Annonce
Debat

Kunne vi ikke starte med at blive enige om, at blomster er pænere end græs?

Nina Launbøl Hansen. Privatfoto

Læserbrev: Er din kommune tilmeldt konkurrencen Danmarks Vildeste Kommune? Det er 92 ud af landets 98 kommuner.

Præmien er én mio. kr. fra Den Danske Naturfond til den kommune, som laver de bedste og mest varige tiltag for biodiversiteten. Men det her er faktisk en konkurrence, hvor alle vinder - også selvom man ikke vinder selve konkurrencen.

Målet for konkurrencen er mere biodiversitet - at vi mennesker giver plads til, at flere forskellige dyr og planter kan leve og gro her sammen med os.

Annonce

Midlet til at opnå den øgede biodiversitet er sådan set også meget simpelt: flere insekter.

Insekter er grundstenen i næsten alle fødekæder. Får vi flere insekter, så bliver der også mere mad til firben, frøer, fugle og fisk. Altså mere biodiversitet.

Så vi bliver nødt til at fodre nogle insekter. De skal bruge gamle træer, kokasser, hestepærer og ådsler - og så er der alle dem, der har brug for blomster.

Vi må få os selv hevet ud af forestillingen om, at bare det er "grønt", så er det godt. Hvis vi vil rette op på biodiversitetskrisen, hvor 70 pct. af vores vilde dyrearter mistrives, så er det ind med hele farvepaletten.

Der kommer med garanti mange dyre og forkromede initiativer ud af denne livsnødvendige konkurrence, hvilket jo er rigtigt godt. Men det første, enhver kommune kan gøre, er at kigge rundt i kommunen med åbne øjne og se: Hvor ligger der arealer, som vi alligevel ikke bruger til noget?

Start med at sætte disse arealer til rådighed for de blomstersøgende insekter. Det koster mellem gratis og meget lidt.

Der ligger km2 efter km2 af arealer i Danmark, som kun tjener det ene formål at behage vores øjne. Kunne vi ikke starte med at blive enige om, at blomster er pænere end græs?


Lad naturen blomstre frit alle de steder, hvor det ikke decideret generer nogen. Lad vildskaben råde alle vegne, hvor det kan lade sig gøre.

Nina Launbøl Hansen


Lad naturen blomstre frit alle de steder, hvor det ikke decideret generer nogen. Lad vildskaben råde alle vegne, hvor det kan lade sig gøre.

Når det kommer til de områder, som ligger i vores bykerner, og hvor borgernes forventning til kommunen er, at det ser "pænt ud", så kan I sagtens nøjes med at gå "halv-vildt" og opfylde dette kriterie også.

Bede, rabatter og rundkørsler, som hviler i sig selv, hvor blomster afløser hinanden gennem hele sæsonen, er en engangsinvestering. Ovenikøbet ligger der en evig besparelse i alle de ture med græsslåmaskinen, som bliver sparet. Eneste hurdle er at få anlagt bedene rigtigt og vælge de rigtige planter fra starten.

Det kan sagtens lade sig gøre at anlægge smukke biodiversitetsbede, som ikke kræver anden pleje end en årlig "vinter-studsning".

På vilde biers vegne ønsker jeg alle borgere i danske kommuner held og lykke med konkurrencen.. Let's Bee Better.

Annonce
Horsens For abonnenter

Planer om daginstitution ved Nørrestrand sendt i høring: Placeringen er så langt som muligt fra det første - meget omdiskuterede - bud

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Rock i Lunden vender hjem med rap, rock og strygere: Se næsten hele plakaten

Sport For abonnenter

En vild rejse og forvandling: I 15 år levede han under de drabelige borgerkrige i Sydsudan – han tog til USA og kunne ikke tælle til ti på engelsk – nu er han profil i Horsens IC

Byens Bedste

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Hedensted

Så mange elever vil blive berørt af nyt klasseloft: Kun få skoler har store klasser i indskolingen

Regeringen holder pressemøde om corona onsdag aften

HH Elite For abonnenter

HH Elite bløder med millionunderskud - men der er ingen krav om overskud: Derfor er der fuld kontrol, og ingen alarmklokker, der ringer hos ledelsen

Erhverv For abonnenter

Stor virksomhed med rødder i Hornsyld har forladt byen helt: - Det var tid for barnet til at flytte hjemmefra

Horsens

Coronasmitten sætter flere ny rekorder i Horsens: Aldrig har der været så mange smittede på én uge eller på ét døgn

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Odder

Mariehønen Evigglads far boede i Hou

Erhverv For abonnenter

Her vil Hybel bygge og bo: Se planerne for Hybels ny domicil, der ikke blev som først planlagt

Hedensted

Juelsminde Lægehus sikrer bemandingen: 35-årig læge er klar til at tage over efter Frandsen

Annonce