Annonce
Horsens

De kendte forfattere er en livsnerve: Her får vi aldrig et vip-rum

Her taler Leif Davidsen med læsere på en af Krimimessens stande, men forfatterne taler lige så gerne med læserne i en sofa eller på en bænk i gården. Det er en del af Krimimessens dna, mener Lida Wengel. Foto: Michael Svenningsen
Endnu en udgave af Krimimessen er veloverstået. Tusindvis af gæster og forfattere hyggede og udvekslede røverhistorier i det gamle fængsel, hvor det gode vejr også skabte liv i gårdene.

Horsens: Besøgstallet er ikke gjort op endnu, men arrangørerne af Krimimessen Horsens er ikke i tvivl:

- Den har været en succes igen i år, lyder meldingen samstemmigt fra flere af kræfterne fra Horsens Kommunes Biblioteker, der som altid har været arrangør.

- Min fornemmelse er, at der har været flere besøgende i år, men det er kun en fornemmelse, siger Pia Andersen, der står i spidsen for den praktiske afvikling.

Hun forventer, at det endelige besøgstal er talt op i løbet af mandag.

Den indholdsmæssige afvikling har Lida Wengel og Thomas Behrmann taget teten på - for første gang i år.

- Det har været vores debut i år, da Vibeke Johansen, som har stået for det alle år, er begyndt at slippe tøjlerne. Men Vibeke har gennem årene fået opbygget et helt fantastisk netværk af gode og spændende forfattere, som bliver ved med at komme, og som Krimimessen har meget stor gavn af i dag, siger Lida Wengel.

Annonce

Besøg af tyske forfattere

Hun ser nu tilbage på en krimimesse med et omfattende program, der bød på både nyheder og gamle kendinge.

- Som noget nyt havde vi besøg af et hold tyske forfattere, som mange af læserne formentlig ikke kendte i forvejen. Der er ikke mange tyske krimi-forfattere, der bliver oversat til dansk, og det undrer mig meget, for de har meget at byde på. Nu fik vi Goethe Instituttet til at oversætte et par kapitler, og det var lidt et sats, men jeg synes, det blev et rigtig godt indslag på Krimimessen, som gæsterne også viste stor interesse for, siger Lida Wengel.

Men lige så meget, som Krimimessen er afhængig af nyt blod, er de kendte forfattere en livsnerve, som messen ikke kan være foruden, mener Lida Wengel.

- Det er jo fantastisk, at for eksempel Leif Davidsen, som har været med alle år, stadig bakker op og har lyst til at komme tilbage år efter år. Han har en kæmpe fanskare, som elsker at høre ham fortælle røverhistorier, fastslår Lida Wengel.

Vi får aldrig et vip-rum

Weekenden igennem har stemningen været høj - og uformel, som det er blevet kutyme i Horsens.

- Vi har ikke noget backstage eller vip-rum, og det får vi heller aldrig. Det er Krimimessens dna, at man kan sludre med Arne Dahl i en sofa eller få en autograf af Leif Davidsen, fordi han sidder i gården og drikker kaffe - og gerne vil skrive i sin bog og tale med sine læsere.

- På nogle messer stiller forfatterne op 20 minutter til autografer på en stand, så går de back-stage, og så går de hjem. På Krimimessen bliver de fleste forfattere hele weekenden. De er på lejrtur fra fredag til søndag, og de hygger sig. De danner også et netværk, og de betragter hinanden mere som kolleger end konkurrenter, mener Lida Wengel.

- Vi er jo også usædvanligt heldige, at vi har Fængslet til formålet. Bedre location fås jo ikke, og når vi får besøg fra udlandet, er de ofte meget overraskede over, at det er et rigtigt fængsel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Lyst i mørket

Leder For abonnenter

En hyldest til den gode idé - lad os få mere af den slags

Gode ideer kan vi aldrig få for mange af. Og når de så oven i købet bliver omsat i handling og er en gevinst, er der ekstra grund til at anerkende et godt initiativ. Sådan er det med Mai-Britt Therkelsen, der som leder af tøjafdelingen hos Blå Kors kunne se genbrugsguld gå tabt på grund af manglende hænder. Mange ville trække på skuldrene og ærgre sig, men heldigvis ville Mai-Britt Therkelsen det anderledes. Hun fik en god idé om at lave en sorteringscentral som et beskæftigelsesprojekt, og nu er det blevet til virkelighed med opbakning fra Horsens Kommune. Et initiativ, der har alle muligheder for at blive en gevinst for alle parter. Den slags kan vi ikke få nok af, og det er vigtigt at anerkende, når en idé på den måde bliver til virkelighed. Mai-Britt Therkelsens initiativ minder os alle om, at der i princippet ikke skal så meget til. Der må være masser af lignende ideer, der rumler og rumsterer derude i Horsens og opland. Lad os få dem på bordet. Alle kan måske ikke lade sig realisere, men hvorfor ikke hjælpe hinanden med at gøre hverdagen lettere og udnytte de ressourcer, vi har, bedst muligt. I dette tilfælde havde Mai-Britt Therkelsen en chef, der var på ideen, ligesom Horsens Kommune også bakkede op. Sådan er det med alle ideer. De kræver opbakning og støtte. Vi er alt for gode til at tale ting ned og skyde forslag ned med en halvdårlig, kvik bemærkning. Den slags er dræbende for folk med gode ideer og lyse indfald, og fremfor alt risikerer vi at smide guld på gaden. Husk det næste gang, du får en god idé eller bliver præsenteret for én af slagsen. Giv det en chance. Ikke noget med at sige: Hvorfor dog det? Støt og bak op og spørg i stedet dig selv og dine omgivelser: Hvorfor ikke? Det vil være til gavn for os alle på den lange bane, så hyld den gode idé og lad os får mere af den slags.

Annonce