Annonce
Danmark

Kriser er noget man køber sig ud af

Chefredaktør Peter Rasmussen
Annonce

Så skal vi til det igen. Ud at bruge penge for nationens og velfærdsamfundets skyld. Allerhelst skal vi bruge pengene, før vi har dem. For selv om de indfrosne feriepenge skal udbetales som en del af sommerpakken, så har ATP åbenbart ikke teknikken på plads til at sende vores egne penge videre før en gang til oktober.

Det har selvsagt givet en smule bekymring i den forlystelsesindustri, som har humpet sig igennem de seneste måneder under forsamlingsforbud og lockdown.

”Man går jo ikke på restaurant på kredit”, sagde for eksempel Thomas Pasfall, der ejer Restaurant Pasfall i Odense, i Fyens Stiftstidende i denne uge som en reaktion på den såkaldte sommerpakke.

Nogenlunde samme følelse må de have i tivolier og forlystelsesparker og cafeer og isboder. Hvad hjælper det, at folk får flere penge mellem hænderne til oktober, når det er nu sommerens omsætning skal reddes hjem.

Og hvad er det så lige, man skal bruge de ekstra feriepenge på. Ikke ferie i udlandet i hvert fald, siger Forbrugerrådet Tænk, fordi der ikke er nogen garanti for at man kommer af sted, selv om grænserne er ved at åbne. Og rettelig har feriepengene heller ikke noget som helst med ferie at gøre. Det er regulært tilbageholdt løn, som er hobet op for at undgå en økonomisk overophedning dengang, det gik alt for godt i Danmark.

Her på avisen gik vi på gaden for at spørge jyder og fynboer, hvad de ville bruge pengene til. Mange var i tvivl og kunne ikke på stående fod komme i tanker om noget, de manglede.

Nogle er oven i købet helst fri for at få pengene i hånden, fordi det bliver hårdt beskattet af dem.

”Det er vigtigt at huske, at feriepengene er lønmodtagernes egne penge, og derfor skal man naturligvis også selv kunne bestemme, om man vil tage imod tilbuddet om at få udbetalt pengene nu. For de over 400.000 danskere, som betaler topskat, kan det nemlig give et skattesmæk at få pengene nu, fremover som oprindelig planlagt når de går på pension”, sagde Henrik Bach Mortensen, der er direktør for Lederne for eksempel.

Til gengæld skal der nok være afsætning på de 1000 krone-sedler, der bliver delt ud til mennesker på overførselsindkomst. ”Nogle får deres egne penge tilbage og andre får andres penge tilbage” er tidligere økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl-Bille citeret for at sige i Berlingske Tidendes leder fra i tirsdags.

Og andres penge er det måske lidt lettere at fyre af for nationens og velfærdssamfundets skyld.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ung butikstyv stjal for 35 kr.

Horsens For abonnenter

Borgmester er ærgerlig over Learnmark-beslutning - bestyrelsesformand åbner dør på klem

Annonce