsmose som kunstner beskæftiger sig med: At finde ud af, hvorfor vi mennesker gør, som vi gør. Om der gælder nogle universelle love for, hvad vi foretager os.

På den måde kan reolsystemet i Kuben læses som en slags bevidstheds-hus. Et sted, hvor vi bliver lidt klogere på os selv.

Det er derfor, Mille Kalsmose gerne vil have horsensianerne til at spille med. Lørdag fra kl. 10 og tre timer frem inviterer hun alle til at kigge forbi Kuben med genstande i jern.

- Noget, som for dem indeholder en skønhed, siger hun.

Genstandene kan komme til at indgå i "Conscious Matter". Og når Mille Kalsmose tilføjer, at de ikke må veje mere end fem kg, handler det bl.a. helt praktisk om, hvad installationens hylder kan bære.

Annonce
AC Horsens For abonnenter

Live: AC Horsens  jagter en pokaloverraskelse

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

To er blevet fyret: Kommunalt ansatte snagede i 300 personers følsomme oplysninger

Horsens For abonnenter

Det er endnu uvist, om der er PFOS-forurening i Horsens, men "der er ikke risiko for mennesker eller grundvandet"

Erhverv

Afspærring og gravearbejde på Storstranden: Ny bådplads skal snart stå klar

Erhverv

De knokler for landets største oplevelses-legetøjsbutik: Nu ligger åbningsdatoen klar

Debat

Mor har klar besked til bilist, der kørte over for rødt ved McDonald's: Du kunne have ramt os. Du kunne have invalideret os. Du kunne have slået os ihjel

Nyhedsbrev For abonnenter

Dagens overblik: Slut med frivillige vagter på sygehuset, grøn strøm fra taget og masser af spørgsmål om byudvikling

Horsens

23-årig slog alarm om drab i Køge fra lejlighed i Horsens: Nu sidder han selv på anklagebænken tiltalt for drabet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Havde gang i 50 wienerschnitzler: Forpagter måtte sadle hurtigt om efter brand

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Hedensted

Lyt til podcasten: Grøn energi er gået i hårdknude i Glud

Horsens For abonnenter

Bilister har svært ved at komme ud på landevej: Her kan der komme en rundkørsel

Alarm 112

Anklager: Parteringsdrab skal koste 51-årig livstid i fængsel

Annonce