Annonce
Kultur

Kulturlivet er hårdt presset af coronaen

Kulturlivet og fritidslivet har trange kår under corona-nedlukningen, konstaterer udvalgsformand Helle Mathiasen (V) - men kommunen er parat til at støtte flere projekter. Arkivfoto: Mikael Lund
Ikast-Brande Kommune prøver at kaste "livliner" ud til kultur- og fritidslivet.
Annonce

Ikast-Brande: Som meget andet i samfundet er også kulturlivet og foreningslivet hårdt presset af coronaen, og det giver anledning til bekymring i kommunens kultur- og fritidsudvalg.

- Det er rigtig, rigtig svært, når så meget er lukket ned. Vi prøver at understøtter alt det vi kan, så kulturlivet og fritidslivet kan vende tilbage, når vi åbner samfundet igen, siger Helle Mathiassen (V), der er formand for kultur- og fritidsudvalget.

Mange foreninger er trængte, men Ikast-Brande Kommune har nu besluttet sig for, at Folkeoplysningsudvalget kan yde de sædvanlige aktivitetstilskud til foreningerne ud fra 2019-niveauet. For hvis tilskuddene skulle være givet ud fra niveauet i 2020 - hvor der ikke var meget aktivitet på grund af nedlukninger - så ville der ikke blive givet mange penge.

- Det kan være en meget vigtig håndsrækning til foreningerne. Det er ikke alle kommuner, der gør som vi gør, men tilskuddene er en livline for foreningerne, og derfor har vi besluttet, at vi skal køre videre med de samme tilskud som i 2019. Det er jo ikke rimeligt, at foreningerne bliver trukket i tilskud, fordi de er blevet tvangslukket, siger Helle Mathiasen.

Foreningerne går imidlertid glip af en hel del andre indtægter, da de for eksempel ikke kan afholde overskudsgivende arrangementer.

- Det er et kæmpeproblem, og nogle foreninger søger derfor støtte fra de nationale puljer, som DGI og DIF administrerer, siger kulturudvalgsformanden.

Annonce

Mangel på indtægter

Udvalget følger tæt, hvordan det går med kulturinstitutioner som RemisenBrande og Bakkehuset, der også lider under mangel på indtægter på grund af nedlukningen.

- Vi har understøttet dem én gang med midler fra en pulje, og det kan måske blive nødvendigt at gøre det igen. De søger selvfølgelig hjælpepakker, men det slår ikke helt til. Der bliver et efterspil, vi skal kigge på, siger Helle Mathiassen.

De enkelte kunstnere og musikere har det også svært, konstaterer hun.

- De har ikke mange steder, hvor de kan søge hjælp, og det kan være svært for kunstnere og musikere at dokumentere, at de har en indtægtsnedgang. De falder nogle gange mellem "to stole", og de oplever mange aflysninger, siger Helle Mathiasen.


Vil de frivillige også være der, når vi kommer på den anden side af coronaen?

Helle Mathiasen


Tror du alt vil blive som før? Eller vil der forsvinde noget?

- Det er svært at sige. Noget vil forandres, det tror jeg. Vores kulturliv er jo i høj grad funderet på frivillighed, og jeg er spændt på, om de frivillige hænger på. Det er faktisk en af mine allerstørste bekymringer: Vil de frivillige også være der, når vi kommer på den anden side af coronaen? Foreningerne er jo enormt afhængige af dem. Vi skal være klar til at skubbe nogle ting i gang. Vores foreninger vil komme til at mangle medlemmer, og det er organisationer som DIF og DGI også opmærksomme på. Jeg håber på et godt samarbejde og at nogle af de ting, vi har sat penge af til i budgettet, kan være med til at skubbe noget i gang, siger kulturudvalgsformanden.

Annonce

Verdensgavle og gadekunst

Apropos skubbe i gang er Ikast-Brande Kommune er ved at gøre klar til at gå med i flere større kulturprojekter i 2021, og blandt andet har kommunen til hensigt at gå med i et kunstprojekt kaldet Verdensmålsgavle. Det er et meget stort projekt, hvor flere midtjyske kommuner er med.

Verdensmålsgavlene er inspireret af de historiske gavlværker i Brande – og her handler det om at udbrede historien om kunsten på gavlene ved at inddrage flere store og små byer i projektet gennem lokalråd, kultur- og borgerforeninger, kulturinstitutioner og andre samarbejdspartnere.

Der tales om 17 byer og 17 gavle, der skal udsmykkes, men det handler ikke kun om gavle. Hele 17 forskellige kunstarter skal udvælges. Det kan for eksempel være arkitektur, billedkunst, design, grafik, installationskunst, maleri, multimediakunst, skulptur, tegning, videokunst, konceptkunst, dans, drama, film, fotografi, litteratur, poesi, rosa, musik (rock, opera mv.), happeninger, performancekunst eller tegneserier.

"Formålet er at koble kunsten og FN’s 17 verdensmål på en anderledes måde, hvor borgere og kunstnere i fællesskab afvikler verdenskunst på gavle i Midtjylland", lyder det i projektbeskrivelsen.

Et af de store kulturelle flagskibe er Street Art festivalen, som kommunen håber kan gennemføres i år. Arkivfoto: Morten Pape

Et andet vigtigt projekt, hvor kommunen måske vil komme mere på banen, er Street Art festivalen i Brande.

- Her kunne det godt tænkes, at kommunen bliver en større spiller i Street Art-projektet. Det vil vi gerne indgå i en dialog med Lions i Brande om, siger Helle Mathiasen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AC Horsens

Se videoen: Skarpheden manglede - AC Horsens satsede men måtte nøjes med 0-0 mod VB

Horsens

Nyt testcenter på vej: Om få dage kan man få lavet en kviktest i Brædstrup

Danmark

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce