Annonce
Læserbrev

Kritiske spørgsmål er demokratiets hjørnesten

Fatma Øktem. PR-foto: Steen Brogaard

Læserbrev: Historikeren Michael Böss skrev forleden i Berlingske, at “Den værste trussel mod det liberale demokrati er ... en liberal modstand mod staten og effektive, demokratiske valgte regeringer”. Ja, du læste rigtigt.

Det seneste års epidemi-håndtering viser meget tydeligt, at der netop er brug for en liberal kritik mod staten og demokratisk valgte regeringer. Hvor der stilles spørgsmål til håndteringen og rimeligheden i statens magtudøvelse.

Er der overensstemmelse mellem beslutninger og konsekvenser?

Lad os tage mink-sagen. Skulle den liberale opposition bare have resigneret og sagt ”fint nok, det går jo nok alt sammen.” Selvom ordren både var grundlovsstridig og hvilede på et usikkert fagligt grundlag. Nej vel? Det havde været uansvarligt.

Statens magtudøvelse skal altid vurderes på, om der er proportionalitet i beslutningerne.

Siden september har superligaklubberne nærmest ikke måttet lukke tilskuere ind til kampene. På trods af at der er udviklet en coronasikker model til at lukke tilskuere ind i sektioner med krav til antal, afstand, rengøring, afspritning og jeg skal komme efter dig. Og selvom Statens Serum Institut siger, at der er lav smitterisiko ved 500 tilskuere pr. sektion. Det er samtidig velkendt, at smitten har dårlige levebetingelser ved ophold udendørs.

Skulle de liberale kræfter bare læne sig tilbage og acceptere, at skaderne ved regeringens tvivlsomme dømmekraft fører til et kæmpe tilbageslag for dansk fodbold, hvor tilskuere og reklameindtægter forsvinder. Nej vel?

Selvfølgelig er der brug for en liberal kritik af staten. Demokratiets varemærker er åbenhed og transparens. Derfor er det også helt elementært med kritiske spørgsmål til statens dispositioner. Og så kan det godt være, at det er lidt mere besværligt med alle de kritiske spørgsmål, men det er altså vilkåret i et demokrati.


Det er helt elementært med kritiske spørgsmål til statens dispositioner.


I min verden er lukkethed og magtfuldkommenhed langt større trusler mod det liberale demokrati end modstand og kritiske spørgsmål.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

SuperBrugs øgede overskuddet

Kultur

Stor Horsens-festival opgiver 2021: Der er en grænse, og den er nået, siger arrangør

Annonce