Annonce
Horsens

Kunstgave til Søndergade har skabt hidsig debat

Til venstre Michael Kviums "Double Blind" (2006). Øverst til højre Christian Lemmerz "Hyænen" fra 2016 og nederst til højre Lemmerz "Madonna" (Darfur), der blev sat op i 2008. Arkivfotos
- Bare send den til Vrønding. Vi er vant til "dødens pølse" lyder opfordringen fra en læser i kølvandet på heftig debat om kunstgave.
Annonce
Horsens: Det har ikke vakt udelt begejstring, at plan- og miljøudvalget i Horsens Kommune i sidste uge gav sin velsignelse til, at Jysk Fynske Medier vil donere en ny skulptur til Søndergade.
Gaven er en 176 cm høj bronze-skulptur "Adam" der er lavet af den anerkendte kunstner Christian Lemmerz. Skulpturen bliver afsløret ved den officielle åbning af Søndergade i august.
Når Adam kommer på plads, har Horsens Folkeblads Fond og nu Jysk Fynske Medier doneret i alt fire skulpturer, hvoraf Lemmerz er også er kunstneren bag Madonna-skulpturen og "Hyænen", mens Michael Kviums har lavet "Double Blind".
Annonce

Venstreorienteret politisk budskab

Allerede da gaven skulle godkendes i udvalget, var der røre.
Michael Nedersøe fra DF stemte imod, fordi hans fornemmelse sagde ham, "at skulpturen gemte på et venstreorienteret budskab om, at vi skal være bedre til at modtage flygtninge", som han forklarede Folkebladet.
Det var ikke skjulte budskaber i kunsten, der fik kunstfotografen Bent Riis til at fare i blækhuset.
Det var tværtimod, mener Riis, et meget direkte udtryk af død og lidelse, der i lighed med gadens øvrige skulpturer giver byrummet endnu et fix af smerte og elendighed.  "Folkemords Alle", lød dommen fra Bent Riis, der opfordrede den glade giver Jysk Fynske Medier til at kigge  i retning af kunstnere, der beskæftiger sig mere med livsglæde.
Annonce

Dødens Boulevard

I samme boldgade var billedkunstneren Gorm Flagstad, der også skosede Horsens Kommune for at svælge i død, lidelser og  tilintetgørelse.
"I takt med, at forretningerne må dreje nøglen om, kan skulpturerne stå som momenter over et sted, hvor der engang var liv, handel og events. I folkemunde vil Søndergade få navnet "Dødens Boulevard", forudser Gorm Flagstad i et læserbrev.
Det har fået Sven Grønborg, bestyrelsesformand for Horsens Folkeblads fond, til at skyde tilbage.
-At den smukke Madonna med det sovende barn i skødet eller hyænen, der bærer en baby i en slynge i sikkerhed, kun giver Riis og Flagstad associationer i retning af død og folkemord må de selv tumle med, lyder replikken fra Grønborg i endnu et læserbrev.
Annonce

Send dem til Vrønding

I Vrønding sidder Bent Wedel, en helt almindelig borger, der gerne blander sig i den lokale debat.
De kritiske røster om Søndergades kunst har også fået ham til tasterne.
- Vi har før tilbudt at adoptere Beringssøen og vil gerne have både Kvium og Lemmerz til Vrønding. Her er vi vant til "dødens pølse", lyder tilbuddet fra Bent Wedel.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

AC Horsens er fortsat uden Lumb

Østjylland

Virolog om smitte blandt sejlere: - Derfor skal vi have forsamlingsforbud ned under 50

Annonce