Annonce
Horsens

Kropar breder sig i øens tjeneste: Et lukket-skilt på havnen ville være en katastrofe

I år er det 10 år siden, Endelave Kro kom på folkeanparter. Forpagterne Marianne og Henning Brodersen er i gang med deres anden sæson på øen og melder om en fin sommersæson, hvor de efter debuten sidste år er blevet skarpere på forretningen; på hvordan man driver en kro og på, hvad det kræver at være med til at holde hjulene i gang i et lille samfund. I år har de udvidet deres opgaver på øen til også at omfatte havnegrillen og cafeen i Lægeurtehaven. Foto: Morten Pape
Havnegrill og café holdes i live. - Det værste ville være, hvis turisterne møder et "lukket"-skilt, når de går i land.

Endelave: Det er næppe noget, besøgende på Endelave lægger mærke: Is og pølser i grillbaren på øens hyggelige havn smager, som de plejer. Betjeningen i cafeen i attraktionen Lægeurtehaven kører også som vanligt. Men ikke alt er, som det plejer at være.

Forud for den igangværende turistsæson var nemlig både havnegrillen og Lægeurtehavens café i fare for at stå ubemandede denne sommer. Heldigvis for Endelave og turisterne har forpagterne af Endelave Kro, Marianne og Henning Brodersen, imidlertid kastet en redningskrans ud.

Tidligere i år besluttede de sig for at brede sig på øen ved at overtage driften af både havnegrill og café. Og det skete ikke med en ambition om at "score kassen" , men derimod om at tjene Endelave; for at holde gang i så mange hjul som muligt i det lille samfund, fortæller de.

- Vi har sagt ja til at drive havnegrillen som en nødløsning, for ellers ville den være lukket. Det ville ikke være godt for øen, og hvis noget ikke er godt for øen, er det ikke godt for samfundet herovre og for vores forretning, forklarer forpagterne.

De har dermed været med til at sikre, at der også i denne sæson er mulighed for at spille minigolf og købe grillmad, is og morgenbrød i grillen. Alt sammen nøgleprodukter på havnen, hvor sejlere lægger til kaj, og andre turister kommer ind med færgen og får deres første indtryk af øen.

- Hvis folk kommer til et sted, og det første, de ser, er noget, der er lukket, så mister de noget for stedet. Det ville virke trist på havnen, hvis grillen var lukket, for der er ellers et liv uden lige, siger Henning Brodersen.

Annonce

Hvis folk kommer til et sted, og det første, de ser, er noget, der er lukket, så mister de noget for stedet.

Henning Brodersen, forpagter Endelave Kro

10 år på folkeanparter

Om han og Marianne Brodersen også er havnegrill-bestyrere næste år er dog tvivlsomt.

Parret, der er i gang med sit andet år som kroforpagtere, uddyber, at det trækker tænder ud at drive både kro, café og grillbar. Både på dem selv og deres personale, og det er svært at være at styre den daglige drift alle steder i det omfang, som de gerne vil, forklarer de.

De tvivler derfor på, at de vil fortsætte med havnegrillen, og håbet er, at andre overtager pølsetangen på havnen næste år.

- Umiddelbart er det midlertidigt, og af hensyn til øen prøver vi bare at køre det så godt som muligt i år, siger Henning Brodersen, som sammen med sine kone har rigeligt at rive i på Endelave Kro, hvor man netop i år fejrer, at det er 10 år siden, stedet kom på folkeanparter.

I en redningsmanøvre købte øboere og folk med tilknytning til Endelave anparterne, og det viste sig som en god idé, da kroen har kørt lige siden.

Det ligner en ø-trend

10-året blev tidligere på sommeren markeret med en fest, men jubilæet bliver for så vidt også markeret til hverdag: I form af en stigende interesse for at besøge Endelave og kroen, forklarer parret.

- Jamen, vi har bare travlt, og det ser ud til at ende som en god sæson i år, konstaterer Marianne Brodersen.

- Det er, som om der er en ø-trend for tiden, og vi kan jo se det, når folk kommer med deres ø-pas (ordning, hvor turister får et stempel i et "pas" efterhånden, som de besøger de danske øer, red.), siger hun om antallet af besøgende, der lander på Endelave enten som dagturister eller for en længere periode.

Marianne og Henning Brodersen overtog forpagtningen af Endelave Kro uden brancheerfaring i bagagen. Hun havde været folkeskolelærer og han kommunalt ansat. - Vi har for eksempel måttet lære alt om køkkendrift på den hårde måde, siger Marianne Brodersen med et grin. I dag har de greb om deres gebet og ser kroen spille en rolle i udviklingen af Endelave. Foto: Morten Pape

Ø i udvkling

Mens de forventer, at det kun er i år, de holder gang i havnegrillen, har de da heller ingen planer om at forlade kroen. Den skal fortsætte med at spille en rolle i udviklingen af Endelave. Sammen med de øvrige forretninger, foreninger og frivillige.

- Vi skal løfte i flok herovre, siger Marianne Brodersen og peger på, at selv om havnegrillen og cafeen var i fare for at stå tomme i denne sæson, er der gang i en positiv udvikling på øen. Senest genåbnede campingpladsen, der ellers havde været lukket i to år.

- På campingpladsen sælger de for eksempel pizza. Det er der ikke andre herovre, der gør, og på den måde er det et eksempel på, hvordan der opstår flere tilbud til de besøgende. Hvis vi gør os umage alle steder, er det godt for øen, og jeg tror på, at jo flere forskellige tilbud, der er, jo flere gæster kommer der, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Læge har gjort det før: Opdagede tegn på kræft hos fremmed i Bilka-kø

Leder

Leder: Tag debatten - den er gratis

Er der noget, der kan sætte sindene i kog i Horsens, er det byens udseende. Seneste eksempel er viceborgmester Martin Ravns læserbrev om, at Lilli Gyldenkildes Torv efter hans mening kan blive den næste ghetto i Horsens. Efterfulgt af et læserbrev af Sisse Landert, som græmmes over sin bys udseende. Efterfulgt af to læserbreve fra Andreas Boesen og Susan Gyldenkilde, som forsvarer byggeriet. I avisen og på hsfo.dk har vi gennem flere år dækket både planer, spadestik, beslutninger og kritik tæt og grundigt. Emnet optager vores læsere helt enormt. Det kan vi se både på hsfo.dk og i de kommentarer, vi får til artiklerne via Facebook. Derfor vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at afdække udviklingen og på fair og ordentlig vis bringe de forskellige synspunkter videre. Nogle af artiklerne bringer vi gratis på hsfo.dk, mens andre kræver, at man har betalt abonnement. Det får vi jævnligt kritik for af læsere, som mener, at når det er en artikel, der interesserer mange, bør den være gratis. Jeg medgiver, at vi selv har et medansvar for den manglende forståelse, fordi medierne i en periode forærede alt indhold væk på digitale platforme. Men i takt med fyringer af journalister og fotografer verden over er der ved at komme en forståelse for, at ordentlig journalistik koster penge at lave og er en vare, der skal betales for. I debatten om byens udseende tog kritikken en ny drejning, da byrådsmedlem Jakob Bille skrev følgende i en kommentar på Facebook: "Folkebladet kunne nu godt have gjort denne artikel tilgængelig for alle. De har jo valgt at gøre alle de kritiske indlæg tilgængelige for alle." Bare så der ikke er nogen tvivl: Læserbreve er altid gratis indhold på hsfo.dk. Uanset om de er for eller imod, hvad et byråd har besluttet. Fælles for det indhold, det kræver et digitalt abonnement at få adgang til, er derimod, at det er unik og selvstændig journalistik. Tendensen på vores og de fleste andre medier er, at flere og flere artikler bliver låst. På hsfo.dk har vi også det princip, at den daglige leder, som du læser her, er betalt indhold - bare ikke lige i dag, hvor alle kan læse med.

Hedensted

Jørgen leder efter sin ukendte helt fra Bilka-køen: - Han kiggede mig direkte i øjnene

Annonce