Annonce
Horsens

Kunder mødte mørk Fætter BR-butik efter konkurs: Vækker minder fra barndommen

Freya Newton Emmer på fem år kiggede ind i en Fætter BR-butik, der var lukket. Efter knap 40 år med butik i Horsens er det slut. Kæden bag er gået konkurs, og ca. 3000 medarbejdere i Norden står uden job. Foto: Michael Svenningsen

Kontrasten er enorm: Fredag aften var der proppet med mennesker ud over den officielle åbningstid. Mange prøvede desperat at få byttet julegaver. Lørdag formiddag var der stille og mørkt bag glasfacaden hos Fætter BR på Søndergade.

Horsens: Tæt på 40 års legetøjshistorie i hjertet af Horsens lukkede fredag aften med under et par timers varsel.

Fætter BR på Søndergade var proppet med mennesker også efter den officielle lukketid kl. 18, men lørdag formiddag var der stille på adressen.

"Lukket" stod der blot med håndskrift flere steder på glasfacaden. Årsag: Kæden bag, Top-Toy, der har drevet 226 Fætter BR-butikker og 72 Toys"R"Us-varehuse i Norden, er gået konkurs.

Overraskende? Egentlig ikke, hvis man spørger forældre og bedsteforældre på Søndergade.

Sanne Emmer fra Brædstrup havde sit barnebarn Freya Newton Emmer på fem år med på gågaden, og Freya trykkede sig op af butiksruden. Legetøjet er stadig synligt, men der var mørkt bag indgangspartiet.

- Lukningen kommer ikke bag på mig. Nethandlen har overtaget, og legetøjet fanger ikke børnene på samme måde som før. Det oplever jeg i den børnehave, jeg arbejder i (på Lindvigsvej i Horsens, red.), siger Sanne Emmer.

- Men der var nu altid mange mennesker i forretningen her, lyder det videre fra hende.

Sanne Emmer havde ikke penge til gode på gavekort eller lignende, og havde hun haft, var det ikke så vigtigt. Tankerne går i stedet til de mange, der nu står uden job.

Konkursen er ærgerlig, for Fætter BR vækker minder om min barndom, men vi har selv handlet legetøj i Bilka til 30 procent under normal pris.

Maria Brohus, Torsted

Fætter BR

"Vi lukker i aften", lød meldingen på Fætter BR i Horsens' Facebook-side kort efter kl. 16 fredag.

Fætter BR på Søndergade er efter knap 40 år i byen revet med i den konkurs, der lukker flere hundrede legetøjsbutikker og Toys"R"Us-varehuse i Norden.

BR er opkaldt efter Børge Rasmussen, der sammen med sin kone Edith og siden sønnerne Bjarne og Henrik Gjørup startede BR-Legetøj. Den første butik blev åbnet i 1963 i Slagelse.

Siden blev navnet ændret til Fætter BR, og frem til konkursen fredag var der 77 butikker i Danmark, 62 i Sverige, 16 i Norge, én på Færøerne, 16 i Finland og 11 i Tyskland, bl.a. Flensborg.

Fætter BR er en del af firmaet Top-Toy, der også driver Toys"R"Us i Norden.

I 2015 solgte familien Gjørup 75 pct. af BR til kapitalfonden EQT til for 1,7 mia. kr.

Sanne Emmer og barnebarnet Freya Newton Emmer på fem år stod ved butiksruden, da Folkebladet kom forbi lørdag. - Lukningen overrasker mig ikke, siger Sanne Emmer. Hendes tanker går først og fremmest til de mange, der er blevet fyret i Top-Toy. Foto: Michael Svenningsen

- Jeg sparede 30 procent i Bilka

Maria Brohus på Torsted var på Søndergade med børnene Filippa på 10 og Sofus på seks år, og hun var heller ikke overrasket over udviklingen.

- Det er ærgerligt, for Fætter BR vækker minder om min barndom, men vi har selv handlet legetøj i Bilka til 30 procent under normal pris, siger hun.

Maria Brohus fortæller også om Black Friday og dagene omkring, hvor Bilka var enormt billig. Hendes butikshjerte "brænder lidt", som hun siger:

- Jeg er selv fra butiksverdenen, og servicen i butikken er noget andet end den, man får i pakkeshoppen.

Maria Brohus fra Torsted havde Filippa og Sofus med på Søndergade lørdag. Hun er selv fra butiksverdenen og ærgrer sig på den ene side over udviklingen for detailhandlen. På den anden side er hun også en af dem, der har sparet 30 procent ved at købe legetøj i Bilka i stedet. Foto: Michael Svenningsen

Masser af liv i Legeland

Mens der var helt stille i Fætter BR, var der masser af liv i Legeland i Hospitalsgade.

Kirsten Pedersen Due fra Gramrode var en af kunderne. Hun har altid vekslet mellem Fætter BR og Legeland og havde "nok ikke fulgt sagen tæt nok", som hun siger om førstnævntes dødskamp i de seneste uger.

- Jeg ville egentlig ind og bruge Fætter BR-samlemærker for 150 kr. Dem har vi nu mistet. Så lægger vi pengene her i stedet for, sagde hun med et smil.

Top-Toy med hovedkontor i Vallensbæk er moderselskab for bl.a. Fætter BR og fremlagde 30. november et blodrødt regnskab, der viste driftsunderskud på 149 millioner kroner og et minus på bundlinjen på over to milliarder kroner.

Julesalget i 2017 var rigtig skidt, konkurrencen fra nethandel og varehuse er enorm, og et nyt it-system gav store problemer. De finansielle bagmænd EQT valgte at stoppe kapitalindsprøjtningerne.

I en rekonstruktionsfase før jul blev det bl.a. meldt ud, at Fætter BR i Horsens ikke lukkede i denne omgang, men julesalget i år var heller ingen succes for kæden, og så kom meldingen om en konkurs fredag eftermiddag.

Kirsten Pedersen Due (th.) var lørdag formiddag i Legeland i Hospitalsgade, hvor der var gang i den - i modsætning til Fætter BR få hundrede meter derfra. - Jeg havde Fætter BR-mærker for 150 kr., som jeg ikke nåede at få brugt, siger hun. Foto: Michael Svenningsen

Forvirring om gavekort

Et mindre antal butikker i Danmark fortsætter denne weekend over, og så er det slut.

I første omgang lød det, at Fætter BR-mærker og gavekort var ubrugelige, men at der kunne byttes vare for vare frem til nytår - og i øvrigt købes på normal vis fra hylderne i de butikker, der holder åbent december ud.

Det rejste hurtigt en internet-storm om bl.a. umoralsk opførsel, og lørdag blev det så meddelt, at gavekort købt i julemåneden - altså i rekonstruktionsfasen - refunderes.

Hvis du ligger inde med et gavekort eller et tilgodebevis til Fætter BR eller Toys'R'Us, skal du dog ikke møde op i en butik.

Du skal derimod sende billeder af gavekortet og din kvittering, så man kan se datoen for købet, til konkursboets kurator på mailadressen toptoy@gorrissenfederspiel.com, lyder det fra Top-Toy.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe?

Læserbrev: Da jeg i sin tid underviste elektrikerlærlinge, sagde jeg til dem, når de skulle beregne en kondensator, at de lige skulle stoppe op og spørge sig selv: "Kan det nu også passe?" Ellers kunne man med alle de mange millioncifre få en kondensator ud af det, som rent fysisk næppe kunne være i en stor beboelsesejendom. På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe? Ida Auken fortæller verdens mægtigste mand, hvordan han skal bære sig ad - for hun ved det om nogen. Jeg er bestemt heller ikke enig i Trumps klimapolitik, men Ida Auken ved godt, hvad der giver pote i medierne. Macron rider med på den klimabølge, der giver bonus i øjeblikket, og siger om brandene i Amazonas regnskove, at Jordens lunger brænder, vi må gøre noget! Den går rent ind - eller gør den? Er lunger ikke noget, der optager ilt? Og er der ikke forskere, der siger, at underskoven i regnskoven forbruger næsten lige så megen ilt, som træerne producerer? Det er havet, der er verdens iltmager. Selvfølgelig skal man ikke underkende træernes optag af CO2, som er meget vigtig. Et stort problem ved de skovbrande er også den CO2, der dannes. Greta Thunberg sejler til USA under stor bevågenhed og flyver hjem i hemmelighed! Dansk Folkeparti er nu også klimabevidste, for i fortvivlelsens stund er man jo nødt til at få surfbrættet op på den klimabølge, hvor man før skred i kultveilten op til valget til stor glæde for Danmarks Radios journalister, der jo nødigt ser deres grønne gren savet over af DF. Jeg er ikke på Facebook, så alle I, der nu vil give mig en over nakken med svulstige gloser over dette indlæg, må finde jer i, at jeg ikke kan læse det. Jeg vil så i sandhedens navn lige nævne et par ting: Jeg cykler, når jeg skal købe ind, og har min cykelkurv med til varerne, så jeg ikke skal bruge plastposer. Jeg har aldrig været i Thailand på ferie - jeg foretrækker at cykle på ferien i vort dejlige land, som jeg holder af og er så heldig at leve i.

Annonce