Annonce
Kultur

Kræftsyge gengælder store pengegaver med smil og klapsalver

Det kreative tilbud Kunst & Kræft blev fornylig reddet fra lukning af private sponsorer fra byen. Både Flemming Hansen fra Hansen Event (forrest), Leif Hede Nielsen (i blå trøje) og Filip Møller (i mørk jakke) var glade for at møde deltagerne. På billedet ses også bestyrelsen i Kræftens Bekæmpelse i Horsens, som længe forgæves havde ledt efter penge til projektet. Foto: Morten Pape
Kunst & Kræft-deltagere takkede sponsorer for at have reddet det kreative projekt på Horsens Kunstmuseum. Her behøver du ikke forklare din sygdom, men kan slappe af og være dig selv - ja, det er en slags medicin.
Annonce

Horsens: Klapsalver, store smil og gentagen brug af det enkle ord ”tak”.

Ovennævnte gestus kom mandag formiddag i spil flere gange og efterlod ingen tvivl om, at det var vellidte gæster, der var troppet op på Horsens Kunstmuseum.

Her var der indtil for kort tid siden udsigt til, at Kræftens Bekæmpelses tilbud kaldet Kunst & Kræft, som bliver drevet sammen med Billedskolen Horsens, skulle lukke permanent. Der var ganske enkelt ingen penge i kassen.

Mandagens gæster i billedskolens lokale på kunstmuseet: Den kendte erhvervsmand Leif Hede Nielsen, Flemming Hansen fra Hansen Event og Filip Møller fra Filip's Sten & Billedhuggeri ApS, trådte imidlertid til, da de hørte om lukningen, og endte med at redde forløbet, hvor kræftramte kan mødes og være kreative sammen.

Til sammen havde de tre doneret 110.000 kroner, og dét blev de takket for, da de besøgte Kunst & Kræft for ved selvsyn at se, hvad pengene, der har sikret to års drift, går til.

- Det er en stor fornøjelse at være med til det her. Jeg er egentlig skuffet over, at kommunen ikke kan finansiere det, men nu kan vi forhåbentlig gøre lidt glæde, lød det fra den kendte erhvervsmand Leif Hede Nielsen, som af egen lomme havde doneret 50.000 kroner.

For os handler det om at give mennesker, som i forvejen har det svært, lidt ”flødeskum” i livet.

Flemming Hansen, Hansen Event

Annonce

Flødeskum til dem, der har det svært

Han bedyrede, at han er klar til at støtte igen, hvis ikke andre vil sikre Kunst & Kræfts overlevelse fremover:

- I værste fald, så ses vi om to år igen (når midlerne løber ud, red), og jeg håber, I fortsat vil have gode timer heroppe, lød det fra Leif Hede Nielsen, som har været engageret i kræftsagen i mange år. Blandt andet fordi han mistede sin kone til sygdommen.

Flemming Hansen fra den sociale virksomhed Hansen Event, der med frivillig arbejdskraft tjener penge ved koncerter og lignende for at finansiere velgørenhedsarbejde, var også glad for at have bidraget.

Hansen Event har omkring 500 frivillige i sit korps, og deres indsats skæppede andre 50.000 kroner i Kunst & Kræfts kasse.

- Vi vil gerne gøre en forskel de steder, hvor kommuner eller stat siger nej til at hjælpe - til gode projekter, hvor mulighederne for at finde penge ellers er udtømt. For os handler det om at give mennesker, som i forvejen har det svært, lidt ”flødeskum” i livet, forklarede han om baggrunden for, at Hansen Event meldte sig, da Kunst & kræft lukkede ned.

Annonce

Kunst for krop og sjæl

Filip Møller, som er en kendt støtte af kulturlivet i Horsens, forklarede, at hans bidrag på 10.000 kroner selvfølgelig er en hjælp til at holde Kunst & Kræft i gang. Men den er også en kærligheds-erklæring til kreativitet og dens helende energi.

- Jeg elsker museet, og jeg elsker selv at tegne og modellere, og jeg ved, hvad kunst gør for krop og sjæl. Så jeg håber, støtten her kan få kreativitet og glæde til at blomstre. Og så håber jeg, at donationerne kan give det skub, der betyder, at Kunst & Kræft kan fortsætte på langt sigt. Ellers vil jeg sige som Leif Hede Nielsen: Så ses vi igen om to år, sagde han til de omkring 15 kursister, der var mødt op.

Benny Ørum og Bente Justsen ville ikke undvære Kunst & Kræft. - Jeg var lige ved at tude, da jeg fik at vide, at det skulle lukke, husker Bente Justsen, som dog endte med at juble, da hun fik at vide, at det kreative tilbud til forhenværende og nuværende kræftsyge fortsætter. Foto: Morten Pape
Annonce

Knyttet til hinanden

Blandt deltagerne var 69-årige Benny Ørum fra Hovedgård, som for fire år siden blev ramt af en prostatacancer. Sygdommen har bredt sig til knoglerne, men heldigvis holder den sig i ro.

Han lever med sin sygdom på bedste beskub, og for ham – og de andre deltagere, som Horsens Folkeblad mødte – handler Kunst & Kræft ikke kun om kreativt samvær på de ugentlig mandagsmøder i billedskolens lokale på kunstmuseet. Det handler i det hele taget om at være sammen.

- Kunst & Kræft er helt specielt, og jeg er sikker på, at jeg ikke kunne få det samme ud af et andet kunsttilbud på aftenskole eller lignende. Her behøver du ikke forklare din sygdom, men kan slappe af og være dig selv – ja, det er slags medicin. Vi snakker om alt mellem himmel og jord, og vi føler os på en eller anden måde knyttet til hinanden, forklarede han, mens hans medkursist, 67-årige Bente Justsen, nikkede enigt og tilføjede:

Deltagerne på Kunst & Kræft mødes hver mandag for at blive klogere på, hvordan de kan bruge deres kreativitet. Med donationerne til projektet er penge nok til driften i to år. Foto: Morten Pape
Annonce

"Hvad er det med dig?"

- Man kan være sig selv, men omsorgen er her også, for hvis vi ser en, der har det rigtig skidt en dag, går man i pausen hen og lægger en arm om personen og siger, ”hvad er det med dig?”. På den måde får man luft og møder forståelse. Ellers er det altså ikke sygdommen, der fylder, forklarede hun og mindedes en afdød medkursist som eksempel på, hvor meget forløbet, der ledes af en underviser fra billedskolen, kan betyde for deltagerne.

- Kan du huske Ulla? Hun kom her med rollator til sidst - det var en måned, før hun døde, og hun ville herop. Hun havde kage og kaffe med, og hun kunne dårligt slæbe det hele, men det forum her er så unikt, så hun gjorde det, sagde Bente Justsen henvendt til Benny Ørum og glædede sig over, at hun og de andre kursister nu igen kan svinge pensler og farver i Kunst & Kræft.

- Jeg er helt høj af glæde nogle gange, når jeg går hjem herfra, sagde hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce