Annonce
Odder

Kun få naboer ville med i møllelaug

Møllerne producerer hver især syv millioner kilowatt-time, så de to møller kan forsyne mere end 3000 husstande med energi. Foto: Søren E. Alwan

Energi-virksomhed overtog ejerskabet af de to møller syd for Hundslund efter en konkurs. VVM-tilladelse forlangte målinger, og de er lavet til kommunens tilfredshed.

Hundslund: Randersfirmaet Wind Estate ejer de to vindmøller, der er blevet stillet op ved Tendrup Vestermark. Når nye møller stilles op, har naboer ellers ret til købe andele, men interessen var ikke særlig stor.

- Vi holdt jo møder, hvor vi inviterede folk. Det var ganske få, som bød ind og bestilte andele. Hvis du har et vindmøllelaug, skal du have en selvstændig juridisk enhed. Derfor hørte vi efterfølgende dem, der ville have andele, om vi måtte købe dem til en fornuftig pris. Det er lettere rent administrativt, siger Erik Abraham, der er direktør i Wind Estate.

Firmaet købte i 2017 retten til at stille møllerne op fra den tidligere ejer, der var gået konkurs.

- Når der kun var ganske få naboer med, var det heller ikke så skægt for dem. Det var egentlig også en lykkelig udgang for dem. Men det er ærgerligt, for vi har altid omfavnet at have medejere. Det skaber også noget lokal interesse for møllerne, siger Erik Abraham, der er direktør i Wind Estate.

Annonce

Planer i Torrild

I 2013 begyndte en debat om tre vindmøller ved Torrild. Et snævert flertal i byrådet sagde i 2016 god for projektet, men siden er intet sket. Planerne er dog ikke opgivet, oplyser Odder Kommune. Men i mellemtiden er der blevet tale om at sætte en anden type møller op, og derfor kigger kommunen igen på projektet.

Tæt på møllerne går der en ny trampesti mellem Søvind og Hundslund. Foto: Søren E. Alwan

Har lavet målinger

Siden møllerne kom op, er der blevet lavet målinger af støj fra vindmøllerne. Desuden overvåges flagermusebestanden i området. Målingerne er et krav i dem VVM-tilladelse, som kommunen har givet, og støjmålingen blev lavet i løbet af de første tre måneder efter, møllerne kom op.

- Målingerne opfylder de krav, der bliver stillet i VVM-tilladelsen. Hvis der skulle komme klager, så vurderer man, om der skal laves nye støjmålinger, siger Jette Lehrmann Harlund.

Hun er teamkoordinator i Plan, der er en del af Teknik og Miljø i Odder Kommune. Det er eksterne firmaer, der lavet lavet støj- og flagermusemålingerne.

- Oppe under møllehuset sidder en boks og måler lyde. Baseret på de lyde, flagermusene afgiver, kan man måle hvor mange og hvilken type, der er, fortæller Erik Abraham.

Omkring en håndfuld ejendomme har fået erstatning for værditab efter en særlig ordning.

- Som jeg husker det, har vi givet under en millioner kroner samlet, siger direktøren.

Der er lavet støj- og flagermusemålinger, efter møllerne er kommet op. Ifølge Odder Kommune er alt i orden. Foto: Søren E. Alwan
Møllerne ved Tendrup Vestermark ejes af energivirksomheden Wind Estate i Randers. Foto: Søren E. Alwan
Der var mange indsigelser fra naboer og beboere i området, da forslaget om at stille møllerne ved Hundslund op var i høring. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce