Annonce
Byudvikling

Krisepolitik: Århusianske Boligforeninger kan bringe en milliard kroner i spil til renoveringer

Brabrand Boligforenings afdeling Søvangen med flere end 400 boliger er en af dem, der helt sikkert står foran en større renovering allerede i år. Foto: Helene Høyer Mikkelsen
Byens boligforeninger har renoveringsopgaver for mere end en mia. kr., der bare venter på grønt lys fra boligforeningernes store pengetank, Landsbyggefonden. Flertal i Folketinget er klar til at sætte fondens mange penge i spil nu i kampen mod coronakrisen. Det kan give masser af arbejde til håndværkerne - og bedre boliger til flere end 4.000 lejere i Aarhus.
Annonce

AARHUS: Alene i Aarhus Kommune vil det udløse arbejde for godt en mia. kr. for byggebranchen, hvis alle de opgaver med at renovere almene boliger, der i dag står på venteliste, bliver sat i gang hurtigt for at afbøde virkningerne af coronakrisen.

Der tegner sig et bredt flertal i Folketinget for at lade Landsbyggefonden sætte turbo på bevillingerne til renoveringsopgaver, der står på venteliste og først er programsat til den kommende årrække. Samlet står der renoveringsprojekter for 18,4 mia. kr. på ventelisten.

Boligforeningerne i Aarhus Kommune har renoveringsprojekter for næsten 1,1 mia. kr. stående på ventelisten hos Landsbyggefonden. Samlet drejer det sig om renovering af afdelinger med i alt flere end 4.000 boliger.

I kommunerne omkring Aarhus – Skanderborg, Odder, Favrskov og Syd- og Norddjurs - står der tilsammen renoveringer af almene boliger for omkring 300 mio. kr. på Landsbyggefondens venteliste.

Pengene i Landsbyggefonden er indbetalt af lejerne i landets almene boliger, som her har en fælles pengetank, de kan trække på ikke mindst til større renoveringsopgaver. Normalt er Landsbyggefonden bundet af politiske aftaler om, hvor mange penge den år for år må sende ud til renoveringsprojekter, så der ikke sker en overophedning af byggebranchen. Derfor de lange ventelister.

Med coronakrisen handler det pludselig om det modsatte: At holde gang i beskæftigelsen blandt bygningshåndværkerne. Og som en sidegevinst vil mange beboere i almene boliger hurtigt få bedre og mere tidssvarende boliger.

Landsbyggefonden

Landsbyggefonden er en selvejende institution, der er stiftet af de almene boligorganisationer og vedtaget ved lov.

Landsbyggefonden har til formål at støtte og udvikle alment boligbyggeri gennem forskellige tilskuds- og låneordninger - blandt andet til renoveringer.

Når boligafdelingens realkreditlån er betalt ud efter typisk 30 år, skal afdelingen fortsætte med at indbetale et beløb svarende til afdrag og renter på lånet - nu bare til fonden. Landsbyggefondens midler stammer altså fra lejerne i de almene boliger.

Normalt indgås der fire-årige politiske aftaler om, hvor mange penge fonden må bruge på at støtte renoveringer. Der er altså grænser for pengestrømmen og derfor en lang liste af projekter, der står på venteliste til at få penge år ude i fremtiden.

Det er den venteliste blandt andre boligorganisationerne, Dansk Byggeri og fagbevægelsen nu foreslår, at man gør kål på ved at fremrykke renoveringer for flere end 18 mia. kr. for at holde hånden under byggeriet gennem coronaprisen. Et stort flertal i Folketinget bakker op om idéen.

Annonce

Penge med i baglommen

En række af byens store boligforeninger tager godt imod idéen om at fremrykke renoveringsprojekter, der i dag står på venteliste hos Landsbyggefonden.

- Det er et supergodt initiativ. Her i coronakrisen, hvor alle kommer med hatten i hånden, kommer vi og har selv pengene med i baglommen. Det må være interessant for finansministeren og resten af Folketinget, siger Anders Rønnebro, der er direktør i AAB og formand for BL – Boligforeningernes Landsorganisations - 5. kreds, der omfatter Aarhus Kommune.

AAB har ingen projekter på venteliste men er godt i gang med en større renovering af Klostervangen – de to høje blokke for enden af Grønnegade. Og det arbejde fortsætter.

Annonce

Masser af arbejde hos Alboa

Alboa er den århusianske boligforening, der har klart flest renoveringsprojekter på ventelisten. Omkring halvdelen af de godt 4.000 århusianske boliger på ventelisten ligger i Alboa-afdelinger.

- Allerede i starten af marts, lige inden coronakrisen for alvor brød ud, spurgte Landsbyggefonden, om vi kunne fremrykke renoveringen af et par af vores afdelinger - Egelundparken i Beder og Råhøjparken i Stautrup. De var planlagt til en gang efter 2021, tidsmæssigt afhængigt af det kommende boligforlig, men kommer nu i gang i år. Det er opgaver for tilsammen 110-120 mio. kr., fortæller direktør i Alboa, Peter Hebroe.

Derudover har boligforeningen fire renoveringsprojekter, som der er givet tilsagn til, som beboerne har godkendt, og som kommer i gang i år. Det drejer sig om afdelingen i Abildgade i Nordbyen, to afdelinger på Grundtvigsvej i Viby og endelig Kærgårdsparken i Solbjerg. Tilsammen arbejder for omkring 300 mio. kr.

- Derudover har vi en række mindre og større renoveringsprojekter, som er på venteliste, hos Landsbyggefonden. Samlet løber de nok op i i omegnen af 750 mio. kr., som dog ikke alle skal komme fra Landsbyggefonden, siger Peter Hebroe og fortsætter:

- Normalt kan der gå op til 10 år, fra en sag med støtte fra Landsbyggefonden starter, til renoveringen er færdig. Det vil være rart for alle, hvis coronakrisen betyder, at Landsbyggefonden kan få lov til at sætte flere penge i arbejde i år.

Anders Rønnebro, direktør for AAB og formand for kredsen af almene boligforeninger i Aarhus kalder det et supergodt initiativ, hvis Landsbyggefonden får mulighed for at fremrykke renoveringer for 1,1 mia. kr. af almene boliger i Aarhus Kommune. Foto: Kim Haugaard
Annonce

Bliver det mon billigere

Boligforeningen Al2bolig har fire afdelinger på ventelisten. Alle byggerier fra 1950’erne i Åbyhøj, der blandt andet skal have skiftet vinduer og altaner og have facaderne renoveret.

- Det er super, hvis man nu beslutter at fremrykke renoveringsprojekter, der ligger og venter i Landsbyggefonden, siger Allan Werge, direktør i Al2bolig.

Han kan dog godt have en lille bekymring for, om de mange initiativer for at holde gang i byggebranchen vil betyde, at håndværkerpriserne holder sig på samme niveau som i tiden op til coronakrisen.

- Og da var det ærligt talt ved at blive lidt for dyrt, siger Allan Werge.

Landsbyggefonden foreslog allerede i starten af marts boligforeningen Ringgården til at fremrykke renoveringen af en af sin afdelinger, der stod på venteliste til at få støtte, oplyser boligforeningens direktør, Martin Hersom Bien.Foto: Axel Schütt
Annonce

Kalmargade og Herredsvang

Boligkontoret Aarhus har et par endnu ikke godkendte sager liggende i Landsbyggefonden. Det er projekter, der handler om omfattende renoveringer og omdannelser dels af bebyggelsen i Kalmargade med omkring 250 boliger, og dels af afdelingen på Rydevænget i Herredsvang med et par hundrede boliger. Det er projekter til 200 – 250 mio. kr. stykket.

- En fremrykning af midlerne i Landsbyggefonden vil passe meget fint for os. Vi er allerede i proces med de to projekter og vil kunne gå i gang md at få arbejdet udført i foråret 2021, siger boligforeningens direktør, Morten Homann.

Boligforeningen Ringgården fik i starten af marts af Landsbyggefonden fremrykket renoveringen af sin afdeling på Bodøvej, så den kan starte i år. Det eneste projekt, den havde stående på venteliste.

- I sidste ende er det jo beboerne, der skal beslutte, om de vil være med til renoveringen. Det skal de gøre på et afdelingsmøde, så lige nu afventer vi, at tiden igen bliver til, at vi kan forsamles og holde møde, siger Martin Hersom Bien, direktør i Boligforeningen Ringgården.

Hos Brabrand Boligforening er man i fuld gang med at renovere de ældste afdelinger fra 1950’erne - 120 boliger i Hans Brogesparken og regner med hen over sommeren at starte renoveringen af flere end 400 boliger i Søvangen.

- Vi har ingen renoveringsprojekter på venteliste, men lidt ude i fremtiden venter der jo en helhedsplan med nedrivning af 600 boliger og renovering af de resterende i Gellerup og Toveshøj, så der kommer opgaver for byggebranchen, siger Brabrand Boligforenings direktør, Keld Laursen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Lokal meningsmåling: S udbygger føringen - to nye partier er på vej ind i Horsens Byråd

Annonce