Annonce
Hedensted

Kriseplan er klar: Sådan håndterer kommunen coronaudbrud

Efter en lille nedgang hen over sommeren har coronavirussen igen fået tag i Danmark, også lokalt.  I hele perioden siden marts er i alt 41 borgerei Hedensted Kommune blevet testet positive med covid-19. Foto: Mads Dalegaard
Der er tre nye smittede i Hedensted Kommune fra søndag til mandag, men det samlede tal set over en uge er blevet lidt lavere. Tallet kan dog hurtigt tippe igen, og i lyset af det har kommuneledelsen opdateret sin kriseplan.
Annonce

Hedensted: Hedensted ligger lige nu og bølger på grænsen til at være på sundhedsmyndighedernes bekymringsliste over kommuner med flere end 20 smittede per 100.000 borgere, målt på den seneste uge.

Lørdag figurerede kommunen på listen for første gang, søndag og mandag var tallet faldet igen, men forskellen er på så få personer, at det nemt kan gå både den ene og den anden vej.

Den stigning, der under alle omstændigheder har været af lokale smittetilfælde i sidste uge, hvor der blev konstateret 10 nye smittede borgere fra lørdag til lørdag, har fået kommunen til at opdatere sin kriseplan.

Se her, hvordan kommunen håndterer coronaudbrud på forskellige niveauer.

1 Møder hver morgen

Helt overordnet er der en høj grad af national styring, når det kommer til coronavirus. Hvornår og hvor mange, der kan eller skal testes, nye restriktioner, osv. bestemmes på nationalt plan, men selve udrulningen af initiativerne sker lokalt. Derfor har Hedensted Kommune etableret et lokalt setup, der varetager rollerne med overvågning og koordinering ved lokale udbrud. Kommunens socialchef deltager hver morgen i et virtuelt møde med bl.a. beredskabsstyrelsen, politi, region og omkringliggende kommuner om udviklingen. 

2 Smittetal og rød zone

Statens Seruminstitut offentliggør hver dag omkring kl. 14 de nye smittetal på kommuneplan. I Hedensted Kommune følger HR-afdelingen nøje med og udsender en status over udviklingen til kommuneledelsen. Hvis Hedensted Kommune havner i rød zone, altså på bekymringslisten, som det var tilfældet lørdag, bliver kommunen kontaktet af Styrelsen for Patientsikkerhed, og der iværksættes en fællesindsats  - der blandt andet indebærer hyppigere test af plejepersonale. En kommune kommer i rød zone, hvis der er 20 eller flere smittede pr. 100.000 indbyggere i løbet af en uge.

3 Enkelttilfælde eller udbrud

Der skelnes mellem enkeltstående smittetilfælde og udbrud af coronavirus. Ifølge Statens Seruminstitut er der tale om udbrud, når der forekommer usædvanligt mange tilfælde af samme sygdom. I Hedensted Kommune er det kriseledelsen, der foretager den vurdering - eventuelt i sparring med Styrelsen for Patientsikkerhed. Uanset om der er tale om det ene eller det andet, skal kommunaldirektøren og chefen for området, hvor der er konstateret smitte, straks informeres.

4 Smitte på institution

Hvis der konstateres smitte eller udbrud på en institution, skal kommunens eget beredskab aktiveres. Hvert område har fået specifikke "actioncard", hvor det er beskrevet, hvem i ledelsen, der skal kontaktes, og hvilke handlinger, der skal ske. Typisk bliver alle medarbejdere, der har været i kontakt med den smittede inden for 48 timer, for eksempel bedt om at blive testet. Udgangspunktet er, at kommunen selv foretager smitteopsporing.

5 Smitte i privat hjem

Hvis der konstateres smitte i private hjem, er det Styrelsen for Patientsikkerhed, der varetager opgaven med smitteopsporing. Det er ikke kommunens opgave at informere styrelsen om enkeltstående tilfælde, da den får besked fra et centralt register, straks testen er positiv. Hvis kommunen har personale, der kommer i hjemmet som fx hjemmesygeplejerske, træder kommunens eget beredskab også i værk.

6 Aflysning af arrangementer

Kommunen afgør ikke, hvilke private arrangementer, der skal aflyses, og det er heller ikke kommunen, der sætter retningslinjerne for, hvor mange der må deltage og hvordan. Hvis et arrangement foregår på kommunens matrikler, bliver arrangørerne kontaktet og bedt om at overveje, om det skal gennemføres. Kommunens egne større arrangementer bliver også genovervejet i forhold til omfang, udskydelse eller aflysning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted For abonnenter

Butiksdetektiv fangede fire tyve samme dag: - Det er sørgeligt, men desværre ikke overraskende

Annonce