Annonce
Kultur

Kulturkriger har åbnet sin café i Kongensgade

Sofie Aaby læste et langt digt op om de muligheder, et sted som Grus kan give for hverdagskulturen i Horsens. Foto: Morten Pape
Julie Due Steffensen kaster "Grus" i det lokale kulturmaskineri. Foreløbig har hun samlet et tre måneder langt program med næsten daglige begivenheder.

Horsens: Du er en kulturkriger, et menneske med en smittende begejstring, du er sej.

Der var langt fra underskud af pæne plusord i åbningstalerne, da Horsens ny kulturcafé Grus fredag eftermiddag åbnede i Kongensgade. Og nysgerrig interesse skortede det heller ikke på, da 27-årige Julie Due Steffensen, som har barslet med café-projektet i over et halvt år, endelig kunne slå dørene op til sit nye sted, som hun håber bliver et mekka for det, hun kalder Horsens' hverdagskultur.

Der var tætpakket i lokalerne i Kongensgade 10: Venner, kulturpersoner og politikere var stimlet sammen for at se, hvad det egentlig er, den unge iværksætter har sat i gang.

- Først og fremmest er det jo et sted for det, jeg kalder hverdagskulturen - et let tilgængeligt kulturelt miljø. Og et sted for de mange; hvor ungerne kan komme og få en bolle og de ældre et stykke kage, forklarede en spændt Julie Due Steffensen i sekunderne inden den officielle åbning kl. 15.

Jeg har fået enorm opbakning. Der er gang i den, og jeg har næsten haft mulighed for at få flere punkter på programmet, end der er plads til.

Julie Due Steffensen, Grus

Enorm opbakning

Hun har i de seneste måneder dels knoklet med at finde den rigtige placering for sin café, dels med at strikke det program sammen, som stort set hver dag skal byde på forskellige indspark: Fra koncerter og krea-klub, live podcasts og drag queen-banko til blomsterbinding og poetry slam og meget mere.

De fleste arrangementer har rødder i lokalområdet, og på den måde håber Julie Due Steffensen, at hendes café kan udvikle sig til et naturligt samlingspunkt i midtbyen for en bred vifte af gæster og "optrædende".

- Jeg har fået enorm opbakning. Der er gang i den, og jeg har næsten haft mulighed for at få flere punkter på programmet, end der er plads til, sagde caféindehaveren, som ud over at kaste sin privatøkonomi ind i foretagendet har bearbejdet både kulturspillere og politikere i sit arbejde for at stable Grus på benene.

En af dem, der tidligt blev involveret, var borgmester Peter Sørensen (S), som også holdt åbningstalen og erklærede sig smittet af Julie Due Steffensens tro på det lokale kulturlivs potentiale.

Annonce

Et kulturhjertes fantasi

- Du mærkede en by, der var klar til at se kulturen anderledes, end vi gør i dag. Der skal være mere af alt det, som vi kender - for børn, unge og ældre. Men der skal også være det her sted for det, du drømte om, hvor man bare kan komme ind fra gaden og få en kop kaffe. Og kan man så leve af at sælge kaffe og kultur? Ja, det tror jeg, man kan - nogle af os ville måske ligefrem have godt af det i en periode, lød det fra Peter Sørensen i åbningstalen for cafeen, som også gav smagsprøver på en del af den diæt, Julie Due Steffensen trakterer med.

Blandt andet i form af poetry-slammer Sofie Aaby, som med dreven horsensiansk accent satte rim på sin egen oplevelse af den 27-årige iværksætter og hendes ambitioner om at styrke det lokale kulturliv.

- Hvor går jeg hen, hvis jeg har en god idé, og hvor finder jeg dem, som kan få min idé til rent faktisk at ske? Hvad nu hvis "the land of milk and honey" ikke behøvede være København, men at kulturlykken også ventede i ens hjemstavn? Tænk, hvis de drømmende og de kulturambitiøse ikke behøvede at flytte, tænk, hvis deres egen lille hjemby også kunne gøre nytte... Undskyld, Horsens - det er ikke for at provokere, men mit kulturhjerte, det begynder bare at fantasere..., reciterede Sofie Aaby i et langt digt til den nyslåede caféindehaver.

Grus

Grus er et kulturprojekt og en café etableret af 27-årige Julie Due Steffensen.

Caféen ligger i Kongensgade 10, og der åbent alle ugens dage kl. 9-19, søndag undtaget.

Her er programmet for november:

Tøjbyttehandlen 2. november kl. 11-14

Den kreative klub 4. november kl. 17.30-18.30

Live Podcast Psyken & Fyssen 5. november kl. 17.30-18.30

Yacca Release 6. november kl. 16-18

Højtlæsning 7. november kl. 17.30-18.30

Koncert med Jazzgruppen fra Horsens Musikskole 8. november kl. 16.40-17

Adventskranse med Made by Malle 9. november kl. 11-15

Den kreative klub 11. november kl. 16-19

Koncert med Duo Picto 12. november kl. 17.30-18.30

Filmaften 13. november kl. 17.30-18.30

GRUS talk "Politihunde træning" 14. november kl. 17.30-18.30

Dansk whisky, foredrag af journaist Per Gregersen om hans ny bog 15. november kl. 17-19

Familie Parkour 16. november 16 kl. 11-11.45

Exclusive Event med Nôrd by Nôrd 16. november 16 kl. 17-19

Den kreative klub 18. november 18 kl. 16-19

Live podcast Psyken & Fyssen 19. november 19 kl. 17.30-18.30

GRUS talk "Tatovøren fra Horsens" 20. november kl. 17.30-18.30

Ungdomsskolens Fotohold 21. november kl. 17.30-18.30

Projekt efterfest 22. november kl. 14-19

Hækle Workshop 23. november kl. 13-17

Den kreative klub 25. november kl. 16-19

Latterkursus med Yacca 27. november kl. 17.30-18.30

Pik & Port, foredrag med podcast-duoen Blær 28. november 28 kl. 17.30-18.30

Vild med dans preparty før finalen i Forum Horsens 29. november kl. 16-19

Drag Queen Banko 30. november kl. 16-19

Annonce

Tre måneders program er klar

Om Julie Due Steffensen og de, der bakker op om hendes projekt, kan konkurrere med andre byer i landet om at være "the land of milk and honey", får den 27-årige et fingerpeg om i de kommende måneder.

Hun har foreløbig sat navne på næsten daglige begivenheder i både november, december og januar. Nogle af begivenhederne er faste programpunkter, mens andre er enkelt-arrangementer.

Første mulighed for at opleve Grus er lørdag, når der er åbent kl. 9-19, blandt andet med tøjbyttehandel kl. 11-14.

Juie Due Steffensen havde travlt med at sige hej til alle gsæterne ved åbningsreceptionen. Fra og med lørdag står hun bag disken i cafeen, der både byder på mad, drikke og næsten daglige oplevelser. Der er åbent hele ugen med undtagelse af søndage. Foto: Morten Pape
Mange af dem, der ventes at bruge cafeen og måske bidrage til indholdet, var troppet op i Kongensgade 10 fredag eftermiddag. Foto: Morten Pape
Borgmester Peter Sørensen holdt åbningstalen og fortalte blandt andet om, hvordan Julie Due Steffensen havde bedt om et møde på rådhuset. Det fik hun, og i løbet af fem minutter havde hun forklaret ham et koncept, han ifølge eget udsagn ikke fattede en dyt af, men som han sagde ja til at bakke op om på grund af hendes smittende energi. Foto: Morten Pape
Julie Due Steffensen har fået kultur ind med modermælken. Hendes far er lederen af Horsens Musikskole Jørn Steffensen, som også deltog i debuten på datterens projekt. Foto: Morten Pape
Julie Due Steffensen har tre måneders program klar for Grus. Foto: Morten Pape
Annonce
Horsens For abonnenter

Politikerne lyttede til borgerne og forkastede forvaltningens oplæg: Der bliver plads til grønt område midt i Lund

Danmark

Torsdagens coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Borgere blev lovet cykelsti efter vejkollaps, men travlhed i vejafdelingen forsinker projektet

Odder For abonnenter

Bosser bag amfetaminfabrik står til hårde straffe: To bagmænd lavede hverken karry- eller tomatsuppe, men narko i store mængder

Brædstrup

Udvalg siger ja til planer om 22 nye boliger: Det gjorde vi med et smil på læben, for det har byen arbejdet for i lang tid

Horsens

Mere end 600 til folkefest i Østerhåb: Nu er bydelens nye biodiverse legeplads indviet

For abonnenter

10.000 kæmpemøller er en trussel mod Nordsøens sæler og hvaler: - Vi ved meget lidt om konsekvenserne

Horsens For abonnenter

Seks måneders fængsel og udvisning: To mænd dømt for grov vold, tvang og trusler

Hedensted For abonnenter

Dansk energi-gigant har planer om endnu en stor solcellepark i kommunen: Her vil de lave strøm til 14.000 husstande

Horsens For abonnenter

Premiere på madanmeldelser i Folkebladet: Fabelagtig flæsk og fritter der floppede

Hedensted

Unge tog ansvar, efter at møller skrev på Facebook: - Det er positivt, at nogen tør stå frem og stå ved, hvad de har gjort

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Kultur

Avisens tegner vinder prisen for Årets bladtegning: Se Putin tørre sved af panden

Erhverv For abonnenter

For 24 år siden satte de sig et milliard-mål - nu har elektronikfirma med 185 ansatte i Horsens passeret magisk milepæl

Kultur

Byrådsmedlemmer har fået én med penslen - så farverige har du næppe set dem før

Annonce