Annonce
Horsens

De kendte forfattere er en livsnerve: Her får vi aldrig et vip-rum

Her taler Leif Davidsen med læsere på en af Krimimessens stande, men forfatterne taler lige så gerne med læserne i en sofa eller på en bænk i gården. Det er en del af Krimimessens dna, mener Lida Wengel. Foto: Michael Svenningsen
Endnu en udgave af Krimimessen er veloverstået. Tusindvis af gæster og forfattere hyggede og udvekslede røverhistorier i det gamle fængsel, hvor det gode vejr også skabte liv i gårdene.

Horsens: Besøgstallet er ikke gjort op endnu, men arrangørerne af Krimimessen Horsens er ikke i tvivl:

- Den har været en succes igen i år, lyder meldingen samstemmigt fra flere af kræfterne fra Horsens Kommunes Biblioteker, der som altid har været arrangør.

- Min fornemmelse er, at der har været flere besøgende i år, men det er kun en fornemmelse, siger Pia Andersen, der står i spidsen for den praktiske afvikling.

Hun forventer, at det endelige besøgstal er talt op i løbet af mandag.

Den indholdsmæssige afvikling har Lida Wengel og Thomas Behrmann taget teten på - for første gang i år.

- Det har været vores debut i år, da Vibeke Johansen, som har stået for det alle år, er begyndt at slippe tøjlerne. Men Vibeke har gennem årene fået opbygget et helt fantastisk netværk af gode og spændende forfattere, som bliver ved med at komme, og som Krimimessen har meget stor gavn af i dag, siger Lida Wengel.

Annonce

Besøg af tyske forfattere

Hun ser nu tilbage på en krimimesse med et omfattende program, der bød på både nyheder og gamle kendinge.

- Som noget nyt havde vi besøg af et hold tyske forfattere, som mange af læserne formentlig ikke kendte i forvejen. Der er ikke mange tyske krimi-forfattere, der bliver oversat til dansk, og det undrer mig meget, for de har meget at byde på. Nu fik vi Goethe Instituttet til at oversætte et par kapitler, og det var lidt et sats, men jeg synes, det blev et rigtig godt indslag på Krimimessen, som gæsterne også viste stor interesse for, siger Lida Wengel.

Men lige så meget, som Krimimessen er afhængig af nyt blod, er de kendte forfattere en livsnerve, som messen ikke kan være foruden, mener Lida Wengel.

- Det er jo fantastisk, at for eksempel Leif Davidsen, som har været med alle år, stadig bakker op og har lyst til at komme tilbage år efter år. Han har en kæmpe fanskare, som elsker at høre ham fortælle røverhistorier, fastslår Lida Wengel.

Vi får aldrig et vip-rum

Weekenden igennem har stemningen været høj - og uformel, som det er blevet kutyme i Horsens.

- Vi har ikke noget backstage eller vip-rum, og det får vi heller aldrig. Det er Krimimessens dna, at man kan sludre med Arne Dahl i en sofa eller få en autograf af Leif Davidsen, fordi han sidder i gården og drikker kaffe - og gerne vil skrive i sin bog og tale med sine læsere.

- På nogle messer stiller forfatterne op 20 minutter til autografer på en stand, så går de back-stage, og så går de hjem. På Krimimessen bliver de fleste forfattere hele weekenden. De er på lejrtur fra fredag til søndag, og de hygger sig. De danner også et netværk, og de betragter hinanden mere som kolleger end konkurrenter, mener Lida Wengel.

- Vi er jo også usædvanligt heldige, at vi har Fængslet til formålet. Bedre location fås jo ikke, og når vi får besøg fra udlandet, er de ofte meget overraskede over, at det er et rigtigt fængsel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Bestseller: "Intet nyt under solen"

Leder For abonnenter

Leder: Folkedomstolen i aktion

Skulle hun have været dømt for uagtsomt manddrab, den 28-årige kvinde, der i maj måned sidste år overtrådte færdselsloven og som konsekvens af det kørte ind midt i et cykelløb og ramte en 18-årig cykelrytter, der et døgn senere døde af sine kvæstelser? Nej, mente retten i Aarhus, der mandag middag idømte den 28-årige kvinde fra Odder en bøde på 1500 kroner. Det er samme bøde, som man får, hvis man taler i mobiltelefon, mens man kører. I den situation får man også et klip i kørekortet. Det koster også en bøde på 1500 kroner at køre imod ensretningen uden at ramme nogen, eller at køre mellem 84 og 90 kilometer i timen i en 70 kilometers zone. Hvis der er vejarbejde, bliver bøden fordoblet. Ikke overraskende har dommen i cykelløb-sagen affødt mange kommentarer på diverse Facebook-sider. Ikke mindst kommentarer, der udtrykker undren over, at det kun koster 1500 kroner at køre et andet menneske ihjel. Retsfølelsen er krænket, er overskriften for mange af de kommentarer, der vælter ind på de sociale medier, hvor folkedomstolen peger på alt fra lang fængselsstraf til fratagelse af kørekort. Dommerne i folkedomstolen har talt. Dommen er for mild, retssystemet en hån og retsfølelsen sat ud af spil. Men god gammeldags forargelse er heldigvis ikke nok til at afgøre en passende dom. For hvilken straf er egentlig den rigtige, når man ved et uheld tager et andet menneskes liv? Vil en fængselsstraf overhovedet give mening? Hun gjorde det helt sikkert ikke med vilje, og hun har formentlig straffet sig selv hvert eneste sekund siden den fatale dag i maj sidste år. Forældrene får ikke deres søn tilbage, og man må formode, at den 28-årige uanset straffens størrelse vil undgå at gentage fejlen resten af livet. Og er straffen ved at skulle leve resten af livet med bevidstheden om, at hun har taget et andet menneskes liv, måske ikke straf nok. Og at hun ved, at hun i nogles øjne slet ikke burde gå frit rundt.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce