Annonce
Østjylland

Krav om mundbind i busser og letbane: Smilet er gemt af vejen i Smilets By

Næsten alle passagerer i den kollektive trafik i Aarhus bruger nu mundbind. Det var det indtryk, avisen fik mandag. Foto: Flemming Krogh
Tusindvis af borgere med mundbind drog mandag på job med bybusser og letbane.
Annonce

AARHUS: Med ét slag har Smilets By mistet smilet. Man kan i hvert fald ikke se det.

Som i en dyster science fiction-film strømmede tusindvis af mennesker formummet bag blå mundbind mandag morgen og formiddag ind til bykernen med busser, letbane og rutebiler for at gå på arbejde.

Lidt duknakkede under coronaens åg - sådan så det i hvert fald ud - og måske også lidt forvirrede over den nye, alvorlige smittesituation i landets næststørste by.


Men jeg har nu ikke tænkt mig at trodse forbuddet. Når vi skal gå med mundbind, gør jeg det selvfølgelig.

Pia Pedersen


- Jeg tror ikke, at jeg kan vænne mig til at gå med maske. Jeg føler mig lukket inde, og mine briller dugger, når jeg har den på, lød det fra en af de mundbindsbærende buspassagerer, Pia Pedersen fra Rønde, 54 år.

- Men jeg har nu ikke tænkt mig at trodse forbuddet. Når vi skal gå med mundbind, gør jeg det selvfølgelig, tilføjer hun.

I de offentlige transportmidler i Aarhus så det mandag ud til mere at være reglen end undtagelsen, at samtlige passagerer bar mundbind.

Mange passagerer havde forsynet sig med mundbind på forhånd, forklarede de. Samtidig stod medarbejdere fra trafikselskabet Midttrafik parat ved stoppestederne med bind til uddeling - samt coronaråd og vejledning.

- Midttrafik er massivt til stede i bybilledet mandag for at henstille og kraftigt opfordre kunderne til at bære mundbind. Ligesom medarbejderne også deler mundbind ud til de kunder, som ikke har nået at få købt sig et, forklarer Bodil L. Møller, funktionsleder i direktionssekretariatet i Midttrafik.

Annonce

Hjælpende hånd

I nogle tog og busser trådte medpassagerer til med en hjælpende hånd.

- Jeg oplevede, at alle i mit letbanetog bar mundbind  - pånær en ung fyr.  Det viste sig, at han ikke havde hørt om de nye regler. Jeg havde et ekstra mundbind med, og det blev han glad for at få. Det ville være ærgerligt for ham at blive sat af toget af kontrollørerne, forklarer 25-årige Silje Lund fra Viby J.

Silje Lund fra Viby har købt en kasse med 50 mundbind. Hun kunne mandag hjælpe en medpassager, som ikke havde hørt om de nye coronaregler i den århusianske kollektive trafik. Foto: Flemming Krogh

Hun har sammen med sine forældre investeret i en pakke med 100 mundbind.

- Så splitter vi om udgiften, forklarer hun.

Mandag var der dog vist ingen, som blev sat af tog og busser for ikke at bære mundbind.

- Kontrollørerne udviser konduite mandag, fordi der har været mangel på mundbind. De  fortæller om påbuddet, deler mundbind ud og beder kunderne om at tage mundbind på i morgen, forklarer Mette Julbo, videdirektør i Midttrafik.

Men tirsdag risikerer man, at kontrollørerne peger på døren, hvis man møder op uden mundbind i den kollektive århusianske trafik.

Her skal man bære mundbind

For at forebygge og inddæmme udbredelsen af corona skal rejsende, der påbegynder eller afslutter en rejse i Aarhus Kommune, have tildækket mund og næse ved brug af mundbind ved følgende former for kollektiv trafik.

Reglerne gælder i:

  • Alle bybusser i Aarhus Kommune.
  • Alle regionale busser, der krydser kommunegrænsen til Aarhus Kommune, i de pågældendes regionalbusruters fulde længde, dvs. også uden for Aarhus Kommune.
  • Al flextrafik, herunder flextur og individuel handicapkørsel og diverse andre befordringsordninger, inden for Aarhus Kommune og ind og ud af kommunen.
  • Alle letbaneruter på Aarhus Letbane i ruternes fulde længde, det vil sige også uden for Aarhus Kommune.

Til gengæld slipper man for både kontrolafgifter og bøder for at trodse reglerne.

- Vi indsætter ekstra G4S-kontrollører i busser og letbanen, der om nødvendigt skal afvise de kunder, der sidder i bussen uden mundbind, lyder det på Midttrafiks hjemmeside.

Annonce

Tirsdag er det alvor

Selv om Midttrafik på sin hjemmeside et sted skriver, at kravet om mundbind trådte i kraft allerede 7. august, træder de nye rejseregler i Aarhus formelt set først i kraft tirsdag 11. august.

I hvert fald er det 11. august, at den bekendtgørelse fra Justitsministeriet, som påbuddet bunder i, træder i kraft. Det skriver Midttrafik da også et andet sted på hjemmesiden.

- Med kravet håber vi at se mundbind på alle kunder i bybusser, regionalbusser og letbanen, står der.

Med letbanen? Så er der krav om mundbind. Foto: Flemming Krogh

Der er dog undtagelser. Eksempelvis behøver børn under 12 år ikke bære mundbind.

Desuden skal personer med vejrtrækningsbesvær, nedsat bevidsthedsniveau, eller personer med fysiske eller mentale svækkelser, som gør, at de ikke selv kan fjerne mundbindet, heller ikke bære mundbind.

Alle andre skal. Indtil videre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Annonce