Annonce
Odder

Kun én ansøgning i år: Kendskabet til socialt frikort skal udbredes

Jette Lorenzen siger, at mulige ansøgere til det sociale frikort først og fremmest skal opnå kendskab til kortet gennem aktiv dialog. Foto: Axel Schütt
Der er blot blevet udstedt ét socialt frikort i Odder Kommune i 2019. Det tyder på manglende kendskab til tilbuddet, hvilket der nu skal rettes op på.
Annonce

Odder: Fra årsskiftet har det været muligt for de mest udsatte borgere at få udstedt et socialt frikort.

Et socialt frikort betyder, at man har mulighed for at tjene op til 20.000 kroner skattefrit om året ved almindeligt arbejde uden at blive trukket i offentlige ydelser, som afhænger af indkomst - for eksempel kontanthjælp eller førtidspension.

Hensigten er, at borgeren dermed kan opleve følelsen af fællesskab og af at bidrage.

Problemet er bare, at målgruppen tilsyneladende ikke ved, at det sociale frikort eksisterer. I hvert fald var der i første halvdel af 2019 blot én borger i hele Odder Kommune, der fik udstedt et socialt frikort. Der var nemlig kun én, der ansøgte.

- Målgruppen går ikke altid selv ind og ser annoncen i avisen eller på hjemmesiden, siger Jette Lorenzen, der er direktør for Social, Sundhed og Beskæftigelse.

Socialt udsat

Det er blandt andre socialt udsatte, der kan få udstedt et socialt frikort.

Socialt udsatte omfatter ifølge Rådet for Socialt Udsatte især hjemløse, stofmisbrugere, alkoholmisbrugere, mennesker med sindslidelse, mennesker i prostitution, mennesker ramt af fattigdom eller andre store og sammensatte sociale problemer, der er forbundet med eller kan føre til social udsathed.

Kilde: udsatte.dk

Annonce

Svært at sætte tal på

Derfor skal kommunen nu i gang med at gøre opmærksom på, at et socialt frikort er en mulighed.

- Vi skal aktivt ud og skabe dialog om det. Det er de ansatte, som har jævnlig kontakt med borgerne, og som er til stede i deres liv, der skal igangsætte dialogen, siger Jette Lorenzen.

- Derfor skal vi i den grad i gang med at opgradere personalets viden på området. For det gør det selvfølgelig lettere at tale om det.

Jette Lorenzen har svært ved at sætte et tal på, hvor mange borgere ordningen kan være relevant for. Derfor kan hun heller ikke sige, hvor mange ansøgninger der skal indsendes, før missionen om at udbrede kendskabet til frikortet er lykkedes.

Hun ved dog med sikkerhed, at det er flere end den ene, der er kommet indtil videre.

- Det drejer sig om mennesker, som har vanskeligt ved at mestre deres liv og deres hverdag. Det kan være socialt udsatte eller mennesker, der er psykisk sårbare, forklarer Jette Lorenzen.

For at få udstedt et socialt frikort er det derudover et krav, at man ikke har været under uddannelse eller har haft en arbejdsindkomst på mere end 10.000 kroner inden for det seneste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce